Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αποτελέσματα, διεθνές κλίμα και δηλώσεις επιχειρηματιών φέρνουν μεγάλες απώλειες

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αποτελέσματα, διεθνές κλίμα και δηλώσεις επιχειρηματιών φέρνουν μεγάλες απώλειες
ΑΓΟΡΕΣ: Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με μεγάλες απώλειες. Ο DAX χάνει πάνω από 3%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για Γαλλία και Βέλγιο για παράδειγμα. Πτωτικά και τα παράγωγα του Dow. Οι εντολές που μπήκαν στην προσυνεδρίαση του ΧΑ έδειχναν ότι η ψυχολογία άλλαξε κάπως.

Ο Απρίλιος πήγε πολύ καλά και έδωσε σημαντική άνοδο σε ένα μεγάλο αριθμό μετοχών. Μείωσε κάπως τις απώλειες των προηγούμενων μηνών. Από την άλλη δε διασπάστηκαν κρίσιμες αντιστάσεις και αυτό δημιουργεί προβληματισμός καθώς η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα παραμένει πτωτική.

Το ΧΑ άνοιξε με μεγάλες απώλειες άνω του 3% και στις 610 μονάδες. Μεγάλη η πτώση για τράπεζες, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Δημοσιεύτηκαν αρκετά αυτές τις ημέρες και τα κοιτάμε όλα. Από κάποια έχουμε μείνει ικανοποιημένοι, άλλα δείχνουν πως οι αναλυτές βιάστηκαν να ποντάρουν στο turnaround. Υπάρχουν προκλήσεις λόγω Covid-19 πλέον για πολλές εταιρείες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Πολλές εισηγμένες κάνουν λόγο στις λογιστικές τους καταστάσεις ότι έχουν «εγγυημένη γραμμή χρηματοδότησης». Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην οικονομία, δεν πιστεύουμε πως όλες αυτές οι εταιρείες θα έχουν την ίδια ευκολία για χρηματοδότηση. Μήπως θα πρέπει κάποιες που τα χρειάζονται περισσότερο να τα εξασφαλίσουν νωρίτερα;

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με μεγάλες απώλειες 8% άνοιξε η Εθνική και πήγε ξανά σε δημοπρασία. Άνω του 6% οι απώλειες και για τις άλλες συστημικές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μεγάλες ζημιές λόγω απομειώσεων και έκτακτων ζημιών ανακοίνωσε ο όμιλος. Τα EBITDA μειώθηκαν στα 80,6 εκατ. ευρώ και η ζημιά ανήλθε στα 131,4 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα έκτακτα τα EBITDA ήταν στα 236 εκατ. ευρώ. Στο -9% η μετοχή.

AEGEAN: Με απώλειες άνω του 6% ξεκίνησε η μετοχή μετά τις δηλώσεις Βασιλάκη. Η στήλη δέχθηκε αρκετά πυρά το προηγούμενο διάστημα λόγω των αναφορών μας στην εταιρεία. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ήμασταν πιο προσεκτική στην προσέγγιση της κρίσης έναντι κάποιων άλλων.

AUTOHELLAS: Λόγω συμμετοχής στην Aegean αλλά και εκτιμώμενης πορείας τουρισμού υποχωρεί 7,5% και βρίσκεται στα 4,34 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Έχουμε και ξεχωριστό θέμα στη στήλη το οποίο έχει περισσότερες πληροφορίες.
Ενοποιημένες πωλήσεις 111,4 εκατ. ευρώ από 108,5 εκατ. ευρώ και ζημιά μετά από φόρους 1,99 εκατ. ευρώ από 1,12 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη φορολογία επηρέασε την τελική γραμμή.

Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 62,6 εκατ. ευρώ από 58,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι στα 64,2 εκατ. ευρώ. Σημαντική πάντως είναι η βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας καθώς λόγω των ισχυρών λειτουργικών ταμειακών ροών τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 14,1 εκατ. ευρώ από 3,77 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 23,3 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ (net debt/ebitda 6,6 φορές). Σημειώνεται πως η αποτίμηση ήταν στα 17 εκατ. ευρώ περίπου, σημαντικά χαμηλότερα από την καθαρή θέση (p/bv 0,26x).

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Στην κατηγορία επιχειρήσεις θα βρείτε θέμα με αναλυτικότερα στοιχεία της χρήσης 2019 αλλά και εκτιμήσεις της διοίκησης. Θα ξαναγράψουμε κάτι το οποίο γράφουμε κατά καιρούς για τη συγκεκριμένη εταιρεία όταν μας δίνει αφορμή. Συνήθως μας δίνει μόνο με δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων.

Είναι κρίμα αυτή η εισηγμένη να μην έχει μεγαλύτερη διασπορά ώστε να έχει μπει στη μεγάλη κατηγορία. Τεράστια εταιρεία, με εξαιρετική ρευστότητα, αλλά αδικείται από τις αποφάσεις της διοίκησης εδώ και πολλά χρόνια. Με αποτίμηση 734 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να κάνει split να διαθέσουν οι μέτοχοι και κάποιες μετοχές και να πάει εκεί που της αξίζει.

Ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 407,8 εκατ. ευρώ δηλαδή πάνω από το μισό της αποτίμησης. Ίδια κεφάλαια 513 εκατ. ευρώ και μηδενικός τραπεζικός δανεισμός. Πωλήσεις 1,03 δισ. ευρώ από 961,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 67,4 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ αλλά το 2018 είχε και έκτακτα. Μιλάμε για p/e 10,8 φορές χωρίς να αφαιρέσουμε το ταμείο. Αν αφαιρέσουμε και το ταμείο τότε το p/e είναι κάτω από 5 φορές.

FORTHNET: Ζημιές 28,5 εκατ. ευρώ από 32,3 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις στα 259,8 εκατ. ευρώ από 281,5 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις στα 582 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση αρνητική κατά 226,5 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 1,7 εκατ. ευρώ.

TESLA: Έβγαζε ζημιές χρόνια πολλά, και μέσα στην καταιγίδα της κρίσης μετά από μεγάλες ζημιές οι επενδυτές την αγόραζαν σα τρελοί. Βλέπεις το γράφημα και αναρωτιέσαι. Μετά τους έφταιγε ο CEO που είπε ότι είναι ακριβή. Όχι, ότι αυτό δε πρέπει να διερευνηθεί από τις εποπτικές αρχές εκεί.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης