Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Intralot: Πρόσληψη συμβούλων και συζητήσεις με ομολογιούχους – Αρνητική η καθαρή θέση

tags :
Intralot: Πρόσληψη συμβούλων και συζητήσεις με ομολογιούχους – Αρνητική η καθαρή θέση
Η INTRALOT όρισε τους Evercore Partners και Allen & Overy, ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης
Ασκήσεις για δυνατούς λύτες περιλαμβάνει ο ισολογισμός χρήσης 2019 της Intralot.
Από τη μία με αποτίμηση 21 εκατ. ευρώ η Intralot εμφάνισε ενοποιημένες ζημιές 111 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας είχαν κέρδη 22 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA μειώθηκαν στα 87,7 εκατ. ευρώ από 117,7 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019 σε σύγκριση με το 2018, ενώ μειωμένες ήταν και οι πωλήσεις (720,5 εκατ. ευρώ από 784,3 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη ο ισολογισμός περιλαμβάνει αρκετές παρατηρήσεις από τον ορκωτό ελεγκτή, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ζημιές (στις οποίες υπάρχουν και έκτακτες) είναι μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης, ενώ η συνολική καθαρή θέση του ομίλου είναι αρνητική, εξέλιξη που σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη μετοχή στην επιτήρηση, αλλά αυτό μένει να το αποφασίσει η διοίκηση του ΧΑ.
Σε άλλα θέματα ο ορκωτός σημειώνει: Εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 2.1.1 επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, η οποία περιγράφει ότι ο Όμιλος στο πλαίσιο της διαχείρισης κεφαλαίου και υπό το πρίσμα της υποχρέωσης αποπληρωμής των Ομολογιών του λήξης Σεπτεμβρίου 2021 (250 εκατ. ευρώ στις 15/9/21), βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη με σκοπό τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος έχει καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο ταμειακού προγραμματισμού με βάση το οποίο σχεδιάζει τις συζητήσεις του με τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίτευξη μίας κοινής συμφωνίας που θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς του.
Η εταιρεία επί του θέματος αναφέρει: Ο Όμιλος διατηρεί επαρκή ρευστότητα, ενώ παράλληλα υπάρχουν αχρησιμοποίητες διαθέσιμες τραπεζικές πιστώσεις που υπό προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί πιθανή έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων σε επίπεδο Ομίλου στο άμεσο μέλλον.
Οι συνεχείς προσπάθειες της Διοίκησης για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων και για μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης συνεργιών, καθώς και για βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης και αποδοτικότητας της Εταιρίας και του Ομίλου.
Ωστόσο, δεδομένης της επικείμενης υποχρέωσης αποπληρωμής της Χρηματοδότησης Α (σημείωση 2.25), η κάλυψη των ταμειακών αναγκών για την αποπληρωμή των εν λόγω δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ενδεχομένως να απαιτήσει την υιοθέτηση σύνθετων χρηματοοικονομικών επιλογών.
Η επιτυχής υιοθέτηση τους θα άρει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων της Εταιρίας και του Ομίλου, που συνδέεται αποκλειστικά με τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανεισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση του Ομίλου έχει καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο Προβλεπόμενων Ταμειακών Ροών για διάστημα μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής της Χρηματοδότησης Α.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 και τους περιορισμούς και απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα του 2020.
Πιο συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown), το κλείσιμο των καταστημάτων και η έλλειψη περιεχομένου αθλητικών στοιχημάτων είναι οι κύριες πηγές επιπτώσεων στα έσοδα του Ομίλου κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου.
Ως εκ τούτου, αξιολογώντας τα δεδομένα του Μαρτίου και των αρχών Απριλίου 2020 και τις διαθέσιμες προβλέψεις του lockdown ανά περιοχή, όλα τα ανωτέρω λήφθηκαν υπόψιν κατά την κατάρτιση του εν λόγω σχεδίου Προβλεπόμενων Ταμειακών Ροών.
Από την επισκόπηση του εν λόγω σχεδίου, η Διοίκηση του Ομίλου, έχει διαπιστώσει ότι δεν απαιτείται επιπλέον κεφάλαια και δεν υφίστανται ταμειακές ανάγκες που δεν δύναται καλύψει με τις τρέχουσες συνθήκες και το μείζον θέμα παραμένει η διευθέτηση της αποπληρωμής της Χρηματοδότησης Α.
Επιπρόσθετα και προς αυτή την κατεύθυνση, η INTRALOT όρισε τους Evercore Partners και Allen & Overy, ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους αντίστοιχα, για να επανεξετάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την επιχείρηση.
Η διαδικασία στρατηγικής επισκόπησης θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών και διαθέσιμων στρατηγικών επιλογών για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Εταιρίας, με σκοπό την καλύτερη θέση της Εταιρίας για την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στις βασικές αγορές της και τη μεγιστοποίηση της αξίας των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders).
Συμπερασματικά, η Διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο Προβλεπόμενων Ταμειακών Ροών και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για το ορατό μέλλον, καθώς και τις στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του Ομίλου και την απομόχλευση, εκτιμά ότι ο Όμιλος έχει διασφαλίσει την συνέχιση των δραστηριοτήτων του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις του Ομίλου καταρτίσθηκαν βάσει της αρχής της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern), καθώς η Διοίκηση εκτιμά ότι οι παραπάνω ενέργειες θα επιτρέψουν στον Όμιλο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Ο Ορκωτός επίσης σημειώνει: Εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 2.32 B επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, όπου γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που έχουν διενεργηθεί στον Όμιλο και στην Εταιρεία, και στις εκτιμήσεις της Διοίκησης για την έκβασή τους καθώς και στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί, ανά περίπτωση.
Στη γνώμη μας δεν διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό.
Η εταιρεία αναφέρει: Ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος στην Inteltek Internet AS για τις χρήσεις 2014-2015 και κοινοποιήθηκε πράξη ελέγχου για το φόρο μερισμάτων του 2018.
Επίσης, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2019 στην Intralot ΟΟΟ. Επιπλέον, στη Bilyoner İnteraktif Hizmetler AS ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος του 2015-2017 χωρίς φορολογικές διαφορές, ενώ είναι σε εξέλιξη φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις 2018-2019.
Στη Bilot Investments EOOD έχει ξεκινήσει έλεγχος για φόρο εισοδήματος και λοιπούς φόρους για τις χρήσεις 06/2016-31/12/2019 καθώς και στις εταιρίες Bilot EOOD, Eurobet Ltd, Eurobet Trading Ltd και ICS SA για τις χρήσεις 1/1/2014-31/12/2019.
Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2020 κοινοποιήθηκαν πράξεις αναδρομικής επιβολής εισφορών παιγνίων από την Βουλγαρική Επιτροπή Παιγνίων στην Eurobet Ltd ύψους BGN 74,4 εκατ. (€38,0 εκατ.).
Δεδομένου ότι η καταβολή όλων των εισφορών παιγνίων της ως άνω εταιρίας πραγματοποιούνταν πάντοτε σύμφωνα με βάση τις προβλέψεις του Νόμου περί Παιγνίων και τους εγκεκριμένους από το Βουλγαρικό Υπ. Οικονομικών κανονισμούς, οι παραπάνω απαιτήσεις είναι αβάσιμες και αναιτιολόγητες και η εταιρία έχει προσφύγει στα τοπικά Διοικητικά Δικαστήρια.
Προς προάσπιση των συμφερόντων της η ανωτέρω εταιρία εφόσον απαιτηθεί, θα ασκήσει περαιτέρω όλα τα νόμιμα δικαιώματα της, περιλαμβανομένων αξιώσεων αποζημιώσεων, στα τοπικά ή/και στα ευρωπαϊκά και διεθνή αρμόδια όργανα ή/και δικαστήρια.
Περαιτέρω πληροφορίες παρέχονται στη σημείωση 2.32.Α.
Στην Lotrom S.A. ο έλεγχος που είχε ξεκινήσει από τις τοπικές φορολογικές αρχές αναφορικά με τις οικονομικές δραστηριότητες επί συναλλαγών που υπόκεινται σε ΦΠΑ για την περίοδο 2004-2014 ολοκληρώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί μέχρι στιγμής στην εταιρία φύλλο ελέγχου. Στην Intralot Maroc S.A. ολοκληρώθηκε έλεγχος φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για τις χρήσεις 2016 & 2017, ο οποίος επέβαλε πρόστιμα €1.280 χιλ. (είχε σχηματισθεί πρόβλεψη το 2018 ύψους € 461 χιλ.) τα οποία καταβλήθηκαν εντός του 2019. Τέλος ολοκληρώθηκε περιορισμένη φορολογική επισκόπηση για τα έτη 2016 & 2017 στην Intralot Iberia Holdings SA. Στην Intralot Inc από το Υπουργείο Εσόδων του Ohio εγκρίθηκε επιστροφή φόρου επί των πωλήσεων για την περίοδο από Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018 μετά από έλεγχο, ποσού USD 177 χιλ. πλέον τόκων. Στα πλαίσια του Ν.2238/94 άρθ. 82 παρ. 5 και της ΠΟΛ.1159/2011, οι εταιρίες, Εταιρία Στοιχημάτων Α.Ε. και Intralot Interactive A.Ε. έχουν λάβει φορολογικό πιστοποιητικό για τις χρήσεις 2014-2018, η Ιντραλοτ Α.Ε. για τις χρήσεις 2014-2017 και η εταιρία Intralot Services A.Ε. για τις χρήσεις 2015-2018. Στην Ιντραλοτ Α.Ε. εκκρεμεί η έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού για την χρήση 2018 και είναι σε εξέλιξη η έκδοση για τη χρήση 2019, ενώ στις Εταιρία Στοιχημάτων Α.Ε., Intralot Interactive A.Ε. και Intralot Services A.Ε. είναι σε εξέλιξη η έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού για την χρήση 2019. Στην Εταιρία Ιντραλότ Α.Ε. κατά τον φορολογικό έλεγχο της χρήσης 2011 καταλογίσθηκαν φόροι από λογιστικές διαφορές πλέον προσαυξήσεων ύψους € 3,9 εκατ.. Η Εταιρία άσκησε ενδικοφανείς προσφυγές κατά των σχετικών φύλλων ελέγχου με αποτέλεσμα μείωση των φόρων στα €3,34 εκατ.. Η Εταιρία κατέθεσε νέες προσφυγές στα Ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια τα οποία δεν την δικαίωσαν και κατέθεσε αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ. Η Διοίκηση της Εταιρίας και οι νομικοί της σύμβουλοι εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η αίτηση να ευδοκιμήσει σε τελικό βαθμό κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Η Εταιρία έχει σχηματίσει επαρκείς σχετικές προβλέψεις και έχει καταβάλλει και το σύνολο των φόρων.
Στην Εταιρία επίσης είναι σε εξέλιξη μετά από σχετική εντολή (Φεβρουάριος 2020) φορολογικός έλεγχος των χρήσεων 2014 & 2015, όπως και μερικός έλεγχος επί θεμάτων ΦΠΑ για την περίοδο 1/2/2010-31/10/2012 κατόπιν αιτήσεως συνδρομής από τις Ρουμανικές προς τις Ελληνικές φορολογικές αρχές επί συναλλαγών με ρουμανική εταιρία. Στην Ιντραλοτ Α.Ε. τέλος, μετά την περάτωση φορολογικού ελέγχου της χρήσης 2013, όπως και μερικού επανελέγχου των χρήσεων 2011 και 2012 επιβλήθηκαν φόροι, ΦΠΑ, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους € 15,7 εκατ..
Η Εταιρία έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη ύψους €3,5 εκατ. ενώ έχει ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή κατά των σχετικών φύλλων ελέγχου όπου αντικρούει τους ισχυρισμούς, αντιτάσσει τις απόψεις της και αιτείται την ακύρωση των οριστικών πράξεων προσδιορισμού φόρων, ΦΠΑ, προστίμων και προσαυξήσεων.
Η έκβαση των ως άνω υποθέσεων δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί μέχρι σήμερα λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας αυτής.

Απομειώσεις που έγιναν στη χρήση 2019

Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 ο Όμιλος εμφάνιζε στην ενοποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Θέσης υπεραξία ύψους € 6,8 εκ., λογισμικό ύψους € 66,1 εκ., έξοδα ανάπτυξης ύψους € 96,6 εκ., άδειες και δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας ύψους € 67,2 εκ. και λοιπά άυλα ύψους € 6,2 εκ., όπως αναλυτικά παρατίθενται στη σημείωση 2.16 των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΛΠ 36, η υπεραξία και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία με αόριστη ωφέλιμη ζωή ελέγχονται για απομείωση τουλάχιστον σε ετήσια βάση, ενώ τα άυλα περιουσιακά στοιχεία με περιορισμένη ωφέλιμη ζωή ελέγχονται για απομείωση όταν προκύπτουν σχετικές ενδείξεις.
Για τον προσδιορισμό του ανακτήσιμου ποσού των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων απαιτείται από τη Διοίκηση η άσκηση κρίσης και σημαντικών εκτιμήσεων. Κατά τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019 αναγνωρίστηκε ζημιά απομείωσης ύψους € 30,0 εκ., η οποία επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης του Ομίλου.
Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 η Εταιρεία κατείχε συμμετοχές ύψους € 143,4 εκ. σε θυγατρικές εταιρείες που αποτιμώνται αρχικά στο κόστος κτήσης, το οποίο προσαρμόζεται σε περίπτωση που απαιτείται απομείωση.
Κατά τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019 αναγνωρίστηκε ζημιά απομείωσης ύψους € 8,9 εκ.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης