Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πέντε ερωτήματα και... 8 γραφήματα για την επόμενη μέρα στην Ιταλία

Capital Economics: Πέντε ερωτήματα και... 8 γραφήματα για την επόμενη μέρα στην Ιταλία
Η Capital Economics θέτει 5 βασικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα της ιταλική οικονομίας, η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Ιταλία, τουλάχιστον βραχυπρόθεμσα, καθώς η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόσει το σχέδιο εξόδου με το lockdown, εν μέσω υποχώρησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Η Capital Economics θέτει 5 βασικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα της ιταλική οικονομίας, η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

1. Πόσο απέχει η παραγωγή από τα κανονικά επίπεδα;

Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα είναι απογοητευτικά και ενδεχομένως υποτιμούν τη συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Confindustria ( η ένωση των Ιταλών βιομηχάνων), το 37% των επιχειρήσεων έκλεισε, ενώ το 34% υπολειτουργεί.
Τα εισοδήματα των εργαζομένων προστατεύθηκαν σε ένα βαθμό, ωστόσο οι δαπάνες έχουν καταγράψει δραματική πτώση.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση των επενδύσεων, όπως και οι εξαγωγές.
Δεν αποκλείεται η πτώση του ιταλικού ΑΕΠ να υποχώρησε πάνω από 30%, κατά τη διάρκεια της πιο αυστηρής περιόδου της καραντίνας.

2. Πότε θα «ανοίξει» η οικονομία;

H κυβέρνηση στην Ιταλία εφάρμοσε αυστηρά μέτρα περιορισμού νωρίτερα από άλλες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης.
Επιτράπηκε να ανοίξει ξανά ένας μικρός αριθμός καταστημάτων στα μέσα Απριλίου και οι αναφορές δείχνουν ότι ορισμένες άλλες επιχειρήσεις βρήκαν παραθυράκια, ώστε να ανοίξουν ξανά.
Ως εκ τούτου η εθνική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αρχίσει να αυξάνεται.
Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει τώρα ένα σχέδιο για να ανοίξει εκ νέου την οικονομία, με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν.
Οι δημόσιοι χώροι εργασίας και οι εξαγωγείς έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν ξανά, ενώ άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, κατασκευαστές και χονδρέμποροι μπορούν να ανοίξουν ξανά στις 4 Μαΐου, καταστήματα στις 18 Μαΐου και εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ από την 1η Ιουνίου.
Ο ρυθμός αυτής της χαλάρωσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι η δραστηριότητα ανακάμπτει γρηγορότερα από ό, τι είχαμε προβλέψει, τονίζουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να οδηγήσει σε νέα αύξηση των λοιμώξεων και πιθανώς στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.

3. Πόσο θα αυξηθεί το δημόσιο έλλειμμα;

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε έλλειμμα 10,4% του ΑΕΠ φέτος.
Η Capital Economics εκτιμά ότι το έλλειμμα θα είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερο, καθώς υποπτεύεται ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος πολύ περισσότερο από το 8% στο οποίο βασίζεται ο προϋπολογισμός. Η Capital Economics κάνει λόγο για έλλειμμα 15% του ΑΕΠ το 2020 και εξίσου υψηλό το 2021.

4. Πως επηρέασε η κρίση τις δημοσκοπήσεις;

Μια δημοσκόπηση στα μέσα Απριλίου έδειξε ότι το 73% των Ιταλών ενέκρινε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση.
Ωστόσο, η υποστήριξη προς την κυβέρνηση έχει αυξηθεί μόνο από τις αρχές του έτους, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε σε βάρος των εταίρων του συνασπισμού M5S και Italia Viva.
Ο πρωθυπουργός Conte φαίνεται να παίρνει τα εύσημα, με το ποσοστό αποδοχής να αυξάνεται από 44% τον Φεβρουάριο σε 71% τον Μάρτιο.
Πιο εντυπωσιακή ήταν μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 40% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη, και ένα επιπλέον 7% υπέρ της απόρριψης του ενιαίου νομίσματος αλλά παραμένοντας στην ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις για την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας.

5. Τι σημαίνει η κρίση για την αγορά ομολόγων;

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, γεγονός που οφείλεται στην παρέμβαση της ΕΚΤ, καθώς και στις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων,
Στήριξη στην αγορά ομολόγων παρείχε και η απόφαση της S&P να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Image

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης