Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Στο 6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, βαρύ το πλήγμα από τον κορωνοϊό - Ανάκαμψη μόνο με αναδιάρθρωση χρέους

Oxford Economics: Στο 6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, βαρύ το πλήγμα από τον κορωνοϊό - Ανάκαμψη μόνο με αναδιάρθρωση χρέους
Η μεγάλη ύφεση θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Oxford Economics
Στο 6% εκτιμά ότι θα φτάσει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, η Oxford Economics, η οποία επαναφέρει το ζήτημα της αναδιάθρωσης του ελληνικού χρέους, ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας.
Όπως τονίζει το πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι μεγάλο, με τη χώρα να κινδυνεύει να εισέλθει σε έναν μακροχρόνιο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους.
Εάν οι πιστωτές απαιτήσουν τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, τότε η χώρα δεν θα μπορεί να ανακάμψει χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, θα οδηγήσουν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,8%.
Για να καλυφθεί αυτό θα πρέπει η χώρα να δανειστεί, ανεβάζοντας το δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ από το 179% σε περίπου 186% το 2020.
Βέβαια, η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό ταμείο, περίπου 20 δισ. ευρώ (με επιπλέον 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM), όμως αυτό μπορεί να εξαντληθεί γρήγορα.
Και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των ομολόγων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κανένας από τους οίκους αξιολόγησης δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας.  
Από την άλλη μεριά, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, θα συμβάλει στον περιορισμό του κόστους δανεισμού της χώρας, ενώ η ΕΚΤ έχει επίσης αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς η κρίση έχει σταματήσει τις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  
Και η μεγάλη ύφεση θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης