Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ -30% στο β΄ τρίμηνο και συνολικά για το 2020 πτώση ΑΕΠ -5,7% - Η ανεργία έως 15% και συνολικά για το έτος 8,5%

Moody’s: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ -30% στο β΄ τρίμηνο και συνολικά για το 2020 πτώση ΑΕΠ -5,7% - Η ανεργία έως 15% και συνολικά για το έτος 8,5%
Σε μόλις έξι εβδομάδες, περίπου 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ ή ένας στους πέντε, υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας
Εκτίναξη της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο του 2020 στο -30% προβλέπει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s ενώ συνολικά για την οικονομική χρονιά 2020 προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι -5,7%.
Το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται στο β΄ τρίμηνο του 2020, καθώς ο τερματισμός λειτουργίας επηρέασε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας.
Τα εκτεταμένα κλεισίματα των επιχειρήσεων και τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της έκρηξης του κορωνοιού, έχουν ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο σοκ στην αμερικανική οικονομία, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο εμπόδιο μεταξύ της δημόσιας υγείας και των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Το τεράστιο σοκ είναι πιο ορατό στην αγορά εργασίας.
Πριν από λίγους μήνες, το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,5%, το χαμηλότερο από το 1969.
Σε μόλις έξι εβδομάδες, περίπου 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ ή ένας στους πέντε, υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Ενώ ο αριθμός αυτός είναι εκπληκτικά υψηλός, ένα ελπιδοφόρο σημάδι είναι ότι οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώνονται για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.
Αυτό δείχνει ότι η οικονομία πλησιάζει στο μέγιστο ποσοστό της ανεργίας.
Υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι η απώλεια παραγωγής στις ΗΠΑ θα είναι τεράστια.
Αναμένουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο 2020, μετά τη μείωση 4,8% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Για ολόκληρο το έτος 2020, προβλέπουμε μείωση -5,7% στο ΑΕΠ, ακολουθούμενη από αύξηση 4,5% το 2021.
Αυτές οι προβλέψεις υποθέτουν ότι η οικονομική δραστηριότητα που έχει σταματήσει στο δεύτερο τρίμηνο θα συνεχιστεί το τρίτο τρίμηνο 2020, καθώς ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού σταδιακά αποσύρονται.
Ωστόσο, η επανέναρξη της δραστηριότητας, ιδίως σε τομείς υπηρεσιών, πιθανότατα θα παραμείνει αδύναμη έως ότου ο φόβος για μετάδοση του κορωνοιού μειωθεί.
Σε συμφωνία με τις προβλέψεις μας για οικονομική ανάπτυξη, αναμένουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο 2020.
Προβλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει το 15% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, καθώς μεγάλο μέρος της οικονομίας παραμένει κλειστό και οι απολύσεις έχουν αυξηθεί.
Ο δείκτης ανεργίας θα υπερβεί κατά πολύ τα χειρότερα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η ανεργία έφτασε στο 9,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2009.
Αλλά μια έντονη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και της οικονομικής κρίσης είναι ότι πολλοί από τους εργαζόμενους που αναφέρουν απώλειες θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν πιθανότατα στις προηγούμενες θέσεις τους μόλις λήξουν τα μέτρα καραντίνας.
Ο τομέας των υπηρεσιών έχασε τις περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά οι δείκτες πρώιμης αγοράς εργασίας δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των εργαζομένων αναφέρουν τις απώλειες θέσεων εργασίας ως προσωρινές, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις μόλις αυξηθεί η ζήτηση θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Προβλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται στο 11% το τρίτο τρίμηνο του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό του ιού είναι αρκετά αποτελεσματικές ώστε να επιτρέψουν τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και ότι οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν σταδιακά τις κανονικές λειτουργίες.
Προβλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί περαιτέρω στο 8,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αναμένεται ότι το ποσοστό θα μειωθεί στο 7% υψηλότερα από τα επίπεδα προ κορωνοιού.
Τα μέτρα πολιτικής θα βοηθήσουν να επιβραδυνθεί ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας, αλλά οι εργοδότες θα είναι προσεκτικοί στις προσλήψεις.
Ακόμα και με την ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, η επανένταξη πιθανότατα θα είναι αργή, καθώς οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα του ιού είναι πιθανό να παραμείνει ως φόβος χωρίς αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας θα επιβραδυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, λόγω των μέτρων στήριξης της δημοσιονομικής πολιτικής και των κινήτρων στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους.
Είναι απίθανο όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας όταν θα ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα.
Αρκετοί παράγοντες θα διατηρήσουν το ποσοστό ανεργίας αρκετά υψηλό έως το 2021.
Πολλές δραστηριότητες του τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι οι σχετικές με τον ελεύθερο χρόνο, την ψυχαγωγία, το λιανικό εμπόριο και τα ταξίδια, δεν θα εξομαλυνθούν γρήγορα.
Παρά τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, ορισμένες εγκαταστάσεις σε αυτούς τους τομείς ενδέχεται να κλείσουν μόνιμα, οδηγώντας σε μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας.
Το ποσοστό δημιουργίας θέσεων εργασίας θα υποστεί πλήγμα πιθανότατα.
Και ενώ οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής ήταν μεταξύ των χαμηλόμισθων εργαζομένων, οι περικοπές των μισθών θα αγγίξουν ορισμένους υψηλόμισθους εργαζομένους μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πληγούν μεταξύ άλλων γιατί θα μειωθεί και το εισόδημα απόρροια της κρίσης.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης εξαρτάται εν μέρει από το πόσο γρήγορα θα παρασχεθεί η οικονομική βοήθεια και από το βαθμό στον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να περιορίσουν τη ζημία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικότερα, τείνουν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες ακόμη και σε προσωρινή απώλεια εσόδων.
Παρά την ουσιαστική πολιτική υποστήριξη, ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις πιθανότατα δεν θα ανακάμψουν.
Υπάρχουν κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη και, κατ 'επέκταση, για τις προβλέψεις στην απασχόλησης, εάν οι ΗΠΑ δεν συγκρατήσουν την πανδημία και η οικονομία παραμείνει κλειστή μετά το δεύτερο τρίμηνο 2020.
Σε αυτό το σενάριο, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο και πολλές από τις απώλειες θέσεων εργασίας που θεωρούμε επί του παρόντος ως προσωρινές πιθανότατα θα γίνουν μόνιμες.
Ακόμη και χωρίς επέκταση της καραντίνας και άλλων περιορισμών, μια δυναμική αυτο-διαιωνισμού θα μπορούσε να συντηρηθεί, με αποτέλεσμα τη μεγάλη κλίμακα καταστροφής επιχειρήσεων και ολόκληρων τομέων, καθώς και ένα δομικά υψηλό ποσοστό ανεργίας, μόνιμη απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου και συνεχή χαμηλή κατανάλωση και χαμηλές επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης