Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Φορολογικά κίνητρα για αυξήσεις κεφαλαίου μέσω του ΧΑ εξετάζει η κυβέρνηση

tags :
Φορολογικά κίνητρα για αυξήσεις κεφαλαίου μέσω του ΧΑ εξετάζει η κυβέρνηση
Εξετάζεται από την κυβέρνηση να δοθούν φοροαπαλλαγές για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνουν μέσα από το ΧΑ
Το ΧΑ «επιστρατεύεται» σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται από την κυβέρνηση να δοθούν φοροαπαλλαγές για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνουν μέσα από το ΧΑ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει το μέτρο σε ένα από τα 26 νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή μέχρι τέλος Ιουλίου.
Μέσα σε αυτά και το νομοσχέδιο που αφορά στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την εταιρική διακυβέρνηση, το οποίο αναμενόταν να δοθεί προς διαβούλευση το Μάρτιο αλά λόγω της πανδημίας δεν προχώρησε.
Η σκέψη είναι να γίνει χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων όχι μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και επενδύσεων όπως αυτή της Πλαστικά Θράκης και της Lariplash, οι οποίες λόγω της πανδημίας άλλαξαν την παραγωγή τους και ξεκίνησαν να παράγουν ιατρικές μάσκες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου έχει αναφερθεί στην προσπάθεια υιοθέτησης μιας νέας μορφής επενδυτικών κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κεφαλαιαγοράς.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει άλλες μορφές επενδυτικών κεφαλαίων προκειμένου να εισηγηθεί την υιοθέτησή τους, δίδοντας βάρος σε μοντέλα που έχουν λειτουργήσει με επιτυχία στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα τα κεφάλαια καινοτομίας.
Στις χώρες που έχουν υιοθετηθεί κεφάλαια καινοτομίας, η νομοθεσία προβλέπει κίνητρα μείωσης φόρου ως προς τα ποσά που διοχετεύονται κατά κύριο λόγο, σε επενδύσεις καινοτομίας.
Όμως και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Ζαββός έχει ταχθεί θετικά για την μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να αξιοποιηθούν για καινοτόμα προϊόντα ή επιχειρήσεις και με κίνητρο την μείωση του συντελεστή φορολόγησής τους.
Το ΧΑ πρέπει να αποκτήσει ξανά το ρόλο του στην οικονομία, να επιστρέψουν οι επενδυτές, να μπορέσει να προσφέρει φθηνό χρήμα στις εταιρείες και να βελτιωθούν οι επενδυτικές επιλογές μέσω εισαγωγής νέων εταιρειών.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης