Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Να μην γίνει η κρίση κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σκληρές πολιτικές

Γεννηματά: Να μην γίνει η κρίση κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σκληρές πολιτικές
"H ευθύνη της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς, αυξάνεται", αναφέρει η Φ. Γεννηματά

«Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά παιχνίδια, προκειμένου να γίνει η κρίση κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σκληρές  πολιτικές», δηλώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στη REAL NEWS, με αφορμή τη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που έχει ξεκινήσει, τονίζει πως «αυτά τα σενάρια τροφοδοτούνται από το Μαξίμου με τους παπαγάλους και τα παπαγαλάκια τους.
Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση.
Γιατί προσβάλλει τον αγώνα και την αγωνία κάθε ανθρώπου να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του και να νιώσει ασφάλεια για τη ζωή του, την οικογένεια του, τη δουλειά του.
Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά παιχνίδια, προκειμένου να γίνει η κρίση κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σκληρές  πολιτικές».
Ακόμη, αναφέρει ότι «στο μέτωπο του περιορισμού διασποράς του ιού, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πάμε καλά», ενώ «σε αυτή τη νέα κρίσιμη φάση η ευθύνη της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς, αυξάνεται.
Γιατί όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά Κυβερνητικό σχέδιο.
Η εφαρμογή του με βήματα, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά προϋποθέτει και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού».
Κατά την ίδια, «χρειάζεται ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής και συνεχής έλεγχος και αξιολόγηση.
Επείγει να καλυφθούν άμεσα κενά και καθυστερήσεις που έχουμε ήδη επισημάνει.
Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, δίκτυο πρώτης γραμμής με πολλά τεστ, μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές.
Εκεί είναι το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος. Να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της Κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή».
Η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα  στήριξης της οικονομίας που πάρθηκαν, καθώς «δεν μπορούν όμως να κρύψουν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, τις καθυστερήσεις, τις παραλείψεις, αστοχίες και αδικίες που έγκαιρα έχουμε επισημάνει».
«Το πελατειακό κράτος ανθεί με επιχορηγήσεις και απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, με αδιαφανείς διαδικασίες, που καλύπτονται πίσω από  ΠΝΠ και την επίκληση της κρίσης.
Κάθε φορά που ο φακός της επικαιρότητας φεύγει από τον κ. Τσιόδρα φωτίζει το πραγματικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης αμήχανης, με συντηρητική ατζέντα και κοινωνικά άδικες επιλογές», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Ακόμη, αναφέρει ότι «η ύφεση και οι δυσμενείς επιπτώσεις είναι, δυστυχώς,  αναπόφευκτες.
Το βάθος και η διάρκειά τους θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και την έγκαιρη παρέμβαση τώρα.
Αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της πανδημίας για να παρέμβουμε θα είναι αργά και το κόστος πολλαπλάσιο.
Γιατί θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε ερείπια».
Ήδη, το ΚΙΝΑΛ μιλάει «για δύο διακριτά στάδια.
«Χρειαζόμαστε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020», σημειώνει η κ. Γεννηματά και προσθέτει πως ήδη το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε 7 προτάσεις που παρουσίασε στη Βουλή και «μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουμε διατυπώσει την εξειδίκευση των αντίστοιχων προτάσεων μας για όλους τους κλάδους», ενώ έχει ξεκινήσει ανοιχτό διάλογο «για να διαμορφώσουμε μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης για «την Ελλάδα και την Ευρώπη μετά».
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν αρκείται μόνο στην επιβεβλημένη και τεκμηριωμένη κριτική προς την Κυβέρνηση. Είμαστε παρόντες μαχητικά και δημιουργικά με τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Για την ανάδειξη του διαφορετικού δρόμου που οδηγεί μακριά από την συντήρηση και τον λαϊκισμό», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά.
 Κληθείσα να απαντήσει εάν φοβάται ότι κάποια από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν εν μέσω κρίσης πανδημίας, ήρθαν για να μείνουν, απαντά πως «δε θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, υπάρχουν όμως ενδείξεις γι αυτό» και προσθέτει πως «η υγειονομική κρίση θα ήταν ανεπίτρεπτο να λειτουργήσει ως άλλοθι μονιμοποίησης μέτρων που προσβάλλουν δημοκρατικά κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών».
Περαιτέρω, η κ. Γεννηματά τονίζει πως «η προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι ένα συγκυριακό, ούτε περιστασιακό φαινόμενο.
Αποτελεί συστατικό στοιχείο της αναθεωρητικής στρατηγικής  που εξελίσσεται συστηματικά και διαχρονικά» και συμπληρώνει πως «δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός.  
Η πατρίδα μας οφείλει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα , εγρήγορση και ισχυρά αντανακλαστικά.
Με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, αποτελεσματική αμυντική θωράκιση, σφυρηλάτηση συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο, αξιοποίηση κάθε μέσου που παρέχει το διεθνές δίκαιο, πρωτοβουλίες στα ευρωπαϊκά όργανα και  αποκρυσταλλωμένη και αδιαπραγμάτευτη εθνική γραμμή».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «η αυτονόητα επιβεβλημένη φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο, δεν αναιρεί την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του  προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
Στη συνολική εικόνα, με πράξεις και παραλείψεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οδήγησε τα προβλήματα σε περαιτέρω επιδείνωση».
Όπως επισημαίνει, «η αποσυμφόρηση στα νησιά έμεινε στα λόγια.
Γι’ αυτό και απαιτείται διαρκής εγρήγορση και όχι κουκούλωμα του προβλήματος κάτω από το χαλί του …κορωνοϊού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης