Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, θετικά μηνύματα από ΗΠΑ - Κίνα - Στο +0,1% ο DAX, τα futures της Wall έως +1,5%

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, θετικά μηνύματα από ΗΠΑ - Κίνα - Στο +0,1% ο DAX, τα futures της Wall έως +1,5%
Οι επικεφαλής των ομάδων για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένουν να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί
(upd) Τα θετικά μηνύματα από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, προσφέρουν στήριξη στις διεθνείς αγορές.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι επικεφαλής των ομάδων για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένουν να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, η απρόσμενη αύξηση στις εξαγωγές της Κίνας επισκίασε τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και την προειδοποίηση της Air France-KLM ότι η ζήτηση μπορεί να χρειαστεί «αρκετά χρόνια» για να ανακάμψει.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση 3,5% στις εξαγωγές του Απριλίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντική πτώση, καθώς τα εργοστάσια ξεκίνησαν και πάλι την παραγωγή μετά την αναστολή λειτουργίας τους που είχε επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών εξόρυξης και λιανικής πώλησης, που επηρεάζονται από την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καταγράφουν άνοδο 1,5%.
Η μετοχή της Air France σημειώνει πτώση 2,7% αφού ο όμιλος προέβλεψε ότι οι ζημίες σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων θα διευρυνθούν «σημαντικά» το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς το 95% των πτήσεων προβλέπεται να μην πραγματοποιηθεί.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως 1,5%.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 32,73 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,9% στις 10.705μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,9% στις 17.319 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 0,6% στις 5.892 μονάδες.
Στις 4.467 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,7%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,5% στις 6.707 μονάδες.

ΗΠΑ: Στα 3,169 εκατ. οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Χάθηκαν συνολικά 33,5 εκατ. θέσεις

Στα 3,169 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαϊου 2020, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκτόξευση της ανεργίας στο 20% τον Απρίλιο.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα 7 εβδομάδων έχουν χαθεί 33,48 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για τη δημιουργία 22,13 εκατ. θέσεων αποσχόλησης.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις είναι μειωμένες κατά 677 χιλ.
Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 7 χιλ. στα 3,846 εκατ. από 3,839 προηγουμένως.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 4 εβδομάδων ανήλθε σε 4,173 εκατ. μειωμένος κατά 861.500 αιτήσεις.

Γερμανία: Ιστορική «βουτιά» -9,2% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο 2020


Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 29 ετών κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδηγήσε πολλές επιχειρήσεις της χώρας σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης υποχώρησε κατά -9,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος +0,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -7,4%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε κατά -11,6% έναντι ετήσιας πτώσης -1,8% τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -8,9%.
Ο τομέας της ενέργειας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -6,4% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα ο κατασκευαστικός κλάδος ενισχύθηκε κατά +1,8%.
Παράλληλα, η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε πτώση της τάξεως του -7,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά -7,5%.
Όσον αφορά την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η μηνιαία πτώση διαμορφώθηκε στο -16,5%, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες που σημείωσε ο τομέας παραγωγής οχημάτων, και συγκεκριμένα στο -31,1%.
Σημειώνεται ότι χθες (6/5) η Destatis ανακοίνωσε μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά -15,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ η ετήσια πτώση για τις παραγγελίερς διαμορφώθηκε στο -16%.
Τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Destatis.

BoE: Στο 14% η μείωση του ΑΕΠ το 2020, στο 25% το β' 3μηνο - Σταθερά τα επιτόκια στο 0,1%

Σταθερά στο 0,1% διατήρησε η Bank of England τα επιτόκια αλλά δηλώνει έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού επιδεινωθεί.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητα.
Με πλειοψηφία 7-2, η επιτροπή ψήφισε επίσης να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 200 δισ. στερλινών, ανεβάζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε συνολικά 645 δισ. στερλίνες.
Στον αντίποδα, δύο μέλη της επιτροπής ήταν υπέρ κινήτρων 100 δισ. στερλινών.
Στο θετικό της σενάριο για το οικονομικό outlook, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 14% για το 2020, και κατά 25% το β' τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, με δεδομένη τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η ΒοΕ εκτιμά ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα είναι προσωρινή ενώ θα ακολουθήσει ραγδαία ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ θα φτάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα στο β' εξάμηνο του 2021 ενώ θα σημειωθεί ανάπτυξη 3% το 2022.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι αυτές οι εκτιμήσεις εξαρτώνται από την πορεία του κορωνοϊού τόσο εγχώρια όσο και παγκοσμίως.
Αυτό το οικονομικό σενάριο της ΒοΕ περιλαμβάνει ανεργία 8% το 2020, 7% το 2021 και 4% το 2022.
Σημειώνεται ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από 0,75% σε 0,1% σε συνδυασμό με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 200 δισ. στερλινών, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αγορών ομολόγων να ανέρχεται συνολικά σε 645 δισ. στερλίνες.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,28% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,23%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (7/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων χωρών παγκσομίως, προκειμένου να γίνει σαφέστερος ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,28% στις 19.674,77 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε πτώση -0,38% στις 5.364,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,01% και τις 1.928,61 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,43% στις 24.033 μονάδς, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,63% στις 10.842,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,23% στις 2.871,52 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στις 10.858,10 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, λόγω αυξημένων αποστολών προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ενισχύθηκαν κατά +3,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -6,6% τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση της τάξεως του -11%.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της Κίνας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -14,2% έναντι ετήσιας πτώσης -1% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -10%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρυνθεί στα 45,34 δισ. δολ. τον Απρίλιο, έναντι πλεονάσματος 19,9 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 9,7 δισ. δολ.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Markit, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο τον Απρίλιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,4 μονάδες, έναντι 43 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω άνοδο στις 50,1 μονάδες.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς η πανδημία οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εκτός Κίνας.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, ενισχύθηκε στις 47,6 μονάδες, έναντι 46,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
«Το δεύτερο κύμα σοκ για την οικονομία της Κίνας που προκαλείται από τη συρρίκωνση της ζήτησης δεν πρέπει να υποτιμηθεί στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, διευκρινίζοντας ότι «η περιορισμένη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτηση και η αύξηση των δαπανών υποδομής δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση της εξωτερικής ζήτησης».
«Οι αγορές της Ασίας ξεκίνησαν με αργούς ρυθμούς, μετά από τα ζωφερά στοιχεία για τον Covid-19, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τη σκληρή στάση του Trump απέναντι στην Κίνα και την επιστροφή της Ιαπωνίας μετά την αργία της Χρυσής Εβδομάδας», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Edward Moya.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης