Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτώση χωρίς τζίρο σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτώση χωρίς τζίρο σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά
ΑΓΟΡΑ: Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα τεστ που ξεκίνησαν να γίνονται στη χώρα. Στα 1.000 που έγιναν δε βρέθηκε κρούσμα. Βέβαια είμαστε στις πρώτες μέρες μετά την καραντίνα και θα χρειαστεί να δούμε τι θα γίνει μετά από μερικές μέρες. Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε προσοχή, ώστε η άρση των μέτρων να συνεχιστεί.

Έτσι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις απώλειες στο ΑΕΠ και στα εισοδήματα όλων μας. Έτσι βελτιώνονται και οι προοπτικές των επιχειρήσεων. Έτσι μπορούμε να δούμε γρηγορότερη ανάκαμψη στα εταιρικά αποτελέσματα και άρα να βελτιωθούν και οι αποτιμήσεις των εταιρειών. Έτσι θα μπορέσουν και οι επενδυτές να πάρουν περισσότερο ρίσκο και να γράφουν καλύτερες αποδόσεις.

Η ύφεση που προβλέπει η Ευρώπη για την Ελλάδα δε μας προκαλεί έκπληξη. Μπορεί να επηρέασε σήμερα το ΧΑ, αλλά έχουμε ακούσει και χειρότερα. Και με σχεδόν 2 μήνες να είμαστε σε lockdown και να προσπαθούμε σιγά-σιγά να ξεκινήσουμε και με δεδομένες τις μεγάλες απώλειες από τον τουρισμό, μάλλον θα δούμε ύφεση γύρω από 10%.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Όταν χάνετε ΑΕΠ, ξέρετε ποιες κατηγορίες μετοχών χάνουν περισσότερο ποσοστό σε κεφάλαια (αν και ένα μέρος έχει αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις ήδη). Θυμηθείτε την προηγούμενη κρίση. Τέλος πάντων. Η κρίση θα είναι και ευκαιρία. Να επιβραβεύσουμε αυτούς που παράγουν χρήμα, που δεν έχουν ανάγκη τραπεζικά δάνεια και που μπορούν και στην κρίση να βγάζουν έστω και λίγα κέρδη.

Επειδή μας στέλνετε ερωτήματα για μετοχές. Προσπαθούμε να απαντάμε απευθείας σχεδόν σε όλα, αλλά να ξέρετε πως η στήλη δεν αγαπάει τα πολλά δάνεια. Η στήλη παρακολουθεί νοικοκυρεμένες εταιρείες. Ειδικά μέσα στην κρίση, αφήνουμε τα ΘΑ και τα ΑΝ γίνει αυτό και το άλλο. Πάμε με ασφάλεια και λίγο ρίσκο.

Το ΧΑ έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,59% και στις 600 μονάδες. Ο τζίρος εξαιρετικά χαμηλός αφού ο καθαρός ήταν κάτω από 35 εκατ. ευρώ. Απέχουν οι επενδυτές. Περιμένουν μάλλον να δουν τη συνέχεια από μακριά.

AEGEAN: Η τηλεδιάσκεψη αργεί και οι ανησυχίες των επενδυτών διατηρούνται. Στα 4,02 ευρώ έγραψε χαμηλό η μετοχή σήμερα αλλά τελικά έκλεισε στα 4,1550 ευρώ με απώλειες 6,84% και όγκο 168 χιλ. τεμάχια.

JUMBO: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή με τα περισσότερα να αφορούν πακέτα που έγιναν στα 14,19 ευρώ περίπου. Πήγε όμως μέχρι τα 14,55 ευρώ η μετοχή και πριν τις δημοπρασίες οι αγοραστές «σκούπιζαν» τη μετοχή ανοδικά. Στις δημοπρασίες μπήκε μία εντολή χαμηλά και άφησαν τη μετοχή να κλείσει στα 14,18 ευρώ και στο -0,14%.

LAMDA: Πήγε μέχρι τα 5,74 ευρώ και έκλεισε στα 5,55 ευρώ με άνοδο 0,73%. Κάτω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση. Έχει δυνατό ταμείο η εταιρεία λόγω της πρόσφατης ΑΜΚ. Εμάς θα λέγαμε πως μας προβληματίζει η θέση της Aegean στη μετοχή. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν υπάρχει περίπτωση να ρευστοποιηθεί και επίσης διαβάζουμε πως υπάρχουν πολλές εταιρείες που ζητούν μείωση ενοικίων γενικά από ιδιοκτήτες ακινήτων.

Άρα ίσως έχουμε και εδώ πίεση πέρα από τη νομοθετική παρέμβαση που έχει γίνει ήδη. Αν είχαμε απαντήσεις σε αυτά θα αξιολογούσαμε διαφορετικά τη μετοχή, λόγω ισχυρής ρευστότητας και το μεγάλου έργου, το οποίο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση. 

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και απορροφήθηκε μεγάλη προσφορά στα 0,50 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 0,5040 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 125 χιλ. τεμάχια.

CENERGY: Δυνατή πτώση 5,36% και κλείσιμο στα 0,90 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στη μετοχή εδώ και λίγες μέρες γίνεται ένα προσεκτικό μάζεμα. Σήμερα πήγε από στα 0,8050 ευρώ και στα 0,84 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 0,8140 ευρώ με απώλειες 2,51%.

ΔΕΗ: Η συμπεριφορά της παραμένει ωραία. Στα 2,50 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 310 χιλ. τεμάχια.

AUTOHELLAS: Με όγκο 184 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 3,89 ευρώ με απώλειες 1,89% και αποτίμηση 190 εκατ. ευρώ. Χαμηλό ημέρας στα 3,80 ευρώ με χαμηλό μέσα στην κρίση τα 3,70 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης