Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βαρύτατες απώλειες σε τράπεζες, Aegean και επιλεγμένα blue chips

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Βαρύτατες απώλειες σε τράπεζες, Aegean και επιλεγμένα blue chips
ΑΓΟΡΕΣ: Έχει γίνει μία σημαντική διόρθωση στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η Ελλάδα είχε ανακάμψει λιγότερο από άλλες μεγάλες αγορές από τα χαμηλά της. Ήμασταν και παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία των αγορών. Η τελευταία άνοδος κατά την άποψή μας ήταν κάπως απότομη.

Θεωρούμε πως είναι αρκετά νωρίς για να δούμε τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικά για τη χώρα μας τώρα ξεκινάμε. Η πορεία των αεροπορικών εταιρειών δείχνει πως τα προβλήματα ξεκινούν. Η Aegean σήμερα υπέστη βαριά υποχώρηση λόγω των δηλώσεων του κ.Βασιλάκη.

Συνολικά θεωρούμε πως ακόμα και οι ίδιες οι εταιρείες δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις απώλειες που θα έχουν. Θεωρούμε πολύ σωστή τη δήλωση της Jumbo στα αποτελέσματα. Ο κ.Βακάκης έχει δείξει πως είναι προσεκτικός και ξέρει καλά το… άθλημα. Θα συνεχίσουν είπε οι πωλήσεις να πέφτουν όλο το 2020. Επομένως χρειάζεται προσοχή.

ΑΓΟΡΑ: Η επιστροφή λοιπόν στην κανονικότητα θα αργήσει. Θεωρούμε πως πρέπει να διατηρήσουμε την επενδυτική μας προσοχή σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη και με χαμηλό δανεισμό που μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Η ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών εκλαμβανόταν από κάποιους τεχνικούς αναλυτές ως ευκαιρία για αύξηση ρευστότητας. Βλέπουμε σήμερα πως η αγορά υποχώρησε βίαια και με χαμηλό τζίρο, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Θα γράψουμε και πάλι πως οι ανοικτές πωλήσεις απαγορεύονται, επομένως δεν μπορούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν την πτώση και να κερδίσουν. Αυτό θα μπορούσε να μεγαλώσει περαιτέρω την πτώση. Τελικά κλείσαμε στις 602,36 μονάδες και στο -4,12% με 98 μετοχές πτωτικές και μόλις 12 ανοδικές.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ: Είναι κανείς από όλους όσους παρακολουθούν τις τηλεδιάσκέψεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα που να μην ξέρει τι δημοσίευσαν οι εταιρείες; Γιατί δεν αφήνουμε την επισκόπηση και να πάμε κατευθείαν στα βασικά; Τα μεγέθη τα ξέρουν όλοι. Οι προοπτικές και κάποια που ίσως δεν υπάρχουν στους ισολογισμούς ενδιαφέρουν. Και φυσικά οι ερωτήσεις.

AEGEAN AIRLINES: Βαρύτατες απώλειες από μία μετοχή που το τελευταίο διάστημα είχε ανακάμψει κάπως. Insider πούλησε μετοχές, όχι πολλές, αλλά έγινε πριν τις δηλώσεις του κ.Βασιλάκη. Βγήκε και η ημερομηνία για την τηλεδιάσκεψη. Στις 18 Μαΐου!! Σήμερα έχει 4 ο μήνας. Αρκετά αργά θεωρούμε…

Στο -24,32% η μετοχή και στα 4,45 ευρώ με μεγάλο όγκο 379 χιλ. τεμάχια. Το χαμηλό ημέρας στα 4,40 ευρώ. Η αποτίμηση στα 317 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο σήμερα πήγε στις 78,0605 μονάδες βάσης με απώλειες 13,27% και πλέον έχει τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ των ομολόγων της κύριας αγοράς.

AUTOHELLAS: Με χαμηλό ημέρας στα 3,90 ευρώ έκλεισε στα 4,05 ευρώ και στο -13,74%. Βαριές απώλειες και από εδώ λόγω ποσοστού που κατέχει στην Aegean. Να θυμίσουμε πως η μετοχή έχει γράψει χαμηλό στα 3,70 ευρώ στις 2/4. Η κίνηση από τα χαμηλά είναι ελάχιστη.

LAMDA: Στο -7% η συγκεκριμένη και στα 5,58 ευρώ. Η Aegean έχει πάρει μετοχές με 7 ευρώ και έχει μπει και στην αύξηση βάζοντας περίπου 25 εκατ. ευρώ. Αν χρειαστεί ρευστό δεν αποκλείεται να πουλήσει. Εμείς αυτή την εξήγηση μπορούμε να δώσουμε για τη σημερινή πορεία.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν μπορεί να εκτιμήσει την επίπτωση του Covid-19 είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη. Πάντως σήμερα πρώτη μέρα άρσης του lockdown και σε σύγκριση με 23/3 που έκλεισε η χώρα από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 12 πέρασαν από την Αττική Οδό 25 χιλ. περισσότερα οχήματα. Σε σύγκριση με μία κλασσική Δευτέρα η πτώση είναι 44%.

Έχει μιλήσει με το κράτος για την κατάσταση που επικρατεί και είναι σε επαφή. Δεν αναμένεται κάποια αύξηση διοδίων και είναι λογικό μέσα σε αυτό που ζούμε. Στη Ρουμανία η εταιρεία μπορεί και συνεχίζει κανονικά μετά από απόφαση που έλαβε από το κράτος. Στα 0,8380 ευρώ στο κλείσιμο και στο -5,84% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλες απώλειες. Ούτε εδώ νομίζουμε πως μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για τα κόκκινα δάνεια, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν. Επομένως οι ανησυχίες των επενδυτών αποτυπώνονται στο ταμπλό με την πορεία των μετοχών όλο αυτό το διάστημα. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν μπορούν να πάρουν ανάσα καιρό τώρα.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Βγαίνουν πλέον κομμάτια σε όποια τιμή, ακόμα και στα 0,21 ευρώ. Πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν μεγάλες πωλήσεις σε αυτές τις τιμές. Λίγη προσοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης