Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος στα 365 δισ. και με νέα DSA από ΔΝΤ – Τα έντοκα αντί μείωσης... θα αυξηθούν – Νέο 10ετές ομόλογο 2,5 δισ. έως τέλη Μαίου

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος στα 365 δισ. και με νέα DSA από ΔΝΤ – Τα έντοκα αντί μείωσης... θα αυξηθούν – Νέο 10ετές ομόλογο 2,5 δισ. έως τέλη Μαίου
Το ελληνικό χρέος της Κεντρικής Διοίκησης από 356 δισεκ. θα φθάσει στα 365 με 367 δισεκ. ευρώ
Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να φθάσει στα 365 έως 367 δισεκ. ευρώ αναφέρουν ορισμένες πηγές απόρροια των αναγκών που έχει ο ελληνικός προϋπολογισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
Με ΑΕΠ για το 2020 που θα υποχωρήσει κατά -7% με -8% στα 172 με 173 δισεκ. ευρώ σημαίνει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα ανέλθει στο 209% του ΑΕΠ.
Το ελληνικό χρέος της Κεντρικής Διοίκησης από 356 δισεκ. θα φθάσει στα 365 με 367 δισεκ. ευρώ.... θα ξεπεράσει και τα επίπεδα πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της Ελλάδος λόγω χρέους το 2010. 
Μάλιστα η Ελλάδα μετά το φιάσκο του Eurogroup και της άρνησης να κάνει χρήση των 3,8 δισεκ. από την προληπτική πιστωτική γραμμή σχεδιάζει να κινηθεί ως εξής

-Θα αυξήσει τα έντοκα γραμμάτια, ενώ είχε ανακοινώσει ότι υα μειωθούν τα έντοκα από 12 σε 8 δισεκ. ευρώ αυτός ο στόχος αναιρείται.

Τα έντοκα γραμμάτια, δηλαδή ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός θα αυξηθεί.
Το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρησης του Δημοσίου χρέους θα αναιρέσουν την στοχοθεσία για το 2020 λόγω των έκτακτων συνθηκών.

-Θα αυξηθούν και τα repos από 28 δισεκ. που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Οι συναλλαγές σε repos έχουν κρατήσει σε υψηλά επίπεδα το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης.

-Η Ελλάδα θα παραβιάσει και τα δύο σενάρια που είχε επεξεργαστεί για το 2020 ως προς τις ανάγκες σε κεφάλαια.
Δεν επαρκούν ούτε τα 7,65 δισεκ. ούτε τα 10,65 δισεκ. και συνολικά μαζί όμως με τα έντοκα θα φθάσουν στα 12 δισεκ. ευρώ.

-Με βάση πληροφορίες η νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ θα καταγράφει επιδείνωση των παραδοχών και ουσιαστικά θα κάνει ένα βήμα πίσω στους χαρακτηρισμούς περί μη βιώσιμου χρέους.

Να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας πλέον όλων των φορέων ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM και Ελλάδα μπορεί να στηρίζονται σε διαφορετικές παραδοχές αλλά θα συγκλίνουν ειδικά για την διετία 2020 με 2021

-Η Ελλάδα τόσο το 2020 όσο και το 2021 δεν θα διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα που αποτελεί εργαλείο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα επιτύγχανε πλεονάσματα περίπου 7 δισεκ. και τώρα θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 12-14 δισεκ. ευρώ.

-Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου έως τέλη Μαίου με τρέχον επιτόκιο 2,16%.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ετές ομόλογο λήξης 2029 είχε εκδοθεί στο 1,5%.

Να σημειωθεί ότι οι παραδοχές τιμολόγησης , παρ΄ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα Πανδημίας, έχουν επιδεινωθεί.
Συνολικά η καμπύλη απόδοσης στα ελληνικά ομόλογα έχει πάψει να είναι καμπύλη καθώς κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 1,70% με 2,20%.
Σε γεννικές γραμμές το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει έως 10 δισεκ. μακροπρόθεσμου χρέους - πλην εντόκων - αλλά μάλλον θα κινηθεί μεταξύ 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων.

-Η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει - και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει - το κεφαλαιακό μαξιλάρι ειδικά στο σκέλος που σχετίζεται με τα δάνεια του ESM που δόθηκαν ως απόθεμα ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης