Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες απώλειες με ελάχιστο τζίρο

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες απώλειες με ελάχιστο τζίρο
ΑΓΟΡΑ: Με ήπιες απώλειες ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Το βλέμμα παραμένει εκεί και στις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία, τα θύματα λόγω του ιού αλλά και τα «θύματα» λόγω της κρίσης σε επιχειρήσεις και προσωπικό. Το ΧΑ άνοιξε επίσης με ήπια κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα και με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Με όσα διαβάζουμε, όσα ακούμε, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Πρέπει να στηριχθούν οι εταιρείες προκειμένου να αποφύγουμε λουκέτα και μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Πρέπει το κράτος, οι τράπεζες, όπως μπορούν με τα μέσα που διαθέτουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντέξουν.

Αν δεν αντέξουν θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα χαθεί εισόδημα, φόροι, εισφορές και γενικότερα έσοδα που έχει το κράτος. Μετά καταλαβαίνετε ότι η κρίση θα φτάσει παντού. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα με χιλιάδες εργαζομένους. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει αν χαθούν χιλιάδες θέσεις.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Το Ελ.Βενιζέλος τον Απρίλιο κατέγραψε πτώση 99% στην επιβατική κίνηση με μόλις 21,7 χιλ. επιβάτες από 1,99 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ο χειρότερος Απρίλιος στην ιστορία λόγω της πανδημίας. Στο τετράμηνο η πτώση είναι 45%.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αύριο θα έχουμε μία καλή εικόνα για την πορεία του πρώτου τριμήνου από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν Coca Cola HBC και Μυτιληναίος. Βέβαια οι δύο πρώτοι μήνες από όσα ξέρουμε από άλλες εταιρείες ήταν καλοί ενώ από τα μέσα Μαρτίου ξεκίνησαν οι περιορισμοί. Θα έχουμε όμως μία εικόνα για το τι θα συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Στην παρούσα φάση μας ενδιαφέρει να επιβιώσουν οι εταιρείες και οι επενδυτές να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους. Βέβαια η υγεία όλων είναι πάνω από όλα. Όλα φτιάχνουν. Αν μείνουμε όρθιοι από αυτό θα φτιάξουν ξανά όλα. Θα χρειαστεί χρόνος. Η στήλη είναι με την αγορά, τις μετοχές και θέλει το καλό των επιχειρήσεων προκειμένου να παράγεται πλούτος και να υπάρχουν δουλειές. Μακάρι όλα να πάνε καλά, τώρα που ανοίγει σιγά-σιγά ξανά η οικονομία.

JUMBO: Έχουμε ξαναγράψει πως εμπιστευόμαστε τη διοίκηση της εταιρείας και αυτά που λέει τα «ζυγίζουμε» για να βγάζουμε συμπεράσματα για διάφορους κλάδους. Ο κ.Βακάκης έχει εδώ και χρόνια δείξει πως ξέρει να βγάζει κέρδη στους μετόχους και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Μας αρέσει που δεν παίρνει μεγάλα ρίσκα.

Φαντάζεστε να είχε ακούσει εκείνους τους «επιστήμονες» που του έλεγαν να μοιράσει τα μετρητά και να σηκώσει δανεισμό; Τι ζημιές θα έγραφε το 2020 και που θα πήγαινε η μετοχή. Τώρα είπε πως πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να μην είναι τουλάχιστον break even. Άρα ο ισολογισμός δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σημειώστε και το άλλο. Τα ενοίκια που πληρώνει είναι με βάση το τζίρο. Τεράστιος! Δηλαδή με το που έπεσε ο τζίρος αμέσως προσαρμόστηκαν τα ενοίκια. Ουσιαστικά κάνει μέτοχο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και όσο κερδίζει η επιχείρηση κερδίζει και αυτός. Αν χάνει, χάνει και αυτός. Και επί σειρά ετών ο τζίρος αυξάνεται… Αμετάβλητη στο ξεκίνημα η μετοχή και στα 14,20 ευρώ.

INTRALOT: Η πορεία των ομολόγων δείχνει πως οι επενδυτές περιμένουν την επαναδιαπραγμάτευση. Το γράψαμε χθες και το είπε και η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη. Υπάρχουν και οι σχετικές αναφορές στη λογιστική κατάσταση χρήσης 2019.

Το ομόλογο λήξης 2021 είναι στις 42 μονάδες βάσης, ενώ το αντίστοιχο του 2024 είναι στις 22 μονάδες βάσης. Όπως καταλαβαίνετε για το 2024 οι επενδυτές δεν είναι αισιόδοξοι. Συνολικά τα δύο ομολογιακά είναι 750 εκατ. ευρώ. Μας έκανε εντύπωση η δήλωση του κ.Κόκκαλη πως τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά αλλά η εταιρεία έχει μεγάλο potential.

Θυμίζουμε πως στα τέλη του 2018 πως σε ερώτηση αναλυτή για τα ομόλογα η διοίκηση είχε μιλήσει για «σημαντική επενδυτική ευκαιρία». Τότε το ομόλογο λήξης 2021 ήταν στις 70 μονάδες βάσης και του 2024 στις 62 μονάδες βάσης. Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Πωλήσεις 13,1 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. ευρώ, και καθαρά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι το 2018 είχε όφελος 344 χιλ. ευρώ από τη φορολογία με τα κέρδη προ φόρων να είναι στα 1,4 εκατ. ευρώ και το 2019 είχε φόρο 600 χιλ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ. Επομένως έχουμε καλή πορεία.

Παρατηρείται αύξηση υποχρεώσεων λόγω αύξηση τραπεζικών δανείων. Στα 16,7 εκατ. ευρώ οι συνολικές υποχρεώσεις από 11,6 εκατ. ευρώ και στα 26 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν καλές και ανήλθαν στα 2,8 εκατ. ευρώ, αλλά δε κάλυψαν τις επενδυτικές που ανήλθαν στα -3,2 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 4,6 εκατ. ευρώ από 813 χιλ. ευρώ.

Θα σημειώσουμε πως από πληροφορίες που έχουμε από άλλες εταιρείες του κλάδου, οι πωλήσεις μέσα στην πανδημία είναι σχεδόν μηδενικές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πιέσεις στο ξεκίνημα. Χάνει 3% η μετοχή με όγκο 33 χιλ. τεμάχια και είναι στα 0,81 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης