Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στάσιμη από το lockdown η ασφαλιστική αγορά - Εκ νέου φορολογικά κίνητρα για την α' κατοικία υποσχέθηκε ο Α. Γεωργιάδης

tags :
Στάσιμη από το lockdown η ασφαλιστική αγορά - Εκ νέου φορολογικά κίνητρα για την α' κατοικία υποσχέθηκε ο Α. Γεωργιάδης
Στάσιμη από το lockdown η ασφαλιστική αγορά
Την παραδοχή ότι η πανδημία έχει ανατρέψει τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και μεταρρυθμίσεις έχουν πάει πίσω (όπως είναι ο 2ος πυλώνας της ασφάλισης, έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε διαδικτυακή εκδήλωση «Ασφαλιστικός κλάδος: Η πρόκληση της επόμενης μέρας», που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, κατά την οποία περιγράφηκε με ζοφερά χρώματα η κατάσταση στην οικονομία που δημιούργησε το lockdown.
Ο κ. Γεωργιάδης, επανέλαβε πάντως τη δέσμευση για παροχή φορολογικών κινήτρων στην ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών της πρώτης κατοικίας, ενώ τόνισε ότι και η ανάπτυξη του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της παρούσας κυβερνητικής θητείας.
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τάχθηκε κατά της επιστροφής ασφαλίστρων στα ΙΧ, σημειώνοντας ότι «τα ασφάλιστρα δεν υπολογίζονται με το μήνα», επανέλαβε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες  αποτελούν το μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα με 14,5 δισ. ευρώ και εγκάλεσε τον κ. Γεωργιάδη για καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις του απέναντι στον κλάδο.
Σημείωσε επίσης ότι είναι λίγες οι ασφαλισμένες εταιρίες στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς για περιπτώσεις πανδημίας και τόνισε ότι προωθείται νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για τέτοιους κινδύνους σε συνεργασία με το κράτος, όπου οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αναλάβουν τον κίνδυνο με αντασφαλιστή το Δημόσιο.
Σημείωσε επίσης, προκειμένου να δείξει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, ότι αν αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις στη Γαλλία, δεν θα έφταναν όλα τα κεφάλαια.   
Ιδιαίτερα χειμαρρώδης ήταν στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου  ο οποίος ανέφερε ότι επί 30 χρόνια ακούει για τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χωρίς να γίνεται τίποτα.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση καθώς και στο ότι πρέπει να μειωθεί η αυξημένη έμμεση φορολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων από το 20% στο 15%. Σε ότι αφορά την οικονομία, τόνισε πως το 45% των επιχειρήσεων που έχει προβλήματα τα οποία θα εκφραστούν με 100.000 λουκέτα και 250.000 νέους ανέργους, ενώ λόγω της προηγούμενης κρίσης δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα κυβερνητικά μέτρα.
Ο Δημήτρης Γαβαλάκης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Ελλάδας, τόνισε ότι 400 εκατ. ευρώ προέρχονται στην οικονομία από την διαμεσολάβηση, και  εξέφρασε το φόβο του προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, για την υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών από τις τράπεζες που πλήττουν τον ανταγωνισμό σε βάρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
Απαντώντας σχετικά ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως δεν υπάρχει σήμερα σχετικό πρόβλημα, ενώ ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού καλώντας αυτούς που θα θιχθούν να προβούν σε καταγγελίες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης