Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει την ανώτατη ΑΑΑ αξιολόγηση για τους υπερεθνικούς θεσμούς της ΕΕ

DBRS: Επιβεβαιώνει την ανώτατη ΑΑΑ αξιολόγηση για τους υπερεθνικούς θεσμούς της ΕΕ
Θα διατηρήσουν τη βαθμολογία ΑΑΑ οι υπερεθνικοί θεσμοί της ΕΕ, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar
Σε ΑΑΑ επιβεβαιώνει με σχόλιό του, που αποτελεί προάγγελο της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, το αξιόχρεο των υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα υφεσιακό σοκ άνευ προηγουμένου στα κράτη ανά τον κόσμο.
Τα προβλήματα που έχουν επιφέρει τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται και στις αξιολογήσεις των εθνικών οικονομιών της Ευρώπης.
Η επίπτωση του κορωνοϊού φάνηκε στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, μιας χώρας που ανήκει στον πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς η προοπτική της υποβαθμίστηκε από σταθερή σε αρνητική.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση της DBRS Morningstar, οι οικονομίες των κρατών-μελών είναι ανθεκτικές – τουλάχιστον για το τρέχον έτος.
Ως εκ τούτου, ανθεκτικότητα παρουσιάζουν και τα ευρωπαϊκά υπερεθνικά όργανα.
Η εκτίμηση των αναλυτών του καναδικού οίκου βασίζεται σε δύο δεδομένα:
Πρώτον, αξιολογούνται η βασική ομάδα του στενού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα επίπεδα δέσμευσής τους απέναντι στους υπερεθνικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Με άλλα λόγια, οι βαθμολογήσεις των επιμέρους χωρών κρίνονται πολύ σημαντικές.
Δεύτερον, αξιολογείται το χρηματοοικονομικό status του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πιο συγκεκριμένα των επιμέρους υπερεθνικών οργάνων και θεσμών.
Η DBRS Morningstar επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ για τους θεσμούς της ΕΕ.
Αυτή η ενέργεια αντικατοπτρίζει τη σταθμισμένη βαθμολογία της βασικής ομάδας χωρών που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων.
Τα κράτη αυτά είναι η Γερμανία (ΑΑΑ/stable), η Γαλλία (ΑΑΑ/negative), η Ιταλία (ΒΒΒ/Stable) και η Ισπανία (Α/Positive).
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόσφατα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεδομένων των αξιολογήσεων των εν λόγω χωρών, οι υπερεθνικοί θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να γνωρίσουν υποβάθμιση εφόσον σημειωνόταν μια υποβάθμιση είτε της Γαλλίας είτε της Γερμανίας.
Από την άλλη, μια υποβάθμιση είτε της Ιταλίας είτε της Ισπανίας δεν θα επηρέαζε ιδιαίτερα τον μέσο όρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF),
που δεν έχουν καταβεβλημένο κεφάλαιο, εξαρτώνται ιδιαίτερα από την αξιολόγηση των κρατών-μελών, σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ).
Στην ανάλυσή της, η DBRS Morningstar εξετάζει τα οφέλη της διαφοροποίησης.
Κατά συνέπεια, στο σενάριο που ο σταθμισμένος μέσος όρος της βασικής ομάδας θα ήταν AA (υψηλή), η αξιολόγηση θα μπορούσε να παραμείνει AAA, χάρη στην αύξηση που παρέχεται από πολλές πηγές υποστήριξης.
Στην περίπτωση μιας κρίσης, τα μέλη με βαθμολογία AAA θα μπορούν να παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση για μια σημαντική περίοδο, ακόμη και αν η συνεισφορά των ασθενέστερων κρατών δεν είναι σταθεί επαρκής λόγω των ασταθών συνθηκών της αγοράς.
Η δέσμευση για αμοιβαία υποστήριξη δεν εξαρτάται, επομένως, από την ικανότητα των ασθενέστερων κρατών, αλλά από την ικανότητα των ισχυρότερων κρατών-μελών.
Να σημειωθεί πως άλλες χώρες με βαθμολογία AAA, όπως οι Κάτω Χώρες, η Δημοκρατία της Αυστρίας, το Λουξεμβούργου, δεν λαμβάνονται υπόψη για τη βαθμολόγηση του EFSF και του ESM, καθώς επίσης η Σουηδία και η Δανία για την αξιολόγηση της ΕΕ και της ΕΤΕπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης