Τελευταία Νέα
Οικονομία

UniCredit: Η Ελλάδα θα αποφύγει το 4ο μνημόνιο εάν δεν κάνει τρία λάθη - Το πραγματικό Ταμείο της Ελλάδος είναι όχι 36 αλλά 2 δισεκ.

UniCredit: Η Ελλάδα θα αποφύγει το 4ο μνημόνιο εάν δεν κάνει τρία λάθη - Το πραγματικό Ταμείο της Ελλάδος είναι όχι 36 αλλά 2 δισεκ.
Αυτή την στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ένα οριακό ταμείο και αυτό αποδεικνύεται από τις δαπάνες στην αντιμετώπιση του κορωνοιού
Η Ελλάδα θα αποφύγει το 4ο μνημόνιο που θα μπορούσε να ήταν μια προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL από τον ESM εάν αποφύγει τρία λάθη αναφέρει οικονομολόγος της UniCredit της μεγάλης ιταλικής τράπεζας που μίλησε στο bankingnews.
Αυτή την στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ένα οριακό ταμείο και αυτό αποδεικνύεται από τις δαπάνες στην αντιμετώπιση του κορωνοιού.
Όμως η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει βαθειά ύφεση στην οικονομία, αύξηση ανεργίας, αύξηση χρέους, αύξηση προβληματικών δανείων.
Για να αποφύγει η Ελλάδα το 4ο μνημόνιο θα πρέπει
1)Να ζητήσει να παγώσει και το 2021 η απαίτηση να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στόχος όχι απλά ανέφικτος αλλά ταυτόχρονα και καταστροφικός.
Η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα θα μηδένιζε την ικανότητα της Ελλάδος να δώσει έστω και τα ελάχιστα απέναντι στην κρίση του κορωνοιού.
2)Να διατηρήσει και το 2021 δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να υπάρξει ευελιξία στον κρατικό προϋπολογισμό που ούτως ή άλλως για το 2020 παραπαίει.
3)Να πάρει στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης πιθανότατα ένα ποσό 8 με 10 δισεκ. αρκεί τα δάνεια να μην δοθούν μέσω του ESM.
Να προχωρήσει σε αύξηση των εντόκων γραμματίων, ώστε να ενισχύσει τα βραχυπρόθεσμα έσοδα και να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα 10 και 5 χρόνια.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το συνολικό χρέος από 356 δισεκ. θα φθάσει στα 372 δισεκ. και η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 210% εξέλιξη που θα επιδεινώσει τις παραδοχές της έκθεσης βιωσιμότητας, αλλά η Ελλάδα δεν πόνταρε σε βιώσιμο χρέος.

Ποια τα τρία λάθη;

-Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει συλλογικές λύσεις τύπου bad bank για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών θα χρειαστεί περίπου 8 με 12 δισεκ. για να χρηματοδοτήσει το project.
-Εάν η Ελλάδα πιεστεί να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα άμεσα θα πρέπει ή να πάρει κάποια στήριξη από τον ESM ή να αυξήσει τους φόρους και να ανατρέψει όλη την κυβερνητική πολιτική προ του κορωνοιού.
-Εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει στο μέλλον χειρότερους όρους δανεισμού που υποχρεώσουν την χώρα να αναζητήσει άλλες λύσεις π.χ. εάν υπάρξει εμπλοκή στο Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ που μέσω αυτού αγοράζονται και τα ελληνικά ομόλογα που δεν φέρουν επενδυτική βαθμίδα.
Αυτά τα τρία λάθη θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε προληπτική πιστωτική γραμμή.
Όμως για την ώρα αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει.
Η Ελλάδα δεν θα στραφεί σε προληπτική πιστωτική γραμμή, όμως εάν υπάρξουν χώρες που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε προληπτική γραμμή από τον ESM τότε και η Ελλάδα ίσως να το αντιμετώπιζε με λιγότερο αρνητισμό.
Η Ελλάδα δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει ξανά μνημόνιο γιατί προληπτική πιστωτική γραμμή αυτό σημαίνει.

Το πραγματικό Ταμείο της Ελλάδος δεν είναι 36 αλλά 2 δισεκ. ευρώ

Το πραγματικό Ταμείο της Ελλάδος είναι 2 και όχι 36 δισεκ. καθώς τα 24 δισεκ. του υφιστάμενου κεφαλαιακού μαξιλαριού η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καθώς υπάρχουν για νε εξασφαλίζουν το χρέος.
Τα υπόλοιπα 10 δισεκ. αφορούν κεφάλαια που δυνητικά καλύπτουν βασικές και όχι έκτακτες ανάγκες άρα απομένουν μόνο 2 δισεκ. για έκτακτες ανάγκες τύπου δαπάνες για τον κορωνοιό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης