Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE: Ως τα τέλη Μαΐου αρκούν τα χρήματα για τη λειτουργία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες

OHE: Ως τα τέλη Μαΐου αρκούν τα χρήματα για τη λειτουργία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες
Η E. Campbell, διευθύντρια της Υπηρεσίας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η απώλεια της αμερικανικής χρηματοδότησης είχε διαβρωτική επίδραση στην ικανότητα της υπηρεσίας να βοηθά ευάλωτους ανθρώπους.
Δίνοντας σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19 σε καταυλισμούς στην Μέση Ανατολή, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου, ότι τα χρήματα που διαθέτει για να λειτουργήσει αρκούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, εξαιτίας των περικοπών χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ.
Το 2018 η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ανέστειλε την ετήσια αμερικανική χρηματοδότηση ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ στην UNRWA, που παρέχει βοήθεια σε περίπου 5,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πρόσφυγες στην Δυτική Όχθη, την Λωρίδα της Γάζας, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.
Η Elisabeth Campbell, διευθύντρια της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απώλεια της αμερικανικής χρηματοδότησης είχε μια «διαβρωτική επίδραση» στην ικανότητα της υπηρεσίας να βοηθά ευάλωτους ανθρώπους.
«Επί της ουσίας λειτουργούμε μήνα με τον μήνα.
Αυτή τη στιγμή, έχουμε χρηματοδότηση για να πληρώσουμε τους 30.000 εργαζόμενούς μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μέχρι το τέλος αυτού του μήνα», δήλωσε η Campbell σε τηλεδιάσκεψη από την Ουάσινγκτον.
Σημείωσε πως η UNRWA έχει εξασφαλίσει μόλις το 1/3 του ετήσιου προϋπολογισμού της, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ότι δοκιμάζεται από τη «χειρότερη οικονομική κρίση» μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων της εδώ και περίπου 70 χρόνια.
Η Υπηρεσία προσπαθεί να καλύψει εν μέρει το έλλειμμα 800 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας έκκληση σε χώρες της Ευρώπης και του Κόλπου για δωρεές έκτακτης ανάγκης, δήλωσε η Campbell.
Οι δωρεές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τον Καναδά και την Ιαπωνία βοήθησαν να καλυφθεί το κενό προϋπολογισμού της UNRWA για το 2020, τόνισε, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει επίσης χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα σχέδια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός της Υπηρεσίας του ΟΗΕ έως ότου απέσυρε τη χρηματοδότηση, με την Ουάσινγκτον να ζητά μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας τη μεταφορά των υπηρεσιών της UNRWA σε χώρες υποδοχής προσφύγων.
Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι ως επί το πλείστον απόγονοι περίπου 700.000 Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους ή τράπηκαν σε φυγή εν μέσω του πολέμου του 1948 που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Σχεδόν το 1/3 αυτών ζει σε 58 καταυλισμούς όπου η UNRWA παρέχει υπηρεσίες.
Πολλοί πρόσφυγες φοβούνται ότι η μειωμένη βοήθεια που λαμβάνουν θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω καθώς η κρίση του κορονοϊού εξελίσσεται και οι δωρητές αλλάζουν προτεραιότητες.
Η UNRWA προσπάθησε να σταματήσει την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 μέσα και γύρω από τους καταυλισμούς, κλείνοντας και τα 276 σχολεία της στα οποία φοιτούν 300.000 παιδιά.
Απηύθυνε έκκληση έκτακτης ανάγκης για χρηματοδότηση 14 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανέφερε ότι θα απευθύνει μια ακόμη έκκληση, για μεγαλύτερη ενίσχυση, τις επόμενες ημέρες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης