Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ύφεση 15% για την ελληνική οικονομία το 2020 - Πάνω από 200% του ΑΕΠ το χρέος, η ανεργία 32% - Πάνω από 50% τα NPLs

Capital Economics: Ύφεση 15% για την ελληνική οικονομία το 2020 - Πάνω από 200% του ΑΕΠ το χρέος, η ανεργία 32% - Πάνω από 50% τα NPLs
Εγείρονται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Capital Economics
Ύφεση της ελληνικής οικονομίας 15% για το σύνολο του 2020, εκτόξευση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ πάνω από το 200%, αύξηση των NPLs και διπλασιασμό της ανεργίας στο 32% έως τον Ιούνιο, προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics.
Ειδικότερα, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 5 Μαϊου 2020, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Capital Economics αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 15% το 2020 συνολικά, σε σύγκριση με το 12% στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 10%, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% έως 8%.
Το 2021, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, η δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από το επίπεδο που βρέθηκε στα τέλη του 2019.
Συνολικά, εκτιμάται ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο μόλις 40% του μεγέθους της στις αρχές του 2007.
Παρά την προοπτική αξιοπρεπούς ανάκαμψης στη δραστηριότητα τον επόμενο χρόνο, και αρκετά ισχυρής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, η οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2007, σε ορίζοντα δέκα ετών.
«Πάνω που η ελληνική οικονομία στάθηκε στα πόδια της, ο κορωνοϊός τράβηξε το χαλί.
Και ενώ η γενναιόδωρη δημοσιονομική υποστήριξη της κυβέρνησης θα μετριάσει το πλήγμα, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από περίπου ένα μήνα lockdown, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για το πώς η οικονομία μπορεί να ανοίξει εκ νέου, υποδηλώνοντας ότι η χώρα μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της δοκιμασίας της με τον ιό», σημειώνει η Capital Economics.
Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σχετικά γρήγορα  στην απειλή του κορωνοϊού και επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού.
Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που ακύρωσαν αθλητικά γεγονότα και έκλεισε σχολεία και εστιατόρια περίπου δύο εβδομάδες μετά την ανίχνευση του πρώτου κρούσματος.
Τα μέτρα απέδωσαν, ωστόσο επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.
Η Capital Economics αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 15% το 2020 συνολικά, σε σύγκριση με το 12% στην Ευρωζώνη.
Κατά τη διάρκεια του α΄τριμήνου εκτιμάται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5% και πάνω από 20% στο β΄τρίμηνο του 2020.
Όσον αφορά την ανεργία, παρά την ταχεία και σημαντική δημοσιονομική στήριξη, η Capital Economics εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα διπλασιαστεί, στο 32% έως τον Ιούνιο του 2020.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ το 2020, από 180% το 2019, με το κόστος του προγράμματος στήριξης της οικονομίας να ανέρχεται στο 12,5% του ΑΕΠ.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με το παρελθόν, με την απόδοση του 10ετούς στο 1,25% έως τα τέλη του 2020 και στο 2% έως τα τέλη του 2022.

Πλήγμα για τις ελληνικές τράπεζες, αύξηση NPLs

O κορωνοϊός θα επιφέρει άλλο ένα μεγάλο πλήγμα για τον τραπεζικό τομέα, ανεξάρτητα από τη βοήθεια της ΕΚΤ.
Ακόμη και στις πιο πρόσφατες «κανονικές» συνθήκες, ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά είχε συρρικνωθεί.
Παρόλο που η ΕΚΤ χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμά της TLTRO-III ώστε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερα, ο δανεισμός είναι απίθανο να αυξηθεί στην Ελλάδα.
Ακόμη κι αν αυτό συμβεί, δεδομένης της κατάστασης, υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών και νοικοκυριών που ενδέχεται να λάβουν αυτά τα δάνεια.
Επιπλέον, οι υφιστάμενοι κάτοχοι δανείων είναι πλέον πιο πιθανό να χρεοκοπήσουν καθώς οι άνθρωποι χάνουν θέσεις εργασίας και κλείνουν τις επιχειρήσεις.
Η παραπάνω εξέλιξη θα αντιστρέψει μεγάλο μέρος της πρόσφατης πτώσης που έχει καταγραφεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών υποδηλώνουν ότι ο δείκτης NPLs θα αυξηθεί κατά περίπου 9%, πάνω από το 50%, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης