Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκέρτσος σε CNBC: Πιθανόν οι δημοσιονομικοί στόχοι να χαλαρώσουν και το 2021

Σκέρτσος σε CNBC: Πιθανόν οι δημοσιονομικοί στόχοι να χαλαρώσουν και το 2021
Με δηλώσεις του στο CNBC, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ταμειακά αποθέματα κάτι που θα αξιολογηθεί θετικά από τις αγορές
Για το ενδεχόμενο οι δημοσιονομικοί στόχοι να χαλαρώσουν και το 2021 μίλησε στο CNBC, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.
«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά καθώς προχωράμε στην κρίση, αυτά είναι τα σημάδια, διότι όλοι παραδέχονται ότι το 2021 θα είναι επίσης ένα δύσκολο έτος» δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.
Ως γνωστόν η Ελλάδα είχε συμφωνήσει το 2018 για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε δραματικά το οικονομικό τοπίο για την Ελλάδα, όπως και για όλη της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στα τέλη Μαρτίου να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα-μέλος για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο, ώστε να έχουν περισσότερα περιθώρια για να ανταπεξέλθουν στο πρωτοφανές οικονομικό σοκ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΕ, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,4% το 2020.
«Για την Ελλάδα, η εικόνα είναι χειρότερη.
Το ΔΝΤ εκτίμησε τον Απρίλιο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% φέτος» σχολιάζει το CNBC.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει «κινούμαστε πολύ προσεκτικά όσον αφορά τις δαπάνες που κάνουμε με στόχο να αυξήσουμε σημαντικά το χρέος ή το έλλειμμα μας».
 
Η στήριξη από την ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ έχει αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων, αν και δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον μετριασμό του οικονομικού σοκ από τον κορωνοϊό.
Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι «θα θέλαμε να δούμε την ΕΚΤ να κινείται στο ίδιο μοτίβο» και το 2021 και υποβάθμισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει εκτός προγράμματος στο μέλλον.
«Έχουμε αρκετά ταμειακά διαθέσιμα κάτι που είναι αρκετά μοναδικό...
Έτσι πιστεύουμε ότι οι αγορές θα αξιολογήσουν με θετικό τρόπο την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της» τόνισε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης