Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Πιθανή αναβολή πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Τουλάχιστον 2 εκδόσεις ομολόγων το 2020

Reuters: Πιθανή αναβολή πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα - Τουλάχιστον 2 εκδόσεις ομολόγων το 2020
Η πρώτη έκδοση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού
Τουλάχιστον δύο εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του 2020 για την άντληση 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να αναβάλλει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, για δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν το 2021.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη στο Reuters.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, από ότι είχε προγραμματίσει αρχικά.
«Το σχέδιό μας προβλέπει την έκδοση τουλάχιστον 2 ομολόγων έως τα τέλη του 2020, με στόχο την άντληση ποσού 4 δισ. ευρώ περίπου.
Η πρώτη έκδοση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ωρίμανση των τίτλων.
«Ίσως καθυστερήσουμε την πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση.
Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
Το 2019 η Ελλάδα προχώρησε στην αποπληρωμή δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, με τη συνολική έκθεση στο Ταμείο να υποχωρεί στα 6 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε έταιρο κυβερνητικό στέλεχος, η αναπροσαρμογή στη στρατηγική χρηματοδότησης επικεντρώνεται κυρίως σε αλλαγή χρήσης των εσοδων από τον δανεισμό και δεν συνιστά απαραιτήτως αλλαγή στη συνολική δραστηριότητα στις εκδόσεις ομολόγων.  
Η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω 15ετών και 7ετών ομολόγων φέτος.
Αρχικά, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπε την έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 5-7,5 δισ. ευρώ το 2020.
Το κόστος των έκτακτων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 12,4 δισ. ευρώ ως τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης