Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Φρένο στις ροές, ασφάλεια στις δομές – Η κυβέρνηση αντιμετώπισε δραστικά τις ροές με ένα συνδυασμό δράσεων

Μηταράκης: Φρένο στις ροές, ασφάλεια στις δομές – Η κυβέρνηση αντιμετώπισε δραστικά τις ροές με ένα συνδυασμό δράσεων
"Έχουμε κρούσματα σήμερα μόνο σε 3 από τις 93 δομές, κανένα κρούσμα στα νησιά και το πιο σημαντικό, καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής",  αναφέρει ο Ν. Μηταράκης
«Ξεκινήσαμε με ξεκάθαρους στόχους: την δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
Δεν θέλουμε μεταναστευτικές ροές, δεν θέλουμε να είμαστε δίοδος διακινητών», τονίζει σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη.
Ο υπουργός μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «βάζουμε κανόνες, βάζουμε τάξη, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι» και πως «για την προστασία της χώρα μας, η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε δραστικά τις ροές με ένα συνδυασμό δράσεων».
Όπως εξηγεί, «με αυστηρή φύλαξη συνόρων σε συνέχεια απόφασης ΚΥΣΕΑ, με τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου που διαχωρίζουν πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες, με τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και με διεθνοποίηση της κρίσης.
Με περιορισμό της διάρκειας επιδομάτων και διαμονής για τους μετανάστες, την επικείμενη εντός του 2020 κατάργησης του προγράμματος ξενοδοχείων - και ειδικά στα νησιά - και του προγράμματος διαμερισμάτων».    
Προσθέτει πως «κάναμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα, στον έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ, με την δημιουργία μητρώου στελεχών, με την πιστοποίηση των οργανώσεων, με την δημιουργία Ειδικής Γραμματείας. Κάναμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες Χώρες-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τονίζει ότι «με αποφασιστικότητα  -παρά τις ροές έως αρχές Μαρτίου- αρχίσαμε την αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών κατά 5,3% (α’ τρίμηνο).
Αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις στα σύνορα μας και μετακινήσαμε ταχύτατα σε νέες δομές τις αφίξεις του Μαρτίου», ενώ «πήραμε άμεσα μέτρα προστασίας των δομών φιλοξενίας από την κρίση της δημόσιας υγείας και δημιουργήσαμε χώρους καραντίνας στα νησιά, για να προστατέψουμε και την τοπική κοινωνία και τους ήδη διαμένοντες.
Έχουμε κρούσματα σήμερα μόνο σε 3 από τις 93 δομές, κανένα κρούσμα στα νησιά και το πιο σημαντικό, καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής».
Υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών, ο κ. Μηταράκης αναφέρει  ότι «προχωράμε στην ανάληψη ευθύνης όλων των δομών της χώρας από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου.
Την μετατροπή ανοικτών δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες.
Καθιερώνουμε τη χρήση κάρτας προσωπικής κάρτας εισόδου στις δομές φιλοξενίας που λειτουργούμε, όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για όλους όσους εισέρχονται σε αυτές.  
Και με νέο Αpp στα κινητά λύνουμε θέματα αμφίδρομης επικοινωνίας και επίδοσης αποφάσεων.
Αλλάζουμε το νομικό πλαίσιο ασύλου, για να είναι πιο αποτελεσματικό στον διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών παράτυπων μεταναστών».  
Ο υπουργός καταλήγει σημειώνοντας πως «είναι δεδομένο ότι στο μεταναστευτικό, η επιτυχία είναι μια έννοια πολύ σχετική.
Είναι μια κρίση που μπορείς να επηρεάσεις αλλά δεν μπορείς με ασφάλεια να ελέγξεις.
Και στην αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ανθρώπους οι οποίοι ξεκινάνε από διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις έχουμε ξεκάθαρες θέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης