Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξαντλούν τα όρια του δανεισμού τους οι ελληνικές επιχειρήσεις - Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν 20 δισ. το 2020

Εξαντλούν τα όρια του δανεισμού τους οι ελληνικές επιχειρήσεις - Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν 20 δισ. το 2020
Για 15-20 δισ. ευρώ πιστωτική επέκταση μιλούν οι τραπεζίτες μέσα στο 2020
Νέα δάνεια 15 δισ. ευρώ υπολογίζουν να χορηγήσουν φέτος οι τράπεζες ενώ μαζί με τις εγγυήσεις το μέγεθος αυτό δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί σε 20 δισ. ευρώ παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.
Ηδη η πιστωτική επέκταση έχει πάρει την ανιούσα  καθώς οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση παντός είδους δανεισμού είχαν στη διάθεσή τους ανοίγοντας τα όρια των αλληλόχρεων λογαριασμών επεκτείνοντας τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών καρτών προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εκτιμάται πως τον Απρίλιο το φαινόμενο θα είναι εξίσου αυξημένο παρά τη μηδενική σχεδόν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Από τα 15-20 δισ. ευρώ όπως παρατηρούν οι ίδιοι τραπεζικοί παράγοντες με βάση τις προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών, το 75% θα αφορά τις επιχειρήσεις και μόνον το 25% τους ιδιώτες.
Καθημερινά είναι τα conference calls που διενεργούνται με τον SSM ο οποίος έχει ενσκήψει πάνω από τις τράπεζες όλης της Ε.Ε. αλλά κυρίως των χωρών του Νότου ώστε να μην χτυπήσουν νέα κόκκινα δάνεια.
Οπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες ο SSM πιέζει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να παρακολουθήσουν τα moratorium όπως επίσης και τα πιέζει προκειμένου να χρηματοδοτήσουν όσες περισσότερες επιχειρήσεις είναι εφικτό προκειμένου να κινηθεί εκ νέου η οικονομία και να βοηθήσει στη μη ύπαρξη νέων κόκκινων δανείων.
Συγχρόνως ζητάει σχεδόν  σε καθημερινή βάση από τις τράπεζες στοιχεία προκειμένου να πιστοποιήσει πως σε τούτη τουλάχιστον τη φάση δεν υπάρχουν δάνεια που να  μετατρέπονται σε κόκκινα .
Εν των μεταξύ τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν τις τιτλοποιήσεις τους για τις οποίες μάλιστα εκδηλώνεται και σημαντικό  επενδυτικό ενδιαφέρον παρά την προβληματικότητα της εποχής.
Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώνει το πλαίσιο για τη λειτουργία μιας bad bank στην οποία ωστόσο  δε συμφωνούν ορισμένες τράπεζες ενώ υπάρχουν κάποιες άλλες που εκτιμούν πως η κακή τράπεζα θα πρέπει να υπάρχει ως διαθέσιμο εργαλείο ιδιαίτερα σε περίπτωση καθυστέρηση των τιτλοποιήσεων καθώς πράγματι κάποια πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται να έχουν καθυστερήσει με τις σχετικές διαδικασίες.
Ας σημειωθεί πάντως πως εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας είναι κυρίως οι μέτοχοι .
Σε κάθε πάντως περίπτωση η αποτίμηση των νέων προβλέψεων θα αρχίσει να λαμβάνει χώρα στο τέλος του τρίτου τριμήνου και εκεί θα φανεί το βάρος των νέων κόκκινων που ενδέχεται να έχουν αποκτήσει τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας ο προβληματισμός συνίσταται στο γεγονός πως ξεκινάει από μια ήδη εξαιρετικά υψηλή βάση σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια στοιχείο το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις τράπεζες για ελιγμούς στην περίπτωση δημιουργίας και νέων κόκκινων δανείων.
Πάντως η πολιτική ηγεσία σημειώνει πως θα τσεκάρει και αυτή από την πλευρά της τις τράπεζες και πόσες εκταμιεύσεις  διενεργούν σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης