Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών ψαλλίδισε τις προσδοκίες

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών ψαλλίδισε τις προσδοκίες
ΑΓΟΡΕΣ: Οι ξένες αγορές άνοιξαν με σημαντικά κέρδη αλλά λίγο πριν το δικό μας άνοιγμα είχαν περιοριστεί σημαντικά. Έχουν κάνει μεγάλο ράλι τον Απρίλιο, ο οποίος λήγει σήμερα. Η εξέλιξη της πορείας των ευρωπαϊκών αγορών περιόρισε την άνοδο του ΧΑ στο ξεκίνημα στο 0,30%.

Λογικά θα έχουμε αρκετή μεταβλητότητα σήμερα και το βλέμμα των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένο στην πορεία των ξένων αγορών. Κακό νέο η πορεία του ΑΕΠ στη Γαλλία στο πρώτο τρίμηνο (-5,8%).

Σήμερα έχουμε αρκετά αποτελέσματα. Ανακοίνωσε η Πλαστικά Θράκης χρήση 2019, βγάζει μετά το κλείσιμο εξάμηνο η Jumbo και χρήση η Ελλάκτωρ, η Έλαστρον και η Καρέλιας. Χθες έβγαλε πρώτο τρίμηνο η Παπουτσάνης.

FTSE 25: Στο άνοιγμα οι περισσότερες μετοχές κινούνται γύρω από τα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος. Οι τράπεζες έχουν μικρή άνοδο όπως και η ΔΕΗ. Υποχωρούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, viohalco και ΑΔΜΗΕ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Θα πούμε ξανά ένα μεγάλο μπράβο στην Παπουτσάνης, η οποία την ώρα που άλλες εισηγμένες όχι μόνο δε μας έχουν ενημερώσει για τις επιπτώσεις λόγω Covid-19 αλλά δε μας έχουν δώσει και ενημέρωση για τη χρήση 2019, η Παπουτσάνης δημοσίευσε και αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020.

Δε θα εξετάσουμε αυτό που λένε κάποιοι, ότι δημοσιεύουν πρώτοι όσοι έχουν να πουν κάτι καλό. Η εταιρεία δημοσίευσε και αυτό αποτυπώνεται και στο ταμπλό με την πορεία της μετοχής της. Πού είναι οι υπόλοιπες εταιρείες; Που είναι η Aegean που είχε πει ότι θα ενημερώσει σε συγκεκριμένο χρόνο και αυτός έχει παρέλθει;

Που είναι οι άλλες εταιρείες; Ναι κάποιες βγάζουν πιο δύσκολα αποτελέσματα από κάποιες άλλες. Αλλά όταν για παράδειγμα μπορεί η Πλαστικά Θράκης να βγάλει χρήση, γιατί δε μπορούν κάποιες άλλες που δεν έχουν θυγατρικές; Γιατί κάνουν οι περισσότερες χρήση του δικαιώματος που έδωσαν οι αρμόδιες αρχές και δεν ενημερώνουν, ενώ θα μπορούσαν εύκολα;

ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΟΡΩΝ: Η αισιοδοξία από κάποιες δοκιμές σε φάρμακο ώθησαν τις αγορές σε υψηλότερα επίπεδα. Οι αγορές κινούνται έντονα ανοδικά στις τελευταίες συνεδριάσεις καλύπτοντας σημαντικό έδαφος από αυτό που είχαν χάσει λόγω του ιού. Η ρευστότητα από τη FED επίσης βοηθάει.

Παρατηρούμε επίσης πως οι επενδυτές αγνοούν τις αρνητικές ειδήσεις. Η πορεία της ανεργίας, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, οι χρεωκοπίες ή οι αναζητήσεις βοήθειας από τα κράτη αεροπορικών εταιρειών, εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων κ.α.

Αυτή η μεγάλη άνοδος μας κάνει λίγο επιφυλακτικούς καθώς ακόμα δε ξέρουμε ούτε το πότε θα υπάρξει φάρμακο, ούτε μπορεί κάποιος με ασφάλεια να βγάλει μία εκτίμηση για την πορεία εταιρικών αποτελεσμάτων ή για την πορεία του ΑΕΠ κάθε χώρας.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 327,8 εκατ. ευρώ από 322,7 εκατ. ευρώ ενώ τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν οριακά στα 63,5 εκατ. ευρώ από 63,2 εκατ. ευρώ. Κάποια έκτακτα έξοδα περιόρισαν τα λειτουργικά κέρδη στα 12,1 εκατ. ευρώ από 13,6 εκατ. ευρώ και η υψηλή φορολογία λόγω θυγατρικών μείωσε τα καθαρά κέρδη σημαντικά στα 3,7 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ.

Με την αποτίμηση στα 81 εκατ. ευρώ περίπου το p/e ξεπερνά τις 20 φορές. Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2019 είχε πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο καθαρός δανεισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα ο καθαρός δανεισμός είναι στα 83,5 εκατ. ευρώ με τα EBITDA στα 28,7 εκατ. ευρώ που δίνουν δείκτη καθαρού δανεισμούς προς EBITDA μόλις 2,91 φορές. Ο καθαρός δανεισμός ως προς τα ίδια κεφάλαια είναι στις 0,57 φορές. Χαμηλός και ο δείκτης p/bv.

ΠΛΑΘ: Η καθαρή θέση είναι στα 143,3 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 177 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν εξαιρετικές και ανήλθαν στα 19,7 εκατ. ευρώ. Λίγο ήθελε να καλύψουν τις επενδυτικές που ήταν -21,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι χρηματοδοτικές ήταν σχεδόν μηδενικές. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 22 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση θέλει να δώσει μέρισμα αλλά θα επανεξετάσει τη στάση της με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος δεν αντιμετωπίζει σημαντική επίδραση από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι χαμηλότερες πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με κλάδους με περιορισμένη δραστηριότητα (π.χ. εστίαση, τουρισμός), αντισταθμίζονται από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία, την υγιεινή και τη συσκευασία τροφίμων, προϊόντα για τα οποία η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει αυξημένη και στο άμεσο μέλλον.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2020 8,05 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 478 χιλ. ευρώ από ζημιά 40 χιλ. ευρώ. EBITDA 1 εκατ. ευρώ από 473 χιλ. ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Έχουμε θέμα στις επιχειρήσεις για τη σχέση ανταλλαγής με τη Μπήτρος. Το ύψος των δανείων και το αν θα υπάρξει κούρεμα είναι το κρίσιμο, το οποίο δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης