Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο με τις μειώσεις φόρων - Στο 12% ο ΦΠΑ στην εστίαση, στο 6% για τον Τουρισμό, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο με τις μειώσεις φόρων - Στο 12% ο ΦΠΑ στην εστίαση, στο 6% για τον Τουρισμό, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας με ένα νέο μοντέλο στήριξης, το οποίο προβλέπει μειώσεις συντελεστών στον ΦΠΑ στο 12% για τον κλάδο της εστίασης και στο 6% για τον τουρισμό
Σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας με ένα νέο μοντέλο στήριξης, το οποίο προβλέπει μειώσεις συντελεστών στον ΦΠΑ στο 12% για τον κλάδο της εστίασης και στο 6% για τον τουρισμό, στις επιχειρήσεις (κέρδη, προκαταβολή φόρου) αλλά και στους φόρους των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Το σχέδιο των κλιμακωτών μειώσεων στους φόρους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους σταδιακά και ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές και τα λεφτά (πόροι από το ΕΣΠΑ και το κοινοτικό πρόγραμμα SURE) που θα έρθουν από την Ευρώπη.
Ο φάκελος με τις νέες φοροελαφρύνσεις έχει ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να ενημερώνει αναλυτικά τους θεσμούς για τις επόμενες κινήσεις και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.
Στο Eurogroup του Ιουνίου η κυβέρνηση θα ξαναβάλει στο τραπέζι την πρόταση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs), αφού πρόκειται για ένα ποσό που της εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 4,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Τούτο βέβαια προϋποθέτει συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν πια τόσο αρνητικοί με αυτή την προοπτική.
Τα πρώτα μέτρα θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό. Οι προβολείς για την ώρα στρέφονται πάνω στην προστασία της πρώτης κατοικίας και, αφού ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νέο μεγάλο κάβο που έχει να κάνει με την πορεία του προϋπολογισμού τον Απρίλιο.
Είναι ένας μήνας-βαρόμετρο για την κάμψη των εσόδων, τις πιέσεις που δέχτηκαν οι δαπάνες αλλά και την έκταση της ζημιάς στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού. Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα και τα στοιχεία που θα εξαχθούν, πρόκειται να χαραχτεί και η επόμενη μέρα της οικονομικής πολιτικής.
Κεντρικός άξονας θα είναι η σύνδεση των ελαφρύνσεων με την ενίσχυση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας έτσι ώστε το πακέτο των μέτρων να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από τη βαθιά ύφεση στην οποία την οδήγησε ο κορονοϊός.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε κλάδους που θεωρούνται στρατηγικοί για την ανάταση της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και τα ακίνητα, και αποτελούν τον βασικό κορμό των εσόδων που εισπράττει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Με αυτό τον τρόπο στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν τις οριζόντιες παρεμβάσεις, ενώ βασικό ζητούμενο είναι οι νέες μειώσεις στους φόρους να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και στην απασχόληση.
Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται οι νέες κινήσεις να συνοδεύονται με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και κριτήρια για τους ωφελούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13%, που τον μείωσε πέρυσι τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας, στο 12%, ή ακόμη και στο 11% με βάση ένα πιο προχωρημένο σενάριο, και στο 6% για τον τουρισμό από το 13% που είναι σήμερα, με ταυτόχρονη όμως κατάργηση του τέλους διαμονής (κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων).
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Προωθείται επίσης η περικοπή της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 70% από 100% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα του 2020, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για εφαρμογή του μέτρου από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε πρώτη φάση στο 23% από 24% και στο 20% σε βάθος χρόνου.
Για τα ακίνητα προτείνεται μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ για όσους επλήγησαν από την κρίση ή εναλλακτικά «έκπτωση» -το ποσοστό της οποίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί- σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου. Το σενάριο για εξόφληση του φόρου σε περισσότερες δόσεις αποδυναμώνεται.
Στο συρτάρι το οικονομικό επιτελείο διατηρεί ως εφεδρεία τις εξής προτάσεις:
-κούρεμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα
-περικοπή του τέλους επιτηδεύματος
-μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης