Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δημήτρης Καψιμάλης (Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων): Η οικοδομή κατεβάζει ρολά εξαιτίας του Covid 19

Δημήτρης Καψιμάλης (Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων): Η οικοδομή κατεβάζει ρολά εξαιτίας του Covid 19
Τίτλους τέλους ρίχνει η οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, Δημήτρη Καψιμάλη
Κατεβάζει ρολά η οικοδομική δραστηριότητα μέχρι νεωτέρας. Μαύρα κι άραχλα τα βλέπει  ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Δημήτρης Καψιμάλης, ο οποίος λέει ότι η οικοδομική δραστηριότητα  ρίχνει  τίτλους «Τέλος» ενώ είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει διότι πλέον δεν υπάρχει  πελατειακή βάση.
Τονίζει ότι ακυρώθηκαν συμφωνίες και προσύμφωνα που είχαν υπογραφεί.
 Τα συμβόλαια σχίστηκαν μεταξύ αγοραστών και πωλητών διότι κανένας εν δυνάμει αγοραστής δεν γνωρίζει την επόμενη ημέρα.
Οι υποψήφιοι αγοραστές και απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα όπως και  οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα. Υπάρχει ο φόβος για τα εισοδήματα του αύριο.
Προσθέτει ότι δεν μπορούν να αναλάβουν υποχρεώσεις εφόσον δεν γνωρίζουν εάν θα είναι σε οικονομική κατάσταση να εξυπηρετήσουν το δάνειο. Οι παραπάνω λόγοι  συμβάλλουν στην αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας για νέες κατοικίες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων θεωρεί δεδομένο  ότι η αξία των ακινήτων θα εισέλθει σε καθοδική τροχιά ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν χωρίς τραπεζικό δανεισμό ο κατασκευαστής θα προτιμήσει να θυσιάσει ένα μέρος  από τα κέρδη του για να ανταλλάξει το ακίνητο με  ρευστό.
Σε αντίστοιχες συναλλαγές και στην περίπτωση που ο κατασκευαστής έχει  τρέχουσες  υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει άμεσα θα προσφερθεί το ακίνητο από 10 έως 15%  χαμηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα ζητούμενη τιμή.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων προτίθεται να αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε οι κατασκευαστές  που είναι στο στάδιο  της ανέγερσης της οικοδομής να χρηματοδοτηθεί από το εγχώριο τραπεζικό  σύστημα για την ολοκλήρωσή της καθώς είναι ο μόνος τρόπος προστεθούν νέα  ακίνητα  στην αγορά  και να μη μείνουν ημιτελή  αφού ο κατασκευαστής ξόδεψε και το τελευταίο ευρώ για να την φθάσει σε κάποιο σημείο, ελπίζοντας ότι πουλώντας ένα διαμέρισμα ή τα υπόλοιπα θα ολοκλήρωνε τις εργασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες οικοδομής είχαν εκδοθεί μέσα στο 2019 και υλοποιούνται μέσα στο 2020.
Η απραξία της οικοδομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττει και τους τελευταίους επαγγελματίες  που είχαν επιβιώσει από την δεκαετή  οικονομική  κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών  ήταν αυξημένος κατά 55% και ο συνολικός αριθμό τους έφτασε τις 1339  από 860  πέρυσι  τον Ιανουάριο. Είναι προφανές  ότι το νέο  έτος  μπήκε  με το δεξί  τη νέα χρονιά  αλλά  αναμένεται να ανακοπεί  λόγω του covid 19.  Στη δεκαετία του 2000  ήταν εν δράσει  περισσότερες από 14.000  οικοδομικές  επιχειρήσεις  και η δεκαετή κρίση τις μείωσε  τις σε 400  και  η πανδημία πιθανόν να εξαφανίσει  και τις τελευταίες εάν το πρόβλημα  δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr      

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης