Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Κατά +3,5% αυξήθηκαν οι εξαγωγές, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο 2020 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Κίνα: Κατά +3,5% αυξήθηκαν οι εξαγωγές, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο 2020 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα υποχώρησουν κατά -11% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019
Απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/5) στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, λόγω αυξημένων αποστολών προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ενισχύθηκαν κατά +3,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -6,6% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της τάξεως του -11%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -14,2% έναντι ετήσιας πτώσης -1% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -10%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρυνθεί στα 45,34 δισ. δολ. τον Απρίλιο, έναντι πλεονάσματος 19,9 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 9,7 δισ. δολ.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Markit, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο τον Απρίλιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,4 μονάδες, έναντι 43 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο στις 50,1 μονάδες.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς η πανδημία οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εκτός Κίνας.
Την ίδια στιγμή, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, ενισχύθηκε στις 47,6 μονάδες, έναντι 46,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
«Το δεύτερο κύμα σοκ για την οικονομία της Κίνας που προκαλείται από τη συρρίκωνση της ζήτησης δεν πρέπει να υποτιμηθεί στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, διευκρινίζοντας ότι «η περιορισμένη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτηση και η αύξηση των δαπανών υποδομής δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση της εξωτερικής ζήτησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης