Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ακόμα και χωρίς lockdown, η οικονομία της Σουηδίας θα υποφέρει όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές - Τα 2 σενάρια της Riksbank

Ακόμα και χωρίς lockdown, η οικονομία της Σουηδίας θα υποφέρει όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές - Τα 2 σενάρια της Riksbank
Η Riksbank προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει στο 8,8%  το 2020 ενώ στο χειρότερο σενάριο θα αυξηθεί στο 10,1%
Η Σουηδία έχει δεχθεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν επέβαλε πλήρες lockdown, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Riksbank (κεντρική τράπεζα Σουηδίας) δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας θα υποφέρει όσο και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πιο αναλυτικά, η Riksbank παρουσίασε δύο πιθανά σενάρια για το οικονομικό outlook του 2020, που εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού και από το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση του ιού.
Και τα δύο πιθανά σενάρια είναι ζοφερά.
Στο πρώτο σενάριο, το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 6,9% το 2020 πριν να επιστρέψει σε ανάπτυξη 4,6% το 2021.
Σε μια πιο αρνητική πρόβλεψη, το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 9,7% και η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πιο αργή με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1,7% το 2021.
Στο πρώτο σενάριο, η Riksbank προέβλεψε ότι η ανεργία θα φτάσει στο 8,8% το 2020 από 7,2% που είναι σήμερα, και στο χειρότερο σενάριο θα φτάσει στο 10,1%.
«Και στα δύο σενάρια, η παραγωγή υποχωρεί απότομα στην αρχή και περισσότερο από ό,τι στη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού θα συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού φέτος» επισημαίνει η Riksbank.
Παράλληλα, προβλέπει ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα παραμείνει στο 0,6% το 2020 και στα δύο σενάρια.
«Οι αναπτυξιακές προβλέψεις είναι απογοητευτικές για μια χώρα που στην προσπάθεια της να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, δεν υπέβαλε lockdown, όπως συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη» σχολιάζει το CNBC σε σχετικό δημοσίευμα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο θα δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται κατά 6,5% και 7% φέτος, αντίστοιχα.
Η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει συρρίκνωση 7,2%, η Ισπανία 8% και η Ιταλία 9,1%.
Παράλληλα, η Φινλανδία και Δανία (γείτονες της Σουηδίας) που επέβαλαν lockdowns, αναμένεται επίσης να δουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται κατά 6% με 6,5%, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης