Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο λόγω OPEC+, στα 19,78 δολ. ή +5% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 26,44 δολ.

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο λόγω OPEC+, στα 19,78 δολ. ή +5% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 26,44 δολ.
Οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο του 2020
Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή 1η Μαΐου οι τιμές στο πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, καθώς οι χώρες του OPEC+ ξεκινούν τις νέες περικοπές στην παραγωγή τους, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας.
Ωστόσο, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η μείωση στην παραγωγή του OPEC+ δεν είναι σε θέση να ισορροπήσει πλήρως την αγορά, εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου πτώσης στη ζήτηση, γεγονός που έχει προκαλέσει υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 250 χιλ. βαρέλια ημερησίως για τον Ιούνιο, και κατά 134 χιλ. βαρέλια ημερησίως για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
-Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,2% στα 26,44 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύθηκε κατά +5% στα 19,78 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει χθες νέο «άλμα» της τάξεως του +25%.
Σημειώνεται ότι η τιμή για το αμερικανικό WTI υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται μέχρι στιγμής στο -70%.
Εφόσον οι χώρες του OPEC+ συμμορφωθούν πλήρως με τις περικοπές που προβλέπει η συμφωνία, η πτώση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να περιοριστεί στα 13,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο του 2020, ενώ τον Ιούνιο του 2020 οι αναλυτές προβλέπουν ότι η πτώση στη ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 6,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Παρά το γεγονός ότι η αγορά πετρελαίου βελτιώθηκε δραστικά τον Απρίλιο, δε σταθεροποιήθηκε με κάποιον μαγικό τρόπο», επισημαίνουν οι αναλυτές της Rystad Energy, διευκρινίζοντας ότι «το πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους παραμένει μεγάλο».
Μάλιστα, οι αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι ακόμα και μετά την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα προκαλέσει την ανάκαμψη της ζήτησης, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω το 2020, ενώ οι περικοπές των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο δε μπορούν να ισορροπήσουν πλήρως την αγορά ενέργειας.
«Η ζήτηση είναι πιθανό να απογοητεύσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις εξαιτίας των υψηλών πιέσεων που ασκεί η αύξηση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της JBC Energy, εκτιμώντας ότι η ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική το επόμενο διάστημα.
Οι χώρες του OPEC+ ξεκινούν σήμερα τη μείωση της παραγωγής τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 2020, ενώ την επόμενο εβδομάδα οι ρυθμιστικές αρχές στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.
Από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του έτους η Νορβηγία θα ενισχύσει την προσπάθεια του OPEC+, μέσω των περικοπών που ανακοίνωσε χθες (30/4), ενώ η υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Tina Brou, δήλωσε ότι η έναρξη της παραγωγής σε αρκετά κοιτάσματα θα καθυστερήσει μέχρι το 2021.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δέχθηκαν σημαντική ώθηση τις προηγούμενες δύο ημέρες, μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληρφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στα 527,6 εκατ. βαρέλια συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 10,6 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, η άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν μικρότερη σε σύγκριση και με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, το οποίο ανακοίνωσε αύξηση κατά 10 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση της τάξεως των 3,7 εκατ. βαρελιών, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, και έναντι ανόδου 1 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης