Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Καρφιά» από Μπήτρος για κλειστά σύνορα, παγκόσμιο χρέος, αγορά και τράπεζες

tags :
«Καρφιά» από Μπήτρος για κλειστά σύνορα, παγκόσμιο χρέος, αγορά και τράπεζες
Οι πανηγυρίζοντες για το κλείσιμο των συνόρων δεν αντιλαμβάνονται ίσως ότι με τον τρόπο αυτό η συνολική ζήτηση δέχεται νέο πλήγμα, αναφέρει η Μπήτρος
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπήτρος στις λογιστικές της καταστάσεις, παίρνει θέση για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ή στον κόσμο.
Άλλωστε η εμπειρία του μεγαλομετόχου και προέδρου της εισηγμένης, Παναγιώτη Μπήτρου, είναι μεγάλη και πολύτιμη στις δύσκολες εποχές.
Ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και πρόσφατα η εισηγμένη ήρθε σε συμφωνία με τη ΣΙΔΜΑ και τις Τράπεζες, για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.
Η Μπήτρος αναφέρει πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις πρωτίστως και μάλιστα σε βάθος χρόνου, με νέα στόχευση.
Ταυτόχρονα όμως, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το πιστωτικό σύστημα είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.
Οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν οδήγησαν στην εξυγίανση. Πέραν της απώλειας κεφαλαίων τους, οι τράπεζες, προσπαθούν να διαχειριστούν το τεράστιο ύψος των κόκκινων δανείων.
Η μείωση των κόκκινων δανείων είναι το μόνο φάρμακο, ο μόνος δρόμος προς την θεραπεία και την εξυγίανση.
Δρόμος επώδυνος και σκληρός για όλους.
Οι επιχειρήσεις από την άλλη χρειάζονται μια νέα θεωρία για τον κόσμο και την αγορά και ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας.
Οι αλλαγές συμβαίνουν πλέον ανά πάσα στιγμή. Μπορούν να έρθουν από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και να επηρεάσουν οποιαδήποτε εταιρεία με σημαντικό αντίκτυπο. Σήμερα υπάρχει πολύ περισσότερος κίνδυνος και αβεβαιότητα στις επιχειρηματικές αποφάσεις, εξ αιτίας των ανατρεπτικών καινοτομιών και των απροσδόκητων σοκ.
Η κρίση του covid-19 και των διαστάσεών της, μας δείχνει, ότι μικροί ή μεγάλοι ιοί γίνονται αφορμή διεθνών κρίσεων για τον απλούστατο λόγο ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και επιχειρούμε είναι εκ των πραγμάτων παγκοσμιοποιημένο και έτσι θα μείνει είτε το θέλουμε είτε όχι.
Οι πανηγυρίζοντες για το κλείσιμο των συνόρων δεν αντιλαμβάνονται ίσως ότι με τον τρόπο αυτό η συνολική ζήτηση δέχεται νέο πλήγμα, αποτέλεσμα του οποίου είναι το φαινόμενο που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «επίπτωση του αρνητικού πολλαπλασιαστή» με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το τεράστιο πρόβλημα πλέον που προκύπτει δεν είναι ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην αγορά, αλλά αν θα υπάρχει και υπό ποιους όρους «αγορά».
Το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αποτελέσει θέμα διεθνούς συνεννόησης είναι το συνολικό παγκόσμιο χρέος όπως πλέον διαμορφώνεται .
Για να μην αποτελέσει μια φούσκα που μπορεί να εκραγεί με τρομακτικές συνέπειες για
το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο διεθνούς οικονομικής επανεκκίνησης.
Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, ο Όμιλος Εταιρειών ΜΠΗΤΡΟΣ συνεχίζει τη δραστηριότητά του, με σκοπό την αναδιάρθρωση, την ανασύνταξή και εν τέλει τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης