Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικό άνοιγμα με χαμηλό τζίρο, στο επίκεντρο τα αποτελέσματα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδικό άνοιγμα με χαμηλό τζίρο, στο επίκεντρο τα αποτελέσματα
ΑΓΟΡΑ: Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με άνοδο και η δική μας ακολουθεί αλλά η μεταβλητότητα θα παραμείνει. Ο τζίρος αναμένεται χαμηλός για μία ακόμη συνεδρίαση. Παρατηρούμε επιλεκτικές κινήσεις λόγω και εταιρικών αποτελεσμάτων. Οι τράπεζες σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Λόγω αποτελεσμάτων η Μυτιληναίος ενισχύεται άνω του 2%. Η Coca Cola που επίσης δημοσίευσε ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο, υποχωρεί οριακά. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,5% με 350 χιλ. ευρώ τζίρο στα πρώτα λεπτά.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ευχόμαστε να γίνει κάτι και να τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές των μετοχών, αλλά και τη ζωή όλων. Τα κέρδη του 2020 τα ξεχνάμε και το ενδιαφέρον μας είναι στις αντοχές των επιχειρήσεων εισηγμένων και μη. Να αντέξουν για να αντέξουν και οι εργαζόμενοι. Όταν περάσει όλο αυτό, οι μετοχές θα βρουν το δρόμο τους και θα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Δυστυχώς όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Γι΄αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή την περίοδο όπου αφαιρούνται μέτρα περιοριστικά. Για να μην κάνουμε πισωγύρισμα. Να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια οι επιχειρήσεις, ο κόσμος να αρχίσει να βγαίνει έξω και να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Πρέπει να διαθέτουμε υπομονή και να σκεφτόμαστε το μέλλον.

Επομένως το ενδιαφέρον μας και για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση παραμένει σε εταιρείες με αρνητικό καθαρό δανεισμό και ισχυρό ισολογισμό και καλές προοπτικές. Δυστυχώς, δεν έχουμε όλα τα αποτελέσματα χρήσης 2019 αλλά ξέρουμε ποιες εταιρείες διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά από προηγούμενα αποτελέσματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ΟΤΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Quest, Κρι-Κρι, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Πλαστικά Κρήτης, Centric, Flexopack, AS Company, Profile, Τεχνική Ολυμπιακή (μετά την πώληση) και αρκετές ακόμα από όλες τις κατηγορίες μετοχών. Είναι φυσικά και αυτές που έχουν δανεισμό, αλλά διαθέτουν ισχυρή ταμειακή θέση.

COCA COLA: Οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκαν οριακά κατά 0,3% και διαμορφώθηκαν στα 1,41 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο όμως με το lockdown μειώθηκαν κατά 37,2%. Η διοίκηση μειώνει έξοδα κατά 200 εκατ. ευρώ συνολικά. Ο ισολογισμός είναι ισχυρός και έχει καλή ρευστότητα σημειώνει η εταιρεία για να πετύχει τους στόχους της.

ΟΤΕ: Και εδώ θα επηρεαστούν τα μεγέθη αφού η τουριστική κίνηση δίνει έσοδα στον όμιλο. Ο ισολογισμός όμως είναι ισχυρός και δε θα υπάρξει κάποιο θέμα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πωλήσεις 532,7 εκατ. ευρώ από 513,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, EBITDA 80,6 εκατ. ευρώ από 92 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 36,4 εκατ. ευρώ από 49,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στα 530 εκατ. ευρώ δίνει net debt/EBITDA 1,76 στους τελευταίους 12 μήνες.

AUTOHELLAS: Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της χθες αναφέρει πως δεν έχει σχέση μετοχική με τη Hertz. Ορθά έβγαλε η εταιρεία ανακοίνωση, κάτι που ήθελε η στήλη και ανέφερε σε σχόλιό της προχθές, προκειμένου να ενημερωθούν και όσοι δε γνώριζαν ότι δεν υπάρχει μετοχική σχέση. Το θέμα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας όπως αναφέρει και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

JUMBO: Με απόσταση ο αγοραστής από τον πωλητή στο ξεκίνημα και έκανε πράξεις από 14 ευρώ έως 14,30 ευρώ με χαμηλό όγκο.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Στη χρήση 2019 μειώθηκαν οι πωλήσεις και αυξήθηκαν οι ζημιές. Καλή η ρευστότητα, χαμηλός ο καθαρός δανεισμός παρά τις αγορές και όφελος από τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης