Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η πρόκληση να μετρήσεις τους πραγματικούς νεκρούς από τον κορωνοϊό

tags :
Politico: Η πρόκληση να μετρήσεις τους πραγματικούς νεκρούς από τον κορωνοϊό
Κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της μεθοδολογία ως προς την καταμέτρηση των νεκρών από τον κορωνοϊό
Στη δυσκολία του να μετρήσει και να υπολογίσει κανείς τους πραγματικούς θανάτους από την επιδημία του κορωνοϊού αναφέρεται το περιοδικό Politico, το οποίο κάνει λόγο για μια τεράστια πρόκληση.
«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες.
Κάποιες χώρες κάνουν περισσότερα κατά κεφαλήν τεστ, ενώ άλλες κάνουν λιγότερες.
Και οι κυβερνήσεις συλλέγουν τα στατιστικά τους στοιχεία με διαφορετικό τρόπο, καθιστώντας τελείως ανακριβείς τις συγκρίσεις – είτε αφορούν κρούσματα και θανάτους είτε αναρρώσεις ασθενών - από χώρα σε χώρα» υποστηρίζει το Politico, το οποίο αναφέρεται και στο στοιχείο των «επιπλέον θανάτων» που χρησιμοποιείται ως το πιο αξιόπιστο «εργαλείο» για να δώσει μια εικόνα της πραγματικής διάστασης της πανδημίας.
Το «εργαλείο» αυτό επί της ουσίας λαμβάνει ως βάση τους θανάτους που καταγράφηκαν το περασμένο έτος και μετρά τους επιπλέον θανάτους που καταγράφονται φέτος σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει τους θανάτους από την επιδημία.
Το σκεπτικό πίσω από αυτό το «εργαλείο» είναι ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τους νεκρούς από τον κορωνοϊό καθώς η κάθε χώρα χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία.
Κάποιες δίνουν ευρύτερους ορισμούς στους θανάτους από κορωνοϊό που περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις, ενώ άλλες εφαρμόζουν πιο περιορισμένα standards, με αποτέλεσμα να διατυπώνεται έντονη κριτική ότι δεν προσμετρώνται όλοι οι θάνατοι από την επιδημία.
Σύμφωνα με το Politico, το οποίο χώρισε σε τρεις κατηγορίες τα κράτη ανάλογα με το πώς προσεγγίζουν τον ορισμό των νεκρών από την επιδημία και στη συνέχεια συνέκρινε τα δεδομένα τους με βάση το εργαλείο των «επιπλέον θανάτων», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κράτη που χρησιμοποιούν πιο αυστηρούς όρους για να χαρακτηρίσουν έναν θάνατο από κορωνοϊό – και άρα είναι πιο πιθανό να μην τους προσμετρήσουν – εμφανίζουν μεγαλύτερη απόκλιση.
Η Αυστρία προσμετρά μόνο εκείνους που είναι θετικοί στο τεστ και που μπορεί να αποδείξει ότι ο θάνατος οφείλεται στον ιό.
Η Ολλανδία περιλαμβάνει μόνο εκείνους που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ και που πέθαναν στο νοσοκομείο.
Στην περίπτωση της Ολλανδίας διαπιστώνεται πως οι θάνατοι από κορωνοϊό αντιπροσωπεύουν το 48% των επιπλέον θανάτων.
Image
Άλλες χώρες υιοθετούν μια πιο χαλαρή προσέγγιση, υπολογίζοντας τους θανάτους είτε εντός είτε εκτός των νοσοκομείων και δεν διακρίνουν το εάν πέθαναν από την ασθένεια ή με την ασθένεια.
Η Μ. Βρετανία μέχρι πρόσφατα μετρούσε μόνο τους θανάτους ασθενών που ήταν θετικοί στον ιό και πέθαναν μέσα στο νοσοκομείο, τακτική πάντως που άλλαξε στις 29/4 υπολογίζοντας πλέον όλους τους θανάτους και εκτός των νοσοκομείων.
Η Γαλλία μετρά όλους τους θανάτους που σχετίζονται με τον ιό και καταγράφονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε γηροκομεία.
Σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώνεται πως οι θάνατοι από κορωνοϊό αντιπροσωπεύουν το 86% των επιπλέον θανάτων.
Image
Παράλληλα υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα κρατών που μετρά όλους τους θανάτους παντού και περιλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που είναι θετικές σε τεστ όσο και εκείνες που υπάρχει υποψία ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί με τεστ.
Το Βέλγιο είναι μια από αυτές τις χώρες που προσμετρά με μια ευρεία έννοια τους θανάτους από κορωνοϊό.
Σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώνεται πως οι θάνατοι από κορωνοϊό αντιπροσωπεύουν το 93% των επιπλέον θανάτων.
Image
Με λίγα λόγια, επισημαίνει το Politico, οι κανόνες για το πώς μετρώνται οι θάνατοι από τον κορωνοϊό δεν είναι πάντα ξεκάθαροι, όπως φάνηκε και με την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.
Παράλληλα δεν είναι απαραίτητο όλοι οι «επιπλέον θάνατοι» να αποδίδονται στον κορωνοϊό, καθώς μπορεί να οφείλονται και στις επιπτώσεις που έχει αυτή η υγειονομική κρίση στο σύστημα υγείας μιας χώρας, όπως για παράδειγμα την αδυναμία πρόσβασης σε χειρουργική επέμβαση ή σε φάρμακα, όπως χημειοθεραπεία, αν και το Βέλγιο

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης