Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μετοχική συνεργασία Softbank – Fortress με Bain Capital στην DoValue ευνοεί την FPS της Eurobank – Κλείνει το deal μαζί με Icon και Neptune

Η μετοχική συνεργασία Softbank – Fortress με Bain Capital στην DoValue ευνοεί την FPS της Eurobank – Κλείνει το deal μαζί με Icon και Neptune
Το deal της Eurobank με την DoValue κλείνει ή κατά το ορθότερο έκλεισε, έχουν απομείνει ελάχιστες λεπτομέρειες, θα ανακοινωθεί έως τις 15 ή 22 Μαΐου 2020
Μια ενδιαφέρουσα μετοχική εξέλιξη σημειώθηκε στην DoValue την εταιρία που διαχειρίζεται στην Ιταλία τα προβληματικά δάνεια και η οποία βρίσκεται στην τελική φάση να ολοκληρώσει το deal με την Eurobank για τα προβληματικά δάνεια.
Η Bain Capital το αμερικανικό fund που επίσης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αγοράζοντας προβληματικά χαρτοφυλάκια αγόρασε το 10% των μετοχών της DoValue στην οποία συμμετέχει ο Ιαπωνικός επιχειρηματικός όμιλος νέων τεχνολογιών Softbank που έχει εξαγοράσει την Fortress.
Οι ιάπωνες της Softbank αγόρασαν το αμερικανικό fund Fortress το 2017
Πως όμως συνδέονται όλα αυτά με την Eurobank ή κατά το ορθότερο με την θυγατρική της Eurobank την FPS την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών δανείων στην οποία ηγείται ο Θεόδωρος Καλαντώνης;
Η σχέση Fortress – DoValue είναι γνωστή, καθώς η Fortress μέσω της μητρικής Softbank κατέχει το 25% της DoValue.
Όμως το γεγονός ότι και η Bain Capital απέκτησε μετοχές στην DoValue αυτό σημαίνει ότι η FPS της Eurobank θα συγκεντρώσει έμμεσα ή άμεσα όλα τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων και της Bain Capital.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Το deal της Eurobank με την DoValue κλείνει ή κατά το ορθότερο έκλεισε, έχουν απομείνει ελάχιστες λεπτομέρειες, θα ανακοινωθεί έως τις 15 ή 22 Μαΐου 2020.
Το deal αφορά, την αγορά από την DoValue της τιτλοποίησης του Cairo 7,5 δισεκ. προβληματικών δανείων, την εξαγορά του 80% της FPS και την διαχείριση του συνόλου των προβληματικών δανείων της Eurobank.
Το deal ήταν ύψους 240 εκατ + 40 εκατ που θα δίδονταν σε μέλλοντα χρόνο.
Τα 40 εκατ δεν θα δοθούν και τα 240 εκατ θα κατατμηθούν σε τρεις δόσεις.
Άλλαξαν και ορισμένες παραδοχές της συμφωνίας αλλά όχι δραματικά παρά την κρίση του κορωνοιού.
Ταυτόχρονα στην FPS την εταιρία διαχείρισης NPEs της Eurobank που αποκτάει σε ποσοστό 80% η DoValue θα καταλήξουν το πρόγραμμα Neptune 1,6 δισεκ. της Alpha bank που παίρνει η Fortress και το πρόγραμμα Icon της Εθνικής τράπεζας ύψους 2 δισεκ. που παίρνει η Bain Capital αλλά την διαχείριση θα αναλάβει η FPS.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η FPS θα διαθέτει προσεχώς σχεδόν 34-36 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα μακράν.

Υποσημείωση

Η μετοχή της Eurobank είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα εσχάτως μεταξύ άλλων και γιατί υπήρξε εμπλοκή στο deal με την FPS και DoValue.
Το deal αυτό όμως κλείνει λίαν συντόμως, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν με κάποιες υποχωρήσεις. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης