Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιφυλάξεις του ΕΣΑΗ για τη μεθοδολογία των τιμών εκκίνησης των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ

tags :
Επιφυλάξεις του ΕΣΑΗ για τη μεθοδολογία των τιμών εκκίνησης των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η μέθοδος θα πρέπει μεταξύ άλλων να απεικονίζει το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας της ΔΕΠΑ
Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζονται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών φυσικού αερίου που διενεργεί η ΔΕΠΑ.
Όπως είναι γνωστό η ΔΕΠΑ υποχρεούται με βάση απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να προχωρεί σε ετήσιες και τριμηνιαίες δημοπρασίες φυσικού αερίου προκειμένου να διευκολύνει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά. Εν όψει αυτής της υποχρέωσης η ΔΕΠΑ υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δυο προτάσεις σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης, οι οποίες ετέθησαν σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο ΕΣΑΗ τα μέλη του οποίου είναι μεγάλοι προμηθευτές αλλά και καταναλωτές φυσικού αερίου προχωρεί σε μια σειρά παρατηρήσεων επί των προτάσεων της ΔΕΠΑ υπογραμμίζοντας κατ΄ αρχάς ότι η μέθοδος που τελικά θα επιλεγεί θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια ως προς τον τύπο υπολογισμού, να απεικονίζει το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας της ΔΕΠΑ και να διασφαλίζει στους συμμετέχοντες την μικρότερη δυνατή απόκλιση μεταξύ ενδεικτικής και οριστικής τιμής εκκίνησης.

Τιμή εκκίνησης το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας του μίγματος

Ο ΕΣΑΗ σημειώνει ακόμη ότι η καλύτερη απεικόνιση (ει δυνατόν και 100%) του πραγματικού μεσοσταθμικού κόστους της ΔΕΠΑ στην τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η ΔΕΠΑ δεσμεύεται μεταξύ άλλων να δημοπρατεί ποσότητες φυσικού αερίου με τιμή εκκίνησης το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας του μίγματος που εισάγεται από την ίδια βάσει των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας με σκοπό την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά και την περαιτέρω απελευθέρωση αυτής.
Οι ειδικότερες παρατηρήσεις του ΕΣΑΗ έχουν ως εξής:
• Τόσο η προτεινόμενη μέθοδος 1 (Υπολογισμός τιμής εκκίνησης και οριστικής τιμής δημοπρασίας με χρήση της εκάστοτε τελευταίας διαθέσιμης τιμής του Ευρωπαϊκού Δείκτη) όσο και η προτεινόμενη μέθοδος 2 (Υπολογισμός τιμής εκκίνησης με χρήση της τελευταίας διαθέσιμης τιμής του Ευρωπαϊκού Δείκτη και υπολογισμός της οριστικής τιμής δημοπρασίας κάθε μήνα του Τριμήνου με την εκάστοτε τελευταία διαθέσιμη τιμή του Ευρωπαϊκού Δείκτη) δεν διασφαλίζουν στους Χρήστες ότι η ενδεικτική (αρχική) και η οριστική (τελική) τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας (ετήσιας ή τριμηνιαίας) αντικατοπτρίζει το μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας του μίγματος Φ.Α που εισάγεται από την ΔΕΠΑ βάσει των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας
• Χρήζει μεγάλης προσοχής το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ, προκρίνει την μέθοδο 2 και μάλιστα αναφέρει ότι η εν λόγω μέθοδος επιφέρει διαχειριστική επιβάρυνση στη ΔΕΠΑ και στη ΡΑΕ για την πιστοποίηση των τιμών εκκίνησης της δημοπρασίας. Στην εισήγηση όμως της ΔΕΠΑ δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά για το ποιο θα είναι το διαχειριστικό αυτό κόστος για τους συμμετέχοντες και εν δυνάμει πελάτες της.
• Η συγκεκριμένη μέθοδος (μέθοδος 2) διαταράσσει τη λογική της τριμηνιαίας τιμής δημοπρασίας, που ίσχυε ως σήμερα, καθώς η τιμή της δημοπρασίας δεν παραμένει σταθερή για όλο το τρίμηνο αναφοράς, αντιθέτως μεταβάλλεται κάθε μήνα δημιουργώντας πολλές αβεβαιότητες για τους συμμετέχοντες.
• Τέλος, για λόγους μεγαλύτερης διαφάνειας, τόσο οι δείκτες τιμών του αργού πετρελαίου και επιλεγμένων προϊόντων και παραμέτρου BOTAS όσο και το ποσοστό στο συνολικό μίγμα αερίου (ανά πηγή) που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας πρέπει να γίνονται γνωστά στους συμμετέχοντες.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης