Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διαθέσεις συσσώρευσης στα πρώτα λεπτά με το βλέμμα στο εξωτερικό

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διαθέσεις συσσώρευσης στα πρώτα λεπτά με το βλέμμα στο εξωτερικό
ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν σταθεροποιητικά με τον DAX να χάνει τα μικρά κέρδη που είχε πριν το άνοιγμα το παράγωγο. Στο άνοιγμα το ΧΑ είναι θετικό οριακά αλλά με μικρό τζίρο. Κάποιες μετοχές με 100 κομμάτια άνοιξαν στο +2%. Λίγα λεπτά μετά και πάλι με μικρό τζίρο η αγορά γύρισε σε μικρές απώλειες.

Τεχνικά η τάση αλλάζει πάνω από τις 660-680 μονάδες. Χρειάζεται λίγο προσοχή και όπου υπάρχουν καλές αποδόσεις, η αύξηση της ρευστότητας αποτελεί μία επιλογή. Πολλές μετοχές είναι φθηνές με βάση τα αποτελέσματα του 2019, αλλά για το 2020 και το 2021 υπάρχει ερωτηματικό.

Καλό άνοιγμα από Τιτάν και Εθνική, υποχωρούν περισσότερο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ: Όπως φαίνεται παρά τη σταδιακή άρση των περιορισμών, η κανονικότητα δεν επανέρχεται. Οι τζίροι των καταστημάτων θα βελτιωθούν φυσικά σε σχέση με το διάστημα που ήταν κλειστά, αλλά δε μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Αν δεν περιοριστεί ο ιός να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι, αν δε βρεθεί φάρμακο, δύσκολα θα φτάσουμε τα νούμερα που βλέπαμε για παράδειγμα αρχή του 2020.

Παρά την απελευθέρωση ωραρίου σε κάποια καταστήματα, ο κόσμος που θα μπαίνει μέσα θα είναι λιγότερος. Θα υπάρξει σίγουρα μείωση προσωπικού, ενώ ο τουρισμός θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Πάνε για του χρόνου οι ξενοδόχοι και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα.

Στο θέμα των εξόδων θα πρέπει να εστιάσουμε και να δούμε ποιες επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν τα κόστη τους ώστε από τη δραστηριότητα που θα έχουν να μπορούν να βγάλουν κέρδος. Ελπίζουμε να αντέξουν οι επιχειρήσεις γιατί μιλάμε για θέσεις εργασίας και για ανεργία.

Να το ξεπεράσουμε όλο αυτό με όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις για τους εργαζομένους που περιμένουν από το μισθό τους να τα βγάλουν πέρα και ήδη τα πράγματα ήταν δύσκολα για πολλούς.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (απάντηση): Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα χρήσης 2019 που θα ανακοινωθούν αύριο 30/4 ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Επίσης θα γίνει ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4/5. Η μετοχή έχει κάνει μία καλή κίνηση από τα χαμηλά της και έχει βελτιώσει τη συμπεριφορά της. Αφορμή ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν μεγάλα έργα.

Θεωρούμε πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μεγάλες επενδύσεις προκειμένου όχι μόνο να βελτιωθούν τα έσοδα κατασκευαστικών εταιρειών αλλά για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει πιο γρήγορα. Η μετοχή από την αρχή του έτους και παρά την άνοδο από τα χαμηλά υποχωρεί κατά 46% με το γενικό δείκτη στο ίδιο διάστημα να χάνει 30,7%. Σε αυτά τα επίπεδα είμαστε πιο θετικοί για τη μετοχή. Περιμένουμε ωστόσο και τη συνολική πορεία της αγοράς καθώς δεν αποκλείουμε μία διόρθωση.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Οι μέτοχοι της μητρικής παρά τη μεγάλη αύξηση των EBITDA έχουν ζημιές και οι μέτοχοι μειοψηφίας καλά κέρδη. Βελτιώθηκε η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA αλλά ο δανεισμός παραμένει υψηλός. Θα θέλαμε καλύτερες λειτουργικές ταμειακές ροές προκειμένου να καλύπτουν επενδυτικές και χρηματοδοτικές ώστε να αυξάνεται το ταμείο και να μπορούν να μειωθούν τα δάνεια.

Δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση από τη διοίκηση για τις επιπτώσεις από τον ιό της Κίνας αν και θα μπορούσε να δώσει μία πρώτη εκτίμηση αφού το πρώτο τρίμηνο του 2020 έχει τελειώσει. Στις απαιτήσεις έχουν γίνει μεγάλες απομειώσεις αλλά στα αποθέματα είναι μικρότερες. Όπως αναφέρει ο ορκωτός τα αποθέματα ήταν 69,7 εκατ. ευρώ και έχει γίνει πρόβλεψη απομείωσης 3,7 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές απαιτήσεις ήταν 82 εκατ. ευρώ και έχει γίνει πρόβλεψη απομείωσης 38,7 εκατ. ευρώ.

Περιμένουμε να δούμε την ολοκλήρωση του deal με την Αλουφόντ και πόσο μπορεί να επηρεάσει τα μεγέθη και κυρίως την τελική γραμμή. Η μετοχή ξεκίνησε με όγκο 7 χιλ. τεμάχια στο +6% και στα 0,9660 ευρώ. Η αποτίμηση στα 21,2 εκατ. ευρώ.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται σήμερα με νέα ονομαστική αξία και χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι της επιστροφής είναι όσοι είχαν χθες μετοχές και η καταβολή του ποσού θα ξεκινήσει στις 6/5.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Στο +10% ξεκίνησε η μετοχή μετά το μεγάλο όγκο των προηγούμενων ημερών, τα limit down και το limit up. Στα 0,1550 ευρώ με όγκο 18 χιλ. τεμάχια και με αρκετά τεμάχια να θέλουν να αγοράσουν οι αγοραστές στο limit up.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης