Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ένα ιστορικό σοκ στην αγορά ενέργειας - Τεράστια η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου

IEA: Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ένα ιστορικό σοκ στην αγορά ενέργειας - Τεράστια η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι είναι ακόμα νωρίς ώστε να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του κορωνοϊού στη βιομηχανία ενέργειας
Στο γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί το μεγαλύτερο σοκ στην παγκόσμια αγορά ενέργειας κατά τα τελευταία 70 χρόνια, αναφέρθηκε σήμερα (30/4) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εκτιμώντας ότι η πτώση που θα σημειωθεί στη ζήτηση καυσίμων θα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την πτώση του 2008.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό σοκ σε ολόκληρη την αγορά ενέργειας παγκοσμίως», διευκρινίζοντας ότι «εν μέσω της απαράμιλλης κρίσης στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, η πτώση στη ζήτηση καυσίμων, και ιδιαίτερα στη ζήτηση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι συγκλονιστική».
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, αλλά η βιομηχανία ενέργειας που θα προκύψει μετά από αυτήν την κρίση θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πριν», υπογραμμίζει ο IEA, εκτιμώντας ότι η συνολική πτώση για τη ζήτηση ενέργειας το 2020 θα υποχωρήσει κατά -6%, ποσοστό επτά φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2008.
Όσον αφορά τη ζήτηση πετρελαίου, ο IEA αναμένει ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -9% κατά μέσο όρο το 2020, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2012, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τη ζήτηση άνθρακα θα ανέλθει στο -8%.
«Μετά από 10 χρόνο αδιάκοπης ανάπτυξης, η ζήτηση φυσικού αερίου βρίσκεται σε τροχιά ώστε να καταγράψει μείωση -5% το 2020», αναφέρει η έκθεση του IEA, διευκρινίζοντας ότι «αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στη ζήτηση φυσικού αερίου από τότε ξεκίνησε η ανάπτυξή της στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα».
«Η τρέχουσα κρίση υπογράμμισε τη βαθιά εξάρτηση των σύγχρονών κοινωνιών σε αξιόπιστες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των επιχιερήσεων και των βασικών ανέσεων της καθημερινής ζωής», δήλωσε ο εκτελιστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.
«Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει οτιδήποτε από αυτά ως δεδομένο», τόνισε ο κ. Birol, αναφερόμενος στην ηλεκτρική ενέργεια, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις και εξυπνότερες πολιτικές ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας».
Παράλληλα, ο εκτελιστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εκτιμά ότι το πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου παγκοσμίως θα μπορούσε να κορυφωθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ κάλεσε για ακόμα μία φορά τον OPEC+ να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή του, προκειμένου να βοηθήσει την ταχύτερη σταθεροποίηση της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης