Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Το 2021 και όχι το 2020 οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα κράτη της Ευρώπης από το σοκ του κορωνοιού

Scope Ratings: Το 2021 και όχι το 2020 οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα κράτη της Ευρώπης από το σοκ του κορωνοιού
Οι μελλοντικές αξιολογήσεις θα αποτιμήσουν την ικανότητα των χωρών να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά τις δαπάνες
Το 2021 και όχι τόσο το 2020 θα καταγραφούν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις οικονομίες της Ευρώπης προειδοποιεί ο Γερμανικός οίκος Scope Ratings.
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι μελλοντικές αξιολογήσεις θα αποτιμήσουν την ικανότητα των χωρών να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά τις δαπάνες
Τα ευρωπαικά κράτη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το σοκ του Covid-19, αλλά αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμες προκλήσεις
Οι περισσότερες κυρίαρχες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμους και όχι βραχυπρόθεσμους κινδύνους από το οικονομικό σοκ υου Covid-19, δεδομένου των ώριμων θεσμικών πλαισίων που προστατεύουν από τη θεμελιώδη επιδείνωση των οικονομικών τους μεγεθών.
Η Scope Ratings αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και οι περιφέρειες και πόλεις, λειτουργούν γενικά πιο ώριμα, υποστηριζόμενες από θεσμικά πλαίσια, τα οποία προστατεύουν από τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση Covid-19.
«Περιμένουμε θεσμοί, φορείς, περιφέρειες και νομοί να είναι, γενικά, λιγότερο επηρεασμένοι από την κρίση του Covid-19 από τους κρατικούς εκδότες, αν και ο αντίκτυπός τους θα ποικίλλει μεταξύ των χωρών και των επιπέδων διακυβέρνησης», λέει ο Jakob Suwalski, αναλυτής του Scope.
Οι ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις τυπικά επωφελούνται από τις δομές εσόδων που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην τοπική οικονομική δραστηριότητα και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν άμεσα από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του πρώτου γύρου του σοκ στις εγχώριες οικονομίες.
Επωφελούνται επίσης από την ικανότητα να αναβάλουν ένα μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών, αν χρειαστεί.
Η Scope αναμένει ότι τα έσοδα και οι δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών θα επηρεαστούν σοβαρότερα το 2021 από το 2020, λόγω της καθυστέρησης μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων και των εισπράξεων εσόδων.
«Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που οφείλεται σε αυτήν την πανδημία», λέει ο Suwalski.
Οι βασικές οικονομικές προοπτικές όπως έχει αναφέρει η Scope θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε βαθιά ύφεση το 2020 με μια σταδιακή ανάκαμψη που ξεκινά από το 2ο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο του 2020, αν και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη.
Οι απαντήσεις των κεντρικών κυβερνήσεων στην κρίση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν γρήγορες και δυναμικές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τεράστιων δημοσιονομικών κινήτρων και εγγυήσεων χρέους.
«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών του 2020 παράλληλα με την αύξηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, με την πιστοληπτική ικανότητα των κρατικών ομολόγων να πλήττεται.
«Οι αξιολογήσεις σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις και τις αυξανόμενες δανειακές απαιτήσεις, οι τελευταίες αφορούν κυρίως τις δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη».
Ωστόσο, το κύριο κανάλι μετάδοσης σε αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας θα προέλθει μέσω πιθανών δράσεων αξιολόγησης ή αλλαγών σε θεσμικά πλαίσια και όχι από άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στα βασικά στοιχεία".
Για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα μεμονωμένα πιστωτικά προφίλ η Scope θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των μακροοικονομικών συνθηκών των χωρών, τον βαθμό στον οποίο οι ικανότητες των κυβερνήσεων να παρέχουν υποστήριξη καθώς και τις πολιτικές αντιδράσεις.
Η ποιότητα αντίδρασης των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να προσαρμόζουν επιτυχώς τις δαπάνες εγκαίρως, όπως, όπου είναι δυνατόν, να αντισταθμίζουν τα κίνητρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και στη συνέχεια να εφαρμόζουν τη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για τις αξιολογήσεις των κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης