Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ προωθεί τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης, με στήριξη των ΗΠΑ

Το Ισραήλ προωθεί τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης, με στήριξη των ΗΠΑ
Ισραήλ: Προωθεί τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (6/5) ένα σχέδιο ανέγερσης χιλιάδων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς η Ουάσινγκτον δήλωσε πρόθυμη να υποστηρίξει ντε φάκτο τις εκεί ισραηλινές προσαρτήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προτίθεται να επισκεφθεί το Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε πηγή, ένδειξη ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει ένα εδαφικό θέμα που αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών οικοδόμησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου θέλει να συμμαχήσει με τον πολιτικό αντίπαλό του Μπένι Γκαντς και να ξεκινήσει συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο την 1η Ιουλίου σχετικά με την κήρυξη της ισραηλινής κυριαρχίας επί των εβραϊκών οικισμών και της στρατηγικής σημασίας Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη.
Η συμφωνία κυβέρνησης ενότητας αμφισβητήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.
Νέες ανεγέρσεις κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Εφράτ εγκρίθηκαν σε γη που μπορεί να χωρέσει περίπου 7.000 κατοικίες, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του υπουργού Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ.
"Η δυναμική της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα δεν πρέπει να σταματήσει, ούτε για ένα δευτερόλεπτο", έγραψε στο Twitter ο Μπένετ, ένας θρησκευόμενος εθνικιστής της σημερινής υπηρεσιακής κυβέρνησης του Νετανιάχου.
Οι εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι από το Διεθνές Δίκαιο και τις περισσότερες παγκόσμιες δυνάμεις ενώ καταδικάζονται από τους Παλαιστινίους, που βλέπουν όλη τη Δυτική Όχθη, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967, ως δική τους για ένα μελλοντικό κράτος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πρόθυμες να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο, το οποίο προβλέπει επίσης συνομιλίες για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους σε ποσοστό έως και 70% του εδάφους.
Ο Πομπέο αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ για μια μέρα και να συναντήσει τον συντηρητικό Νετανιάχου, καθώς και τον κεντρώο Γκαντς, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που ενημέρωσε για το ταξίδι χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ατζέντα.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο.
Η εφημερίδα Israel Hayom επικαλείται τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν που δήλωσε ότι η κυριαρχία στη Δυτική Όχθη και την Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι "ισραηλινό θέμα" και πρόσθεσε:
"Είμαστε έτοιμοι".
Σε ξεχωριστά σχόλια στην εφημερίδα Jerusalem Post, ο Φρίντμαν επανέλαβε την έκκληση για ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων:
"Η προσδοκία είναι ο πρωθυπουργός να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί και, εάν έρθουν οι Παλαιστίνιοι, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη βάσει αυτού του σχεδίου Τραμπ".
Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι το σχέδιο είναι μεροληπτικό σε βάρος τους και έχουν μποϊκοτάρει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Ουάσινγκτον από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στα τέλη του 2017.
"Το σχέδιο προσάρτησης της κυβέρνησης Τραμπ εγκρίνει όλα όσα περιλαμβάνει η παράνομη εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ: ρατσιστικό αφήγημα, παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και διαιώνιση της άρνησης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων", δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρησιμοποιούν τη λέξη "προσάρτηση" για τις προγραμματισμένες κινήσεις του Ισραήλ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο όρος ισχύει για γη που αφαιρείται από μια κυρίαρχη χώρα, ενώ η Δυτική Όχθη ελεγχόταν από την Ιορδανία αλλά γενικά δεν αναγνωριζόταν ως μέρος του κυρίαρχου εδάφους της πριν από τον πόλεμο του 1967.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης