Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεξικού

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεξικού
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία των δύο μερών, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Επιτρόπου Εμπορίου Φιλ Χόγκαν και του Μεξικανού υπουργού Οικονομίας G. Markes Colin.
Με τη νέα συμφωνία ΕΕ-Μεξικού, πρακτικά όλο το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο μερών θα είναι αδασμολόγητο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης κανόνες για την βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και για πρώτη φορά - συμφωνία της ΕΕ με χώρα της Λατινικής Αμερικής - θέματα προστασίας των επενδύσεων και απλούστερες τελωνειακές διαδικασίες που θα επιβοηθήσουν την προώθηση των εξαγωγών.
Σημειώνεται ότι το Μεξικό είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στη Λατινική Αμερική με το διμερές εμπόριο αγαθών να ξεπερνά τα 66 δισ. ευρώ και των υπηρεσιών τα 19 δισ. – σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 και 2018 αντίστοιχα.
Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ υπερβαίνουν τα 39 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το διμερές εμπόριο έχει υπερτριπλασιαστεί μετά την εφαρμογή της πρώτης συμφωνίας το 2001.
Ο επίτροπος Εμπορίου F. Hogan δήλωσε ότι «αν και οι περισσότερες προσπάθειές μας έχουν επικεντρωθεί τελευταία στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την προώθηση μιας ανοιχτής και δίκαιης ατζέντας εμπορίου η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική.
«Η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και η συνεργασία θα είναι ακόμη πιο σημαντικά καθώς ξαναχτίζουμε τις οικονομίες μας μετά την πανδημία», τόνισε.
«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σαφή απόδειξη της αμοιβαίας δέσμευσής μας να προωθήσουμε την ατζέντα της συνέργειας και της συνεργασίας.
Αυτή η συμφωνία από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή θα βοηθήσει και την ΕΕ και το Μεξικό να στηρίξουν τις οικονομίες τους και την απασχόληση».
Η Συνολική Συμφωνία στην οποία εντάσσεται η παρούσα καλύπτει επίσης θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργασία για την πολιτική και αναπτυξιακή συνεργασία.
Θα είναι επίσης η πρώτη συμφωνία που περιλαμβάνει πρόνοιες για την πάταξη της διαφθοράς και μέτρα κατά της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος.
Η πρόταση της συμφωνίας θα υποβληθεί από την Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υπέγραψε Συνολική Συμφωνία με την ΕΕ το 1997 και οι δύο χώρες άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης