Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Ο συναγερμός στον Έβρο δεν λήγει - Θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί και να απαντούμε

Παναγιωτόπουλος: Ο συναγερμός στον Έβρο δεν λήγει - Θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί και να απαντούμε
Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Για την τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και τα περιστατικά, που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
«Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν. Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι τα έχουμε συνηθίσει και εν πάση περιπτώσει μάς είναι αδιάφορα από τη "δύναμη της συνήθειας".
Κάθε άλλο. Είχαμε προβλέψει όντως ότι η ένταση θα συντηρηθεί. Είχαμε πει ότι για εμάς ο συναγερμός δεν λήγει.
Απλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό « Πρώτο Θέμα 104.6».
 «Η απόπειρα θωράκισης του Έβρου με την κατασκευή του φράκτη και στα σημεία που ήταν θα έλεγα "ανοχύρωτα", δηλαδή χωρίς φράκτη και τεχνητά εμπόδια, τώρα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Περιμέναμε ότι η άλλη πλευρά θα συντηρήσει αυτή την ένταση, δεν ξέρω αν είναι ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο ή μεμονωμένες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν εκνευριστεί κιόλας γιατί αναγνωρίζουν ότι δεν έχει περάσει το δικό τους στον Έβρο, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί, να απαντούμε, να παίρνουμε τα μέτρα μας, να κρατούμε τον συναγερμό και να οχυρωνόμαστε.
Μακάρι κάθε φορά που πυροβολεί κάποιος Τούρκος στον αέρα, όχι προς την κατεύθυνση των φρουρών των συνόρων, να είναι και κάποιο στέλεχος της "Frontex" εκεί για να καταγράφει αυτές τις συμπεριφορές», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας σε αυτά τα προκλητικά περιστατικά, ο ΥΕΘΑ τόνισε μεταξύ άλλων: «Διαμαρτυρηθήκαμε όπως έπρεπε να πράξουμε χωρίς φωνές, χωρίς απώλεια ψυχραιμίας, για να δείξουμε το αυτονόητο πλέον.
Το αυτονόητο και το προφανές πιστεύω πως έχει γίνει κατανοητό και σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους.
Δεν περιμένουμε τίποτε, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει και να σταματήσουμε, να κάνουμε την παράστασή μας και να εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας».
Επιπρόσθετα ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το μεταναστευτικό αφού η πανδημία προσθέτει μια ακόμα διάσταση σε αυτό το πρόβλημα.
«Ο παράγων "πανδημία" είναι μία επιπλέον ανησυχητική, για να μην πω απειλητική, διάσταση σε αυτή την υπόθεση της οργανωμένης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Δεν είμαι έτοιμος να κάνω λόγο για οργανωμένο σχέδιο, να εξαπολύσει η Τουρκία αυτό το βιολογικό όπλο. Δεν έχουμε τις πληροφορίες.
Είναι μεν διάφορες συγκεχυμένες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανότητα ασθενών σε αυτούς που θέλουν να μπουν από ξηράς και από θαλάσσης στην Ελλάδα.
Θυμίζω ότι χθες βράδυ είχαμε πολλές αποτροπές στον Έβρο, μετά τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Χθες ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας αντιμετώπισης του κορονοϊου στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον ΥΕΘΑ να τονίζει ότι «αυτή η φάση είναι πολύ πιο δύσκολη ως προς τη διαχείριση της, συγκριτικά με τη φάση της επιβολής των μέτρων.
Αυτό ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο και στο εύρος της σταδιακής αποκλιμάκωσης, έτσι ώστε αφενός να έχουμε το ζητούμενο που είναι να πάμε σιγά-σιγά σε μια νέα κανονικότητα χωρίς να επηρεαστεί βέβαια και η λειτουργία όπως ήταν πριν, αλλά αφετέρου να υπάρχει και η δέσμη των προφυλάξεων, για να μην έχουμε το απευκταίο που είναι η έξαρση του κορονοϊού».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης