Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακυρώνεται η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2021 - Σε κινούμενη άμμο ο προϋπολογισμός 2020 - Στέγνωσαν τα κρατικά ταμεία

Ακυρώνεται η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2021 - Σε κινούμενη άμμο ο προϋπολογισμός 2020 - Στέγνωσαν τα κρατικά ταμεία
Ηδη ο προϋπολογισμός βαδίζει σε κινούμενη άμμο, με τις εισπράξεις στα ταμεία να παραμένουν αναιμικές
Ο κορωνοϊός ακυρώνει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και απελευθερώνει την Ελλάδα από τη δέσμευση για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2021.
Το οικονομικό επιτελείο δεν χρειάζεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το «κούρεμα» των ονομαστικών στόχων, αφήνοντας το οικονομικό αποτύπωμα από την πανδημική κρίση να κάνει όλη την δουλειά…

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για την ύφεση κλειδώνουν προς το χειρότερο σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, που προβλέπει βουτιά κατά 7,9% το 2020 και όχι στο βασικό που οραματίζεται επιβράδυνση του ΑΕΠ μόλις κατά 4,7%.
Το πλήγμα στο ΑΕΠ θα προέλθει κυρίως από τον τουρισμό που αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης.
Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 21 δισ. ευρώ με τη συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να φτάνει σε επίπεδα 11,7%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις υπόλοιπες παραδοχές του Προγράμματος, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 19,2% και σε συνδυασμό με την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1%, και των επενδύσεων κατά 4,6% δημιουργείται ένα καταστροφικό «κοκτέιλ» για την οικονομία της χώρας.
Ηδη ο προϋπολογισμός βαδίζει σε κινούμενη άμμο, με τις εισπράξεις στα ταμεία να παραμένουν αναιμικές όχι μόνο λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που έβαλαν σε αδράνεια την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, αλλά εξαιτίας του πακέτου των φορολογικών ασφαλιστικών και φορολογικών διευκολύνσεων που τέθηκε σε ισχύ.
Οι τρίμηνες αναστολές στις πληρωμές για φόρους και εισφορές μαζί με την έκπτωση του 25% για ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων έχουν βαλτώσει κυριολεκτικά τις φορολογικές εισπράξεις στον ενάμιση μήνα της καραντίνας.
Την ίδια στιγμή οι εκροές στις δαπάνες είναι ασυγκράτητες λόγω της εφαρμογής των μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Με βάση το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, ο προϋπολογισμός οδηγείται φέτος σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ σε όρους ESA και στο οποίο βέβαια έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα στήριξης των κλάδων που παρέλυσαν από τον κορονοϊό.
Χωρίς αυτά, οι προβλέψεις θα ήταν ακόμα πιο σκοτεινές (ύφεση 10% στο βασικό και 13,2% στο δυσμενές).
Ο λογαριασμός των απωλειών φτάνει ήδη τα 14 με 15 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερο κύμα μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού από τον Οκτώβριο θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία αλλά και στα ρευστά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους.
Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο απεύχεται το οικονομικό επιτελείο και για την ώρα κινείται με γνώμονα ότι το 2021 θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στον τουρισμό και στην κατανάλωση, ενώ προσβλέπει σε άλμα των επενδύσεων κατά 15,6%.
Ο δρόμος προς την ανάκαμψη προϋποθέτει η χώρα να είναι απαλλαγμένη από τον βρόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να αποσοβηθεί ένα καταστροφικό σπιράλ ύφεσης στην οικονομία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι δανειστές κλείνουν από τώρα το μάτι στην Αθήνα ότι απεγκλωβίζεται σταδιακά από τα δεσμά των μνημονιακών στόχων.
Η χώρα θα εξακολουθήσει να εποπτεύεται από τους εταίρους μόνο ως προς το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένες με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα).
Επομένως, το ραντάρ των θεσμών τουλάχιστον για το 2020 και του χρόνου θα είναι στημένο πάνω σε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και δη σε αυτά που έχουν χαρακτηριστεί κομβικά μέσα από τις εκθέσεις της Κομισιόν: πτωχευτικό δίκαιο, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης