Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έλληνες τραπεζίτες: Τα NPEs θα αυξηθούν 7-8 δισ αλλά όχι το 2020 – Μηδενικό το ενδιαφέρον για νέες τιτλοποιήσεις και mezzanine ομόλογα

Έλληνες τραπεζίτες: Τα NPEs θα αυξηθούν 7-8 δισ αλλά όχι το 2020 – Μηδενικό το ενδιαφέρον για νέες τιτλοποιήσεις και mezzanine ομόλογα
Τι εκτιμούν οι έλληνες τραπεζίτες, για την ύφεση, την επίδραση στις τράπεζες και τα προβληματικά δάνεια από τον κορωνοιό
Τα νέα NPEs – μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα δάνεια – θα αυξηθούν κατά 7 με 8 δισεκ. σε ένα βασικό σενάριο και πάνω από 10 δισεκ. εάν η ύφεση είναι μεγαλύτερη από 10% το 2020 και η ανάκαμψη το 2021 δεν είναι μεγάλη υποστηρίζουν έλληνες τραπεζίτες που μίλησαν στο bankingnews.
Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής προβλέποντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και στην οικονομία

-Η ύφεση στην ελληνική οικονομία στο βασικό σενάριο θα κινηθεί μεταξύ -6% με -7,5% το 2020.
Για να αναπληρωθεί αυτή η ύφεση θα απαιτηθούν δύο χρόνια το 2021 και το 2022 σε αύξηση ΑΕΠ για να ξαναφθάσει η Ελλάδα σε συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στα επίπεδα του 2019.

-Η ανεργία είναι η γενεσιουργός αιτία των NPEs και αυτός ο παράγοντας παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή από τις τράπεζες.
Συνήθως για να καταγραφεί ένα δάνειο προβληματικό και μετά την ελαστικοποίηση των κριτηρίων από 90 ημέρες σε 180 ημέρες μεσολαβεί ένα διάστημα 3-4 τριμήνων, υπάρχει ετεροχρονισμός φάσης.

-Τα NPEs στο βασικό σενάριο θα αυξηθούν κατά 7 με 8 δισεκ. ευρώ δηλαδή από 70 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο θα ανέλθουν στα 77 με 78 δισεκ. σε παρούσες αξίες αν και αυτή η σύγκριση δεν είναι ορθή καθώς π.χ. η Eurobank θα προχωρήσει τελικώς το deal με την DoValue που αφορά Cairo 7,5 δισεκ. NPEs, FPS εταιρία διαχείρισης κ.α.

-Στο βασικό σενάριο τα NPEs θα αυξηθούν σε 7 με 8 δισεκ. με εξής χρονικό ορίζοντα.
Μικρή επιδείνωση το 2020 και μεγαλύτερη επιδείνωση το 2021.
Επίσης σχεδόν 75% των 7 με 8 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων που θα δημιουργηθούν θα προέλθουν από παλαιά προβληματικά δάνεια όπου δεν ισχύουν τα κριτήρια της ελαστικοποίησης για το τι λογίζεται ως προβληματικό άνοιγμα.
Στο δυσμενές σενάριο που η ύφεση το 2020 είναι μεγαλύτερη τότε τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκ. ευρώ.

-Οι τιτλοποιήσεις που βρίσκονται στην τελική τους φάση θα ολοκληρωθούν.
Ωστόσο οι όροι θα είναι χειρότεροι από το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί προ του κορωνοιού.
Deals στα NPEs όπως της Eurobank με την DoValue θα προχωρήσει και θα κλείσει – παρά τις καθυστερήσεις – έως τα μέσα Μαίου 2020.
Το ποσό της συμφωνίας δεν θα αλλάξει τα 248 + 40 εκατ ευρώ αλλά πιθανότατα θα κατατμηθεί σε δόσεις.
Θα υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές σε επιμέρους όρους.
Η FPS η εταιρία διαχείρισης των NPEs της Eurobank που είναι ξεχωριστή πλέον εταιρία θα πάρει και τα 2 δισεκ. χαρτοφυλακίου ICON της Εθνικής τράπεζας.
Το σχέδιο Galaxy παρ΄ ότι η Alpha bank δεν έχει εγκαταλείψει την στρατηγική της δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτή την φάση κυρίως γιατί οι προσφορές θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα απαιτήσουν όχι 2,5 δισεκ. νέες προβλέψεις αλλά 3,5 δισεκ. νέες προβλέψεις για 12 δισεκ. τιτλοποίηση προβληματικών δανείων.

-Πέραν του ελάχιστου ενδιαφέροντος για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, μηδενικό είναι το ενδιαφέρον για τα mezzanine ομόλογα δηλαδή τα ομόλογα μεσαίου ρίσκου που θα εκδώσουν οι τράπεζες κατά την τιτλοποίηση NPEs (οι τράπεζες εκδίδουν senior, mezzanine και junior ομόλογα).

-Για τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, όπου θα κινηθούν μόνο αμυντικά.
Η μείωση των προμηθειών θα είναι πολύ μεγάλη.
Το 2020 θεωρείται χαμένη χρονιά για τις εταιρίες διαχείρισης.

-Για την πορεία κερδοφορίας το 2020 και 2021 οι ελληνικές τράπεζες χαμηλώνουν τον πήχη και σε αυτά που είχαν προϋπολογίσει αλλά και στα business plan.
Οι στόχοι κερδοφορίας θα μειωθούν αισθητά το 2020 και το 2021 και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη επιδεινώνει και τους όρους αποτίμησης σε χρηματιστηριακή βάση.
Λιγότερα κέρδη έναντι μιας χρηματιστηριακής τιμής διαμορφώνει το P/E τον πολλαπλασιαστή κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης