Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Οι αμείλικτες εκτιμήσεις της ΕΚΤ και η Ελληνική οικονομία

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Οι αμείλικτες εκτιμήσεις της ΕΚΤ και η Ελληνική οικονομία
Η πρόθεση της ΕΚΤ για περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δηλώνοντας ότι «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο» δεν αρκεί
Η διόρθωση της Ελληνικής αγοράς και οι συνεχόμενοι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δεν μας προϊδεάζουν για μια ανέφελη πορεία στο άμεσο μέλλον.
Αν και ο Απρίλιος έκλεισε με κέρδη 12,5% στον Γενικό Δείκτη και 12,4% για τον FTSE, o τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παραμένει ο μεγάλος ασθενής με απώλειες -5,2%, παρά την τεχνική αντίδραση των τελευταίων ημερών.
Με δεδομένη την ευρωπαϊκή πεπατημένη των ημιμέτρων και της μετάθεσης σημαντικών αποφάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο απώτερο μέλλον, αλλά και τις αρνητικές προβλέψεις Διεθνών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης, τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και την Ελληνική οικονομία, συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για την ταχύτητα επανόδου της κανονικότητας.
Το -3,8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1ο τρίμηνο, αλλά και οι δηλώσεις της C. Laggard για την ιστορική και άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση της ευρωζώνης, που μπορεί να φτάσει από -5% έως -12%, χτυπούν ηχηρά τις «καμπάνες ανησυχίας».
Η πρόθεση της ΕΚΤ για περαιτέρω στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δηλώνοντας ότι «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο» δεν αρκεί.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες το ξέρουν και πρέπει επιτέλους να βιαστούν.
Η ΕΚΤ, μετά και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ιταλίας, μεταθέτει για αργότερα την περαιτέρω ενίσχυση και αύξηση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας ύψους 500 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η συνέχεια αγορών ομολόγων των προγραμμάτων PEPP και APP θα είναι αρκετές.
Είναι σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξομαλυνθούν οι επερχόμενες αρνητικές παρενέργειες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Η Ελλάδα αν και για πρώτη φορά μετά από πολλές 10-ετίες, επιτέλους βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, έχοντας κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση του ιού, ήδη πλήττεται, λαμβάνοντας υπόψη μακροοικονομικούς δείκτες που ανακοινώνονται.
Το -9,1% του Γενικού Δείκτη τιμών βιομηχανίας σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, και -7,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα δείχνει ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν περισσότερο πριν αρχίσουν να γίνονται καλύτερα.
Ευτυχώς προς το παρόν η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει εγκαταλείψει την Ελληνική οικονομία και την χώρα και μόνο οι σωστοί χειρισμοί και οι ρηξικέλευθες οικονομικές πολιτικές (out of the box), μπορούν να βοηθήσουν στην γρηγορότερη ανάκαμψη .
Έτσι η Ελληνική ομολογιακή αγορά παραμένει σχετικά ήρεμη, παρά τις πρόσφατες Ιταλικές αναταράξεις, με το επιτόκιο του 10-ετους ομολόγου να κινείται πέριξ του 2,2%, ελαφρώς μειωμένα (-0,30%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους.
Έτσι το Ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την πτώση της περασμένης Πέμπτης κινείται τεχνικά στο κάτω εύρος του ανοδικού καναλιού αντίδρασης που έχει οριοθετηθεί από τις 18/3/20, με χαμηλούς όγκους, υποδηλώνοντας ότι ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος και με υψηλή μεταβλητότητα.
Ο τραπεζικός κλάδος πλησίασε το επίπεδο των 370 μονάδων αλλά δεν το διέσπασε και τίποτα δεν αλλάζει την άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του.
Η επίδραση της διακοπής λειτουργίας σχεδόν ολόκληρης της Εθνικής οικονομίας, δεν μπορεί να εκτιμηθεί, στους ισολογισμούς των τραπεζών, κυρίως ως αναφορά την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
Το ίδιο ισχύει και για τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιριών το 2020 από το lock down.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 625 και 600 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 590, 570 και 530 μονάδες.
Οι κοντινή αντίσταση συνεχίζει να εντοπίζεται στην ζώνη 630 - 645 μονάδων.
Μόνο κίνηση άνω των 645 μονάδων μπορεί να οδηγήσει στις επόμενες αντιστάσεις των 660, και 685 μονάδων.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι πρώτες κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1480, 1435 και 1415 μονάδες.
Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1560, 1600 και 1650 μονάδων.
Μόνο κίνηση άνω των 1555-1560 μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Συμπερασματικά, παρά την αισιόδοξη έναρξη της διαδικασίας επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, δεν αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα της.
Επικεντρωνόμαστε όμως στις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται, περιορίζοντας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία και υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Η επίδραση της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των εταιριών και το ποσοστό συμμετοχής της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου στην συνολική δραστηριότητα τους, καθώς και η ταχύτητα επανόδου τους στην κανονικότητα, θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κριτήριο επιλογής μας.
Αν και ο Μάιος αντιπροσωπεύει τον μήνα της αναγέννησης της φύσης και της αισιοδοξίας, για τις αγορές διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση και τα αυξημένα αντανακλαστικά μας…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης