Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Ποιοι εισηγούνται ανασχηματισμό και ποιοι πρόωρες εκλογές στον Μητσοτάκη - Τι ανέφερε το BN από 26/4

Μαξίμου: Ποιοι εισηγούνται ανασχηματισμό και ποιοι πρόωρες εκλογές στον Μητσοτάκη - Τι ανέφερε το BN από 26/4
Σε περίπτωση που τελικά ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, οι αλλαγές θα έχουν να κάνουν και με τη δομή των υπουργείων
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων τη Δευτέρα 4/5, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει και την επιστροφή στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Κάτι που σημαίνει πως επιδιώκει να βάλει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Άλλωστε, με το τέλος της κρίσης, ολοκληρώνεται και ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει ανασχηματισμό.    

Δύο εισηγήσεις στα χέρια του Μητσοτάκη - Ποιοι εισηγούνται ανασχηματισμό, ποιοι πρόωρες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, φαίνεται πως έχει δύο εισηγήσεις: είτε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ,αρχές Ιουνίου, σε αλλαγές στην κυβέρνηση, είτε να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσει το φθινόπωρο με νέο σχήμα.
Πάντως, οι μυημένοι επιμένουν πως ο πρωθυπουργός το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και με βάση τις συνθήκες θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκιακιέρα, έχοντας και την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εάν οι δημοσιονομικές συνθήκες αλλάξουν.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση, φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις ότι έχει μια υψηλή αποδοχή η πολιτική της, αλλά θεωρητικά, εάν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά, νομίζω ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμό, γιατί θα ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής με βάση μια άλλη προγραμματική συμφωνία».
Προηγήθηκε ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα της Β΄ Αθηνών, Κ. Κυρανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή».
Πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος, δηλώνοντας ότι δεν νομίζει ότι είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού να πάει σε εκλογές «από τη στιγμή που νιώθει ότι ο ελληνικός λαός τον εμπιστεύεται να διαχειριστεί την οικονομική κρίση».
Αναφορικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον ο πρωθυπουργός επιλέξει να τις κάνει στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα δώσει αέρα επανεκκίνησης και ανανέωσης στην κυβέρνησή του.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, θα περιμένει να περάσει το καλοκαίρι και να κάνει την κίνησή του στις αρχές του φθινοπώρου, αν και σε αυτό το ενδεχόμενο το τοπίο μπορεί να είναι ρευστό, ειδικά αν επιστρέψει ο ιός.
Ανεξάρτητα από τον χρόνο, οι πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα επιμένουν πως όσον αφορά τους υφυπουργούς θα υπάρξει «σάρωμα», ενώ θα υπάρξουν μετακινήσεις και σε επίπεδο υπουργών, χωρίς να αποκλείεται και η έξοδος κάποιων από το κυβερνητικό σχήμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι στο «κόκκινο» τουλάχιστον δύο υπουργοί.

Πιθανές αλλαγές και στις δομές υπουργείων

Σε περίπτωση που τελικά ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι αλλαγές θα έχουν να κάνουν και με τη δομή των υπουργείων, όχι μόνο των προσώπων.
Εκτός από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, η τελευταία κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες, όπως για παράδειγμα με την Πολιτική Προστασία, που από γραμματεία μετατράπηκε ουσιαστικά σε χαρτοφυλάκιο υπό τον Ν. Χαρδαλιά.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να συσταθεί  αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

Πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινά τη Δευτέρα 4/5 και τη μάχη με τον κορωνοϊό να φαίνεται πως κερδίζεται, ρίχνει το βάρος στο κυβερνητικό έργο.
Στόχος του πρωθυπουργικού γραφείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι  να ολοκληρώσει μια σειρά νομοσχεδίων, να προχωρήσει το νομοθετικό έργο στη Βουλή, να «τρέξουν» διάφορα projects που έχουν μείνει πίσω αυτό το διάστημα.
Κυβερνητική πηγή, θέλοντας να δείξει  την έντονη κινητικότητα που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα για να μπουν οι βάσεις για το έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, σημειώνει, πως «το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε ρυθμούς μετεκλογικούς».
Ήδη, ο πρωθυπουργός έχε σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όχι μόνο επαναπροσδιορίζει στόχους, αλλά παράλληλα βάζει μπρος και τα νομοσχέδια είτε έχουν καθυστερήσει, είτε είχαν προγραμματιστεί γι΄ αυτή την περίοδο.
Ήδη, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης παρουσιάστηκαν 7 νέα νομοσχέδια και ακολουθούν άλλα 19 μέχρι τις 31 Ιουλίου.  

Το Bankingnews έγραφε για τον ανασχηματισμό από τις 26/4/2020:

«Η φτώχια φέρνει γκρίνια», λέει ο λαός, όπως επίσης ότι «στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι»… Δυστυχώς το εκρηκτικό κοκτέιλ της κρίσης του κορωνοιού περιέχει όλα τα παραπάνω.  Πολλές δυσκολίες, μεγάλο ζόρισμα του κρατικού ταμείου, γκρίνιες και καυγάδες μεταξύ «φίλων»  Ήδη οι πρώτες σοβούσες κόντρες σε εκρηκτικά δίδυμα του κυβερνητικού σχήματος έχουν αρχίσει να παίρνουν χαρακτηριστικά ανοιχτής ρήξης, γεγονός που «βραχυκυκλώνει» την λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και προβληματίζει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό.

Ο άφαντος και ο προβεβλημένος

Ένα εκρηκτικό δίδυμο των ημερών είναι ασφαλώς ο «άφαντος» υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τον υπερπροβεβλημένο πλέον υφυπουργό του, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Οι δύο τους ξεκίνησαν αρχικά ως «φίλοι», γεγονός που έσπευσαν να διαφημίσουν και κατά την παραλαβή των καθηκόντων τους, αφού υπήρξαν παλαιοί γνώριμοι του Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο τελευταίος είναι γνωστό ότι αποτελεί πολιτικό μέντορα του Βασίλη Κικίλια, ενώ ο ίδιος ως υπουργός υγείας το 2004 ήταν εκείνος που πρωτοεισήγαγε τον Κοντοζαμάνη στους διαδρόμους του υπουργείου, διορίζοντας τον αντιπρόεδρο του ΕΟΦ.
Η πολύχρονη γνωριμία ωστόσο, δεν έφτασε για να θεραπεύσει την κακή εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών.
Στην διάρκεια της κρίσης με την πανδημία ο Βασίλης Κικίλιας, παρότι καθ ύλην αρμόδιος, επέλεξε την εξαφάνιση από τις κάμερες και την διαδικασία της επίσημης ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με ορισμένους «καλοθελητές», αυτό επεβλήθη άνωθεν γιατί ο συγκεκριμένος υπουργός κρίθηκε ως «μη επαρκής» για τις κρίσιμες περιστάσεις.
Όπως και να έχει το πράγμα, το βάρος της ενημέρωσης έπεσε στον Βασίλη Κοντοζαμάνη ο οποίος συχνά λειτουργεί και ως «σάκος του μπόξ» για όλες τις επιθετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις ελλείψεις του εθνικού συστήματος υγείας.   
Το γεγονός αυτό έχει ανεβάσει κάθετα τις μετοχές του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η υπερπροβολή φαίνεται ότι δεν αρέσει καθόλου στον προϊστάμενο του με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους να είναι από ψυχρές έως εχθρικές.
Η κακή χημεία στο υπουργείο υγείας πάντως, φαίνεται να χρεώνεται περισσότερο στον Βασίλη Κικίλια ο οποίος μάλλον θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει στον επόμενο ανασχηματισμό, με αρκετά πιθανή την αξιοποίηση σε αυτή τη θέση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλους κορυφαίους του ιατρικού κλάδου (Κρεμαστινός, Στεφανής).

Στο υπουργείο οικονομικών από την άλλη πλευρά, τα κυβερνητικά στελέχη ανταλάσσουν «καλημέρα», αλλά οι σχέσεις Σταικούρα - Σκυλακάκη μόνο ιδανικές δεν θεωρούνται.

Στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας οι άλλοι δύο υφυπουργοί (Ζαββός και Βεζυρόπουλος) έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού ο πρώτος ασχολείται με τον τομέα των τραπεζών το μέλλον του οποίου είναι άδηλον και ο δεύτερος με τους φορολογικούς συντελεστές που επίσης δεν είναι ώρα να μπουν στο τραπέζι.
Αντιθέτως ο Σκυλακάκης ως…κλειδοκράτορας του γενικού λογιστηρίου του κράτους έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκταμιεύσεις ποσών για ανακούφιση επαγγελματικών κλάδων και επιχειρήσεων.
Το γεγονός αυτό τον έχει φέρει ουκ ολίγες φορές σε προστριβές με τον Σταικούρα που κρατάει όλο αυτό το διάστημα πολύ λεπτές ισορροπίες με τους δανειστές.
Ο Σταικούρας διαθέτει και σχετική εμπειρία από την προηγούμενη θητεία ως αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, ενώ ο Σκυλακάκης θεωρείται «φυτευτός» στην πολιτική, ως επιστήθιος φίλος και διαχρονικός ακόλουθος της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το γεγονός ότι ο Σταικούρας, ελέω πατρός, προέρχεται από αμιγώς Καραμανλικό πολιτικό περιβάλλον με αναφορές στην κοινωνική δεξιά, ενώ ο Σκυλακάκης, εκτός από συνδαιτυμόνας της οικογένειας Μητσοτάκη είναι και δεδηλωμένος νεοφιλελεύθερος, δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ τους.
Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την φάση, για τον πρωθυπουργό είναι πολύτιμοι και οι δύο, αλλά ο Σταικούρας θεωρείται «αναλώσιμος» γιατί σε δεδομένη στιγμή μπορεί να φορτωθεί το (επερχόμενο) ναυάγιο της οικονομίας, ενώ ο Σκυλακάκης εμφανίζεται αμετακίνητος, ως  «άνθρωπος» του Πρωθυπουργού, αλλά και ως «σύμμαχος» του υπουργού ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη με τον οποίο ο υπουργός οικονομικών έχει επίσης ακανθώδη σχέση.

Εκρηκτικά δίδυμα αναφύονται ασφαλώς και σε άλλους κυβερνητικούς τομείς με πρώτον και καλύτερο αυτόν της δημόσιας ασφάλειας...

Ο προσφάτως υπουργοποιηθείς, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι γεγονός ότι τις μέρες αυτές έχει πάρει όλο «το χαρτί» κάνοντας τον προιστάμενο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη να δείχνει ανύπαρκτος.
«Η διαχείριση κρίσεων», γενικώς και αορίστως, που είναι πλέον μέσα στις αρμοδιότητες του Χαρδαλιά εμπίπτει στην σφαίρα ενασχόλησης και του υπουργού, ο οποίος είναι γνωστό ότι επιζητεί και την σχετική δημοσιότητα.
Προς το παρόν οι δύο άνδρες δεν έχουν…προλάβει να τσακωθούν, αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον καθώς ο κ. Χρυσοχοίδης, σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες του, δεν κρύβει την δυσφορία του για την υπερπροβολή και μάλιστα σε ρόλο…Ράμπο-οδοστρωτήρα, του υφυπουργού του.

Υπουργείο Άμυνας και το αμορτισέρ

Στο επίπεδο των…(με το ζόρι) τυπικών σχέσεων είναι και το δίδυμο Παναγιωτόπουλου-Στεφανή στο υπουργείο άμυνας, όπου το «αμορτισέρ» μεταξύ των δύο κάνει ο πρώην Σαμαρικός, Γενικός Γραμματέας, Αντώνης Οικονόμου.
Ο Παναγιωτόπουλος με την ακατάσχετη πολυλογία του και ιδιαίτερα μετά το…«ψυχραιμία Κύριε Πρωθυπουργέ» θεωρείται κομμένος από το Μαξίμου και στον πρώτο ανασχηματισμό είναι από τους πρώτους που θα πάρουν πόδι.
Ίσως για αυτό να βλέπει με ιδιαίτερη καχυποψία τον υφιστάμενο του, που είναι όμως εξαιρετικός στις δημόσιες σχέσεις και διατηρεί την εύνοια του Πρωθυπουργού.
Στο υπουργείο εξωτερικών, Δένδιας και Βαρβιτσιώτης έχουν χωρίσει εξ΄αρχής τα τσανάκια τους και απλά ανέχονται ο ένας τον άλλον, ενώ στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως που μονοπωλεί ως μέντιουμ τις δημόσιες δηλώσεις για την λειτουργία των σχολείων, έχει βάλει σε «καραντίνα» την νεαρή και υπερφιλόδοξη υφυπουργό της, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει (σοφά ίσως) επιλέξει την εξαφάνιση.
Η βαθμολογία της Κεραμέως θα κριθεί από την επαναλειτουργία των σχολείων και την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, όμως κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου της χρεώνουν επίμονη τάση προβολής, αχρείαστη φλυαρία και υπερβολικές δημόσιες σχέσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα…
Αντιθέτως η Σοφία Ζαχαράκη υπήρξε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι βέβαιον ότι με το χαμηλό προφίλ που τηρεί εξασφαλίζει το πολιτικό της μέλλον,

Ιδιαίτερες δυσκολίες αναφύονται τέλος, στο επανασυσταθέν και ιδιαίτερα νευραλγικό υπουργείο μετανάστευσης στο οποίο ο υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος…  καπελώθηκε στην κυριολεξία από τον νεότερο και μάλλον πιο άπειρο, Νότη Μηταράκη.

Ο τελευταίος, βέβαια τραβάει όλο το «κουπί», αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ παραλίγο να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην γενέτειρα του, μετά την ατυχέστατη έμπνευση των…επιτάξεων.
Ο Κουμουτσάκος προτιμά να μένει στα μετόπισθεν, επιλέγοντας να «τρώει το ξύλο» από τους ξένους, όπως η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον και ελπίζοντας ότι δεν θα τον πάρουν τα σκάγια στην επερχόμενη αναζωπύρωση του προβλήματος που θα δημιουργήσει πρόσθετο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.
Και οι δύο θεωρούνται αναλώσιμοι…
Ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας, υπάρχουν ασφαλώς και σε άλλα υπουργεία, κυρίως όσα στελεχώνονται από τους λεγόμενους «τεχνοκράτες υφυπουργούς», ορισμένοι από τους οποίους είναι φανερό ότι…δεν φτιάχτηκαν για την πολιτική.
Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό που πιθανότατα, αντί για διπλές εκλογές,  θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, στις αρχές ή το τέλος του καλοκαιριού.
      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης