Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Εξάγει τεράστιες ποσότητες υδροξυχλωροκίνης στις ΗΠΑ, παρά τις σοβαρές παρενέργειες στη χρήση κατά του Covid-19

Ινδία: Εξάγει τεράστιες ποσότητες υδροξυχλωροκίνης στις ΗΠΑ, παρά τις σοβαρές παρενέργειες στη χρήση κατά του Covid-19
Η Ινδία απέστειλε 50 εκατομμύρια χάπια υδροξυχλωροκίνης στις ΗΠΑ, μολονότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι αυτό το φάρμακο που καταπολεμά την ελονοσία μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covid-19
Η Ινδία απέστειλε 50 εκατομμύρια χάπια υδροξυχλωροκίνης στις ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα 30 Απριλίου, μια ινδική πηγή που έχει άμεση γνώση του θέματος, μολονότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι αυτό το φάρμακο που καταπολεμά την ελονοσία μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covid-19.
Αυτή η εμπορική συναλλαγή, η μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου που έχει εξαχθεί από την Ινδία προς οποιαδήποτε χώρα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters που ανέδειξε το θέμα, έγινε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε ζητήσει από το Νέο Δελχί να διαθέσει στην αγορά ποσότητες υδροξυχλωροκίνης, ως πιθανού φαρμάκου για τον νέο κορωνοϊό.
Η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters αρνήθηκε να κατονομαστεί, λόγω των «ευαίσθητων» συνομιλιών μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ.
Είπε όμως ότι η εξαγόμενη ποσότητα «ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δισκία».
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), η αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία και το υπουργείο Υγείας του Καναδά έχουν προειδοποιήσει κατά της χρήσης υδροξυχλωροκίνης, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί παρενέργειες όπως αρρυθμίες και ταχυκαρδίες. Ωστόσο στις ΗΠΑ ορισμένοι γιατροί εξακολουθούν να συνταγογραφούν το φάρμακο αυτό ως θεραπεία για την Covid-19.
«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για υδροξυχλωροκίνη στη διεθνή αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», είπε ο Viranci Sah, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ινδών Φαρμακοβιομηχάνων (IDMA).
Αυτόν τον μήνα η Ινδία ανέφερε ότι θα επιτρέψει ορισμένες εξαγωγές υδροξυχλωροκίνης, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αυτό το φάρμακο «θα φέρει τα πάνω κάτω» και προέτρεψε τον Ινδό πρωθυπουργό Naredra Modi να στείλει εφόδια στις ΗΠΑ.
Στο Γκουτζαράτ, το κρατίδιο απ’ όπου κατάγεται ο Modi, εκδόθηκαν 68 νέες άδειες σε φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή του σκευάσματος αυτού, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων (FDCA), ο H. G. Kosia.
«Οι περισσότερες από αυτές τις άδειες είναι για εξαγωγή», εξήγησε.
Μεταξύ των κυριότερων προμηθευτών υδροξυχλωροκίνης στην Ινδία είναι οι εταιρείες Teva Pharmaceutical Industries, IPCA Laboratories και Cadila Healthcare.
Η τελευταία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεκαπλασίασε την παραγωγή της φτάνοντας τους 30 μετρικούς τόνους τον μήνα.
Οι πωλήσεις αυτού του παλαιού φαρμάκου εκτινάχθηκαν μετά τους επαίνους του Trump, εγείροντας ερωτηματικά για το αν οι πολιτικές πιέσεις υπερκέρασαν τελικά τα επιστημονικά κριτήρια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης