Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης της Έλαστρον – Ζημιές αλλά και εξαιρετικές ταμειακές ροές

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης της Έλαστρον – Ζημιές αλλά και εξαιρετικές ταμειακές ροές
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε ανοδικά αλλά η διοίκηση εκτιμά πως θα επηρεαστεί από την πανδημία. 
Ενοποιημένες πωλήσεις 111,4 εκατ. ευρώ από 108,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Έλαστρον στη χρήση 2019, ενώ τα μικτά κέρδη παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 11,3 εκατ. ευρώ από 11,4 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος εμφάνισε ζημία προ φόρων 1,2 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους 1,99 εκατ. ευρώ από 1,12 εκατ. ευρώ.
Η αυξημένη φορολογία επηρέασε την τελική γραμμή.
Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 62,6 εκατ. ευρώ από 58,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι στα 64,2 εκατ. ευρώ.
Σημαντική πάντως είναι η βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας καθώς λόγω των ισχυρών λειτουργικών ταμειακών ροών τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 14,1 εκατ. ευρώ από 3,77 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος είχε λειτουργικές ταμειακές ροές 18,8 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ, με τις επενδυτικές εκροές να ανέρχονται στα 2,3 εκατ. ευρώ από 331 χιλ. ευρώ.
Παράλληλα λόγω αποπληρωμής δανεισμού οι χρηματοδοτικές εκροές ανήλθαν στα 6,1 εκατ. ευρώ από 2,9 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 23,3 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ (net debt/ebitda 6,6 φορές).
Σημειώνεται πως η αποτίμηση ήταν στα 17 εκατ. ευρώ περίπου, σημαντικά χαμηλότερα από την καθαρή θέση (p/bv 0,26x).
Σύμφωνα με την εταιρεία οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η παγκόσμια οικονομία λόγω της επιδημίας του Covid-19 θα επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα πλήθους εταιρειών. Στην Ελλάδα, μέσω της λήψης μέτρων προστασίας σε πολύ σύντομο χρόνο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά γρηγορότερα συγκριτικά με άλλες χώρες, ο χρόνος ωστόσο που θα απαιτηθεί για την ανάκαμψη ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης και της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τομείς που επλήγησαν σημαντικά.
Ο χαλυβουργικός κλάδος στην Ελλάδα κατά το 1ο τρίμηνο του 2020 και μέχρι την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, έδειξε θετικά σημάδια με βελτίωση της ζήτησης και άνοδο των τιμών των Ά υλών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χαλυβουργικός τομέας του ομίλου παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Η πορεία ωστόσο των αποτελεσμάτων για το υπόλοιπο του έτους θεωρείται δεδομένο ότι θα
επηρεαστεί, με το μέγεθος των επιπτώσεων να είναι αδύνατο να προβλεφθεί κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή.
Αυτό αναμένεται να εξαρτηθεί από την διάρκεια αλλά και την ενδεχόμενη άρση των
μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την ταχύτητα ανάκαμψης των επιμέρους κλάδων της αγοράς, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ό όμιλος Έλαστρον έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα, ενώ διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα, αλλά και πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει την υλοποίηση των επενδύσεων που κρίνονται απαραίτητες και θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και στην βελτίωση της γκάμας των προσφερόμενων ειδών.
Τέλος, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις τα περασμένα έτη διαθέτει την απαραίτητη παραγωγική δυναμικότητα για την κάλυψη της ζήτησης όταν αυτό απαιτηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης