Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το εξώδικο της AGK Partners για InternetQ, Akazoo και η απάντηση του bankingnews

Το εξώδικο της AGK Partners για InternetQ, Akazoo και η απάντηση του bankingnews
Τι απαντάει το bankingnews στο εξώδικο της AGK Partners για InternetQ, Akazoo
Λάβαμε εξώδικη διαμαρτυρία από την εταιρία ορκωτών AGK Partners με έδρα το Λονδίνο και τον ορκωτό ελεγκτή κ. Αλέκο Χριστοφή κάτοικο Μεγάλης Βρετανίας και ορκωτό της εν λόγω εταιρίας. Στο εξώδικο το οποίο κοινοποιείται και στην ΕΣΗΕΑ μας ζητείται να δημοσιεύσουμε το εξής:
« Αναφορά με τη φράση που περιελήφθη στο από 21.04.2020 άρθρο του δημοσιογράφου Νικολάου Καρούτζου με τίτλο
«Αποκάλυψη: Τα μετοχικά κουβάρια της Akazoo και το πανόραμα ζημιών και ανύπαρκτων τζίρων - Παρενέβησαν 4 δικηγορικά γραφεία» και η οποία έχει ως εξής:
«Οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας έχουν ελεγχθεί από τον κ. Αλέκο Χριστοφή της AGK Partners με έδρα το Λονδίνο» διευκρινίζουμε ότι η εταιρία AGK Partners και ο κ. Αλέκος Χριστοφής  δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρία Akazoo Limited, καθώς επίσης ουδέποτε έχουν ελέγξει τις οικονομικές καταστάσεις αυτής της εταιρίας».

Στο δημοσίευμα είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεται πως ο κ. Αλέκος Χριστοφής έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις της InternetQ Group Limited με έδρα το Λονδίνο και ειλικρινώς απορούμε για ποιο λόγο η AGK Partners και ο κ. Χριστοφής ζητούν διευκρίνιση και ξεκαθάρισμα σε κάτι που είναι απολύτως σαφές.
Επίσης μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το εξώδικο κοινοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ της οποίας μέλος του ΔΣ είναι ο υπογράφων το κείμενο Νίκος Καρούτζος και είναι προφανές ότι θα κοινοποιηθεί και το σημερινό δημοσίευμα ώστε να λάβει γνώση η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και να σχηματίσει άποψη ώστε εφ όσον κρίνει να προβεί στις δέουσες ενέργειες.
Πέραν αυτού και με βάση το σύνολο του εξωδίκου που λάβαμε και το οποίο δημοσιεύομε αυτούσιο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1.    Δεν αντιλαμβανόμαστε την επιμονή της AGK Partners να επισημάνει ότι δεν εμπλέκεται, ούτε ελέγχεται ως εμπλεκόμενη ούτε και «φέρεται» να εμπλέκεται σε κανένα σκάνδαλο.
Στο δημοσίευμα δεν υπήρχε τέτοιου είδους αναφορά.
Ταυτόχρονα είναι απορίας άξιον γιατί η AGK Partners είχε την απαίτηση να διευκρινίσουμε ότι η ίδια και ο κ. Χριστοφής δεν έλεγξαν τις οικονομικές καταστάσεις της Akazoo Limited.
Και είναι απορίας άξιον διότι η Akazoo Limited συμπεριλαμβάνεται στην ενοποίηση του ομίλου της InternetQ και παρά το γεγονός ότι ελέγχεται από άλλη ελεγκτική ο κ. Χριστοφής όφειλε ως ελεγκτής του ομίλου (Διεθνές Πρότυπο 600-Group Audit) να αξιολογήσει την καταλληλόλητα την πληρότητα και την ακρίβεια των προσαρμογών και των ανακατατάξεων ενοποίησης και επιπρόσθετα να αξιολογήσει εάν υπάρχουν οποιοιδήποτε παράγοντες κινδύνου απάτης ή δείκτες πιθανής μεροληψίας της διοίκησης.
Τα έκανε ο κ. Χριστοφής μιας και η εταιρία Akazoo Limited περιλαμβάνεται στην ενοποίηση της InternetQ;
Σε κάθε περίπτωση με βάση τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα την κύρια και αποκλειστική ευθύνη φέρει ο ελεγκτής του ομίλου.
2.    Επιπλέον ερωτηματικά προκύπτουν από το γεγονός ότι η Akazoo Limited χρησιμοποιήθηκε ως όχημα και εξαγοράστηκε από εταιρία του Λουξεμβούργου (Unlimited Music SA) όχι με μετρητά αλλά με έκδοση μετοχών στους μετόχους της Akazoo Limited και με παραχώρηση warrants με ημερομηνία λήξης πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της συναλλαγής και μαζί με την MMAC δημιούργησαν την Akazoo SA που εισήγαγαν το Δεκέμβρη του 2019 στο Nasdaq.
3.    Σε ότι αφορά ότι ο ισχυρισμός πως «η InternetQ εμφάνιζε ως ενεργητικό περί τα 50 εκ ευρώ το οποίο οφειλόταν αποκλειστικά σε άυλα στοιχεία και goodwill ύψους 83 εκ ευρώ» είναι απολύτως αληθής καθώς όντως το goodwill είναι 20,668 εκ ευρώ και υπάρχουν και 63 εκ ευρώ άυλα περιουσιακά στοιχεία.
Μια απλή πρόσθεση είναι.
Σχετικά με την αναφορά στο εξώδικο ότι τα 50 εκ ευρώ είναι καθαρά περιουισιακά στοιχεία εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Χριστοφής αλλά επισημαίνουμε ότι κομμάτι αυτών των άυλων και μάλιστα σημαντικό αφορά στην μουσική πλατφόρμα της Akazoo τα έσοδα της οποίας αμφισβητεί το QCM.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ακολουθεί ολόκληρο το εξώδικο της AGK PARTNERS και του κ. Χριστοφή
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης