Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (EKT): Πρωτοφανές σοκ - Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί - Μεταξύ -5% και -12% το ΑΕΠ - Δεν συζητήθηκε αγορά ομολόγων σκουπιδιών

tags :
Lagarde (EKT): Πρωτοφανές σοκ  - Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί - Μεταξύ -5% και -12% το ΑΕΠ - Δεν συζητήθηκε αγορά ομολόγων σκουπιδιών
«Δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο αγοράς junk ομολόγων μέσω του ΑPP», ξεκαθάρισε η Lagarde
Το δικό της…whatever it takes διεμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, βαδίζοντας στα χνάρια του προκατόχου της Mario Draghi.
Η Lagarde δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία βιώνει ένα σοκ άνευ προηγουμένου, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Η Lagarde εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 5% έως 12%, ενώ αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας από το 2021.
Το δυσμενές σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ έως -15% σε τριμηνιαία βάση.
Η Lagarde δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο αποδοχής junk ομολόγων, όχι τόσο λόγω της Ελλάδας, αλλά λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιταλίας. 
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ.

«Δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο αγοράς junk ομολόγων μέσω του ΑPP», απάντησε η Lagarde.
Όσον αφορά το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP), η Lagarde τόνισε ότι ήδη η ΕΚΤ έδωσε το waiver στην Ελλάδα.
«Ήμασταν ξεκάθαροι.
Δεν θα δεχθούμε τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης.
Θα προσαρμοστούμε, όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο».
«Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης», τόνισε η Lagarde, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, για να αντιμετωπιστεί το άνευ προηγουμένου πλήγμα στην οικονομία εν καιρώ ειρήνης.
H Lagarde εξήγησε ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος της ύφεσης, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη διάρκεια των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι με βάση την απότομη πτώση των τρεχουσών και των μελλοντικών τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
Τα μέτρα πολιτικής μας, ιδίως οι ευνοϊκότεροι όροι για τις πράξεις TLTRO III, θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε όλες τις οντότητες του ιδιωτικού τομέα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, υπογράμμισε ότι μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση είναι κρίσιμη, εν όψει της απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Η Lagarde πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ χαιρετίζει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του σχεδίου του Eurogroup για τα τρία δίχτυα ασφαλείας sτους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και στα κράτη, το πακέτο αξίας 540 δισ. ευρώ.

«Έτοιμοι για αύξηση του προγράμματος πανδημίας»

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το PEPP σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν, διαθέτουμε και ευελιξία σε όλους τους κανόνες.
Το PEPP θα συνεχιστεί έως ότου κριθεί ότι η κρίση του κορωνοϊού έληξε, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους.
Στόχος του PEPP, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, είναι να διευκολύνει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Θα διατηρηθεί, ή ακόμη και θα αυξηθεί, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, περί τα 3 τρισ. είναι σήμερα διαθέσιμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια.
«Αυξήσαμε τη "δεξαμενή" από την οποία οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν εγγυήσεις», τόνισε.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΕΚΤ - Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα πανδημίας PEPP, ενίσχυση των TLTROs... έρχονται τα PELTROs


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ καμία αλλαγή δεν υπήρξε και στα έκτακτα προγράμμα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 (ώρα Ελλάδας).
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων νομισματικής πολιτικής:
(1) Οι όροι σχετικά με τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) ελαστικοποιήθηκαν περαιτέρω.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο των πράξεων TLTRO III κατά την περίοδο από τον Ιούνιο 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 σε 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που επικρατούσαν κατά την ίδια περίοδο.
Επιπλέον, για αντισυμβαλλόμενους των οποίων ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει το όριο απόδοσης δανεισμού, το επιτόκιο κατά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 θα είναι τώρα 50 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων κατά την ίδια περίοδο.
(2) Μια νέα σειρά πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς στόχους (PELTROs) θα εφαρμοστεί για την υποστήριξη συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών παρέχοντας αποτελεσματική ρευστότητα.
Τα PELTROs αποτελούνται από επτά πρόσθετες πράξεις αναχρηματοδότησης που ξεκινούν τον Μάιο του 2020 και λήγουν σε μια σταδιακή ακολουθία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με τη διάρκεια των μέτρων εξασφάλισης.
Θα πραγματοποιούνται ως διαδικασίες διαγωνισμού σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο που είναι 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που επικρατούν κατά τη διάρκεια ζωής του κάθε PELTROs.
(3) Από τα τέλη Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, το PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ, για τη διευκόλυνση και την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τις προοπτικές για την Ευρωζώνη του ευρώ που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτές οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
(4) Επιπλέον, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις αγορές στο πλαίσιο του πρόσθετου προσωρινού κονδυλίου ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
(5) Οι επανεπενδύσεις των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν, τα οποία αγοράζονται στο πλαίσιο του APP, θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας.
(6) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλήρως διατεθειμένο να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, όσο χρειάζεται και για όσο χρειάζεται.
Σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με σταθερό τρόπο, σύμφωνα με τη δέσμευσή του.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης