Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόοδος αλλά και ανησυχία από την άρση των lockdowns διεθνώς - Οι νεκροί από τον κορωνοιό 270 χιλ. με 3,8 εκατ. κρούσματα

Πρόοδος αλλά και ανησυχία από την άρση των lockdowns διεθνώς - Οι νεκροί από τον κορωνοιό 270 χιλ. με 3,8 εκατ. κρούσματα
Βάλλονται από τον κορωνοϊό ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία - Πρόοδος στην Αυστρία, στο 0,65 το R0 στη Γερμανία
(upd10) Με προσεκτικές κινήσεις προχωράει η σταδιακή επιστροφή στην μετά τον κορωνοϊό καθημερινότητα από τις κυβερνήσεις που επέλεξαν να άρουν τους περιορισμούς, με κανόνες, τήρηση αποστάσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους και κλειστούς χώρους και με την αισιοδοξία να συνυπάρχει με τον φόβο μιας υποτροπής της ασθένειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,8 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 270 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 1,293 εκατομμύρια.

Βάσει αυτών των δεδομένων, οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 33,1%.
Τα περισσότερα κράτη έχουν ήδη άρει, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, περιοριστικά μέτρα και lockdowns, ελπίζοντας σε μια όσο το δυνατόν ομαλή επιστροφή στην μετά κορωνοϊό πραγματικότητα, για να ξεκινήσει η επούλωση των πληγών στις κοινωνίες και τις οικονομίες τους.
Θετικά μηνύματα συνεχίζονται να έρχονται από την Αυστρία, η οποία υποστηρίζει πως είναι άριστα τα πρώτα αποτελέσματα από την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, τη Γερμανία η οποία ανακοίνωσε πώς μέσα στον Μάιο, θα ανοίξουν καταστήματα, σχολεία, θα επανεκκινήσει η Bundeslinga, αλλά και την Ισλανδία που κατάφερε να εξαλείψει την επιδημία!
Πάντως, όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και πως η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει με προσεκτικά και μετρήσιμα - ως προς την επίδραση τους στην πορεία της νόσου - βήματα προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Άλλωστε στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ οι νεκροί εξακολουθούν να αυξάνονται, από την μάστιγα του Covid-19, που ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε χειρότερη από τις επιθέσεις στο Περλ Χαρμπορ και στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001, την ώρα που ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, ανακάλυψαν σε μελέτη τους πως το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη είναι μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό ενώ παράλληλα άλλη μεγάλη έρευνα υποστηρίζει πως ο ιός έχει υποστεί σχεδόν 200 μεταλλάξεις και ότι είναι μύθος τα περί του «ασθενή μηδέν».
Με τον ΠΟΥ να επιδεικνύει συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα εμβόλιο στα τέλη του 2021, και όχι του 2020 όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump, πάνω από 130 θεραπείες και 90 εμβόλια είναι υπό διερεύνηση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο θετικό νέο στη μάχη κατά της επιδημίας.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.866.642
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 270.118 ενώ θεραπεύτηκαν 1.293.333 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.256.972 και σε νεκρούς με 75.670
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 30.689 θανάτους, 207.977 τα κρούσματα

- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία η Ιταλία με 29.958, 215.858 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 221.447 και 26.070 νεκρούς
- Στους 25.990 οι νεκροί στη Γαλλία, 174.918 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 169.430 και οι νεκροί σε 7.392
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.541 και τα κρούσματα σε 104.691
- Στη Ρωσία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.625 και τα κρούσματα σε 177.160
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 256 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.810
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.974 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.253 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 556
- Στους 8.415 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 51.420 τα κρούσματα
- Στα 6.897 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.126 στην Ελβετία που μετρά και 1.810 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 150 οι νεκροί
- Στους 3.641 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 133.721 τα κρούσματα

Image
ΗΠΑ: Πάνω από 2.400 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας, σε 24 ώρες

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Πέμπτη πάνω από 2.400 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αριθμός ο οποίος αύξησε τον συνολικό απολογισμό σε πάνω από 75.500 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Άλλοι 2.448 θάνατοι καταγράφηκαν ως τις 20:30 της Πέμπτης (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα την προηγουμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης. Στις ΗΠΑ εξάλλου καταμετρώνται πλέον πάνω από 1,25 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης (+27.300 σε 24 ώρες). Περίπου 195.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.
Έχουν γίνει πάνω από 8,1 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων δεν έχουν πέσει κάτω από το φράγμα των 1.000 από την 1η Απριλίου. Αφού κατέγραψαν πάνω από 3.100 θανάτους σε 24 ώρες περί τα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι ΗΠΑ παραμένουν σε ένα «πλατό», ένα πολύ υψηλό επίπεδο θανάτων εξαιτίας της επιδημίας, από το οποίο δυσκολεύονται να κατέβουν.
Μολονότι η επιδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της κρίσης - πάνω από 20.000 πιθανούς και επιβεβαιωμένους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 θρηνεί η πολιτεία - εμφανίζονται άλλες εστίες, όπως η περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται μακράν οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Ο Donald Trump, πάντως, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της χώρας, κατηγορεί συχνά την Κίνα πως ψεύδεται για τον δικό της απολογισμό και στην πραγματικότητα θρηνεί περισσότερα θύματα από ό,τι η δική του χώρα.
«Η Αμερική έχει εμπλακεί σε άγρια μάχη με μια φρικτή ασθένεια», είπε χθες ο μεγιστάνας.
«Προσευχόμαστε οι επιστήμονες και οι ερευνητές μας να καινοτομήσουν στις θεραπείες, να φτιάξουν θεραπείες και εμβόλια, και να το κάνουν γρήγορα», πρόσθεσε.

Image
Cuomo (Νέα Υόρκη): Λάθος η επανεκκίνηση της οικονομίας την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα - Παρατείνει το πάγωμα των εξώσεων
 
Οι Πολιτείες στις ΗΠΑ που επανεκκινούν την οικονομία τους μολονότι αυξάνονται οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό διαπράττουν σφάλμα, υποστήριξε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης A. Cuomo, κάνοντας έκκληση να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα και όχι για πολιτικούς λόγους.
Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Υόρκη κερδίζει τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, τα κρούσματα αυξάνονται στις υπόλοιπες ΗΠΑ, αν και οι περισσότερες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα των πολιτών τους.
«Έχουμε Πολιτείες που ανοίγουν ενώ (η καμπύλη) είναι ακόμη ανοδική.
Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος», είπε ο Cuomo.
Με βάση τα νέα στοιχεία ο Cuomo είπε ότι χθες καταγράφηκαν 231 νεκροί (ένας λιγότερος σε σύγκριση με την Τρίτη 5/5) ενώ οι νοσηλευόμενοι μειώθηκαν κατά περίπου 500, στους 8.600, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν κατά 421 το τελευταίο 24ωρο, κάτω από τις 9.179.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε εβδομάδες, εξήγησε.
Έχουν επίσης μειωθεί και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
«Ναι, η καμπύλη μας οδεύει προς τα κάτω, οι αριθμοί των κρουσμάτων πέφτουν.
Αν βγάλετε τη Νέα Υόρκη από τα πανεθνικά στοιχεία, οι αριθμοί για την υπόλοιπη χώρα κινούνται ανοδικά», είπε.
Ο Cuomo είπε επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει περίπου σταθερός τις δύο τελευταίες ημέρες, αλλά έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τους θανάτους πριν από δύο εβδομάδες.
Ο κυβερνήτης ανακοίνωσε επίσης, ότι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα παρατείνει για άλλους δύο μήνες, μέχρι τις 20 Αυγούστου, το μορατόριουμ στις εξώσεις για μη πληρωμή ενοικίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.
O κυβερνήτης Cuomo είπε χαρακτηριστικά ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες, πολλοί από τους οποίους ανησυχούν ότι θα χάσουν το σπίτι τους, γι' αυτό παρατείνεται η απαγόρευση εξώσεων πέραν τις 20/6

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-05-06_0.png?itok=LuR-QCDX



Κίνα: Κανένας θάνατος, 2 «εισαγόμενα» κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη της αναφέρθηκαν 2 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, αμφότερα «εισαγόμενα», στην ηπειρωτική Κίνα, και κανένας θάνατος. Πρόκειται για απολογισμό πανομοιότυπο με αυτόν της προηγουμένης.
Ο όρος «εισαγόμενα» κρούσματα αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κίνα μολυσμένοι. Ο ένας ασθενής εντοπίστηκε στη Σαγκάη και ο δεύτερος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, κατά το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο των αρχών.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης τον εντοπισμό 6 νέων ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού από 20 την προηγουμένη.
Ο επίσημος απολογισμός της Κίνας μέχρι χθες κάνει λόγο για 4.633 θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 82.885 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Βρετανία
: Πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη με 29.427 νεκρούς


Την πρώτη θέση στους θανάτους από κορωνοϊό κατέλαβε στην Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε 29.427
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιουνίου μελετά η κυβέρνηση Johnson με το Βρετανό πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την άρση των μέτρων περιορισμού σε διάγγελμά του προς το έθνος την ερχόμενη Κυριακή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς εντός της εβδομάδας, ενθαρρύνοντας την επανέναρξη της δραστηριότητας στον τομέα των κατασκευών, επιτρέποντας στους πολίτες να βγαίνουν έξω, αλλά προτρέποντας τους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία είναι τρίτη σε θανάτους παγκοσμίως.
Αυτή την εβδομάδα μπαίνει σε δοκιμή η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών του NHS, η οποία θα λάβει χώρα στη νήσο Γουάιτ (στις νότιες ακτές της Αγγλίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, στην ενημέρωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία παρουσίασε στοιχεία για τα διαγνωστικά τέστ και τον εντοπισμό του ιού.
Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της βρετανικής νήσου να εγκαταστήσουν την εφαρμογή και να συμμετέχουν στην δοκιμαστική εφαρμογή της, καθώς όσοι περισσότεροι την χρησιμοποιήσουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα οι χρήστες θα προστατεύουν τον εαυτό τους και την υπόλοιπη κοινότητα.
Την Κυριακή (10/5/2020) αναμένεται η βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
«Θα παρουσιάσω τις λεπτομέρειες του σχεδίου μας για τα επόμενα βήματα την Κυριακή» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson και συμπλήρωσε «θέλουμε να προχωρήσουμε με κάποια χαλάρωση του lockdown από τη Δευτέρα (11/5/2020)».
Πάντως, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στη λιτότητα.
«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για επιστροφή στη λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Johnson: Παραλληλίζει τον αγώνα εναντίον της πανδημίας με τον Β΄ ΠΠ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson παραλλήλισε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη «νέα μάχη», αυτή εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού, στην επιστολή του προς τους βετεράνους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας.
«Σε αυτή την επέτειο, εμπλεκόμαστε σε μια νέα μάχη εναντίον του κορωνοϊού η οποία απαιτεί το ίδιο πνεύμα εθνικής προσπάθειας που ενσαρκώσατε πριν από 75 χρόνια», τονίζει ο Johnson στο κείμενο της επιστολής του προς τους συμπατριώτες του που πολέμησαν.
Λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, «δεν μπορούμε να σας αποδώσουμε τιμές με παρελάσεις και εορτασμούς στους δρόμους, όπως κάναμε στο παρελθόν, οι συγγενείς σας υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να σας επισκεφθούν», τονίζει ο επικεφαλής της κυβέρνησης και του κόμματος των Συντηρητικών.
«Αλλά επιτρέψτε μας, υπερήφανοι συμπατριώτες, να είμαστε οι πρώτοι που θα σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, τις ευχαριστίες μας από τα βάθη της καρδιάς μας, τον ιερό όρκο μας: θα σας θυμόμαστε πάντα».
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν στις 11:00 (13:00 ώρα Ελλάδας).
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ θα απευθυνθεί στους Βρετανούς με ομιλία της που θα μεταδοθεί από το BBC στις 21:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), δηλαδή την ώρα που ο πατέρας της βασιλιάς Γεώργιος Στ΄ μίλησε στο ραδιόφωνο το 1945.
Image


Γερμανία: Άλλοι 147 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Στα 167 χιλ. τα κρούσματα

Άλλοι 147 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη Γερμανία το προηγούμενο 24ωρο, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τα 7.266, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.
Ο αριθμός των νέων θανάτων αυξήθηκε σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα (123).
Το ίδιο διάστημα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 1.209 στα 167.300, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο, παρέμεινε όμως πάνω από το επίπεδο των 1.200, παρότι για ένα διήμερο αυτή την εβδομάδα (τη Δευτέρα και την Τρίτη) τα κρούσματα δεν ξεπέρασαν τα 700.

Ιταλία: Στους 29.958 οι νεκροί από κορωνοϊό - Στις 215.858 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 215.858, οι νεκροί έφτασαν τους 29.958, παράλληλα, 96.276 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 274 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.401 νέα κρούσματα. 3.031 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.311 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 15.174 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 73.139 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 43 λιγότερα κρούσματα.
Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 95 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Οι δε ιαθέντες είναι 4.983 λιγότεροι σε σχέση με χθες, αλλά η περιφέρεια της Λομβαρδίας, κατά την χθεσινή ημέρα, είχε προσθέσει στον απολογισμό της και στοιχεία των προηγούμενων ημερών.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή τέταρτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Περιορίζεται, για δεύτερη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Ιταλική Πολιτική Προστασία, παράλληλα, προειδοποίησε τους πολίτες ότι αν σε δυο εβδομάδες τα κρούσματα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, μπορεί να πρέπει να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα από εκείνα που ίσχυσαν σε όλη την χώρα μέχρι τις 4 Μαΐου.
Τις ώρες αυτές, τέλος, εντατικοποιούνται οι επαφές των περιφερειών με την κυβέρνηση του J. Conte, για να αποφασιστεί αν, στις περιοχές με δείκτη μετάδοσης κοντά στο μηδέν, καφέ, εστιατόρια και κομμωτές θα μπορέσουν να ξανανοίξουν ήδη από τις 18 Μαΐου.

Ισπανία - Στους 213 οι θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Στα 220,325 τα συνολικά κρούσματα 

Υποχώρηση παρουσιάζουν το τελευταίο 24ωρο οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ισπανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καταγράφηκαν επιπλέον 213 θάνατοι από 244 που είχαν καταγραφεί μία ημέρα πριν.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό αυξήθηκε σε 26,070 από 25,857 την Τετάρτη (6/5/2020).
Τέλος, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία αυξήθηκε σε 221.447 από 220.325 την προηγούμενη μέρα.

Γαλλία:  Σχεδόν 26.000 οι νεκροί από κορωνοϊό - 178 νέοι θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός των 4 τελευταίων ημερών - Άρση των μέτρων από 11/5, όχι για όλη τη χώρα

Οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία ανέρχονται πλέον στους 25.987, καθώς άλλοι 178 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακριά λίστα των θυμάτων τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο αριθμός αυτός πάντως είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Edouard Philippe ανακοίνωσε ότι «η Γαλλία θα αρχίσει να αίρει την καραντίνα από την Δευτέρα, 11 Μαΐου.
Από την Δευτέρα θα χαλαρώσουμε σταδιακά το lockdown που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου... αλλά η χώρα είναι κομμένη στα δύο με τον κορvνοϊό να εξαπλώνεται γρηγορότερα σε κάποιες περιοχές και ειδικά στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη, οπότε οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ στο Παρίσι», είπε ο πρωθυπουργός.
Σε άλλα τμήματα της χώρας τα γυμνάσια, τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανόν να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου αν το ποσοστό της μόλυνσης παραμείνει χαμηλό.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έπεσε στους 2.961 (-186).
Είναι η πρώτη φορά από τις 25 Μαρτίου ότι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μειώνονται κάτω από τους 3.000.
Έχει μειωθεί επίσης στους 23.208 (από 23.983) ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία.
Στην κορύφωση της επιδημίας, στις 8 Απριλίου, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είχαν φτάσει τους 32.292 και εκείνοι που είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ τους 7.148.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας E. Phillipe επιβεβαίωσε χθες (7/5) ότι η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει την Δευτέρα (11/5) σε όλη τη μητροπολιτική Γαλλία, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στο Παρίσι.
Η Γαλλία «είναι κομμένη στα δύο», ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στον υγειονομικό τομέα, παραδέχτηκε ο Phillipe σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να εξηγήσει το πώς θα αρθεί η καραντίνα η οποία ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στη χώρα.

Σουηδία: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί από κορωνοϊό

Οι θάνατοι στη Σουηδία λόγω της COVID-19 ξεπέρασαν χθες τους 3.000, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, με τον αριθμό τους να είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες.
Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έφθασε τώρα τους 3.040 από τους 2.941 χθες.
Η Σουηδία έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αφήνοντας ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια και βασιζόμενη σε μέτρα που λαμβάνονται σε εθελοντική βάση από τους πολίτες για κοινωνική αποστασιοποίηση και σωστή υγιεινή, σημειώνει το Reuters.
Οι θάνατοι στη Σουηδία είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, όπου οι αρχές έχουν υιοθετήσει πιο αυστηρή προσέγγιση.
Ωστόσο, είναι λιγότεροι σε σχέση με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου επιβλήθηκαν lockdowns.

Ισλανδία: Eξάλειψε την επιδημία, αναρρώνει πλήρως από τoν Covid-19 - 1.799 κρούσματα, 10 θάνατοι

Η Ισλανδία έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς το 97% των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό έχουν αναρρώσει και μόνο δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες 6 Μαΐου, η ισλανδική κυβέρνηση.
«Μας εκπλήσσει ευχάριστα που βλέπουμε μια πολύ γρήγορη επιβράδυνση της πανδημίας στην Ισλανδία.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο μιας επανεμφάνισης της επιδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Torolfur Gudnason.
Υπενθυμίζεται πως, μέχρι χθες το βράδυ η Ισλανδία είχε επιβεβαιώσει 1.799 κρούσματα και μόλις 10 θανάτους!
Από τα μέσα Απριλίου η Ισλανδία είχε προχωρήσει σε μαζική διεξαγωγή τεστ για να σχηματίσει μία όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα.

Σφυροκοπά την Βραζιλία ο κορωνοϊός – Στους 8.588 οι νεκροί, πάνω από 126 χιλ. τα κρούσματα

Ιδιαίτερο πλήγμα δέχεται η Βραζιλία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς οι νεκροί ανέρχονται σε 8.588, αριθμός που αποτελεί τον έκτο υψηλότερο παγκοσμίως.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 615 θανάτους από τον κορωνοϊό και 10.503 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 126.611.
Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό έως χθες.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 7,8% και τα νέα κρούσματα κατά 9,2% σε ένα 24ωρο.
Σημειώνεται πως από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro υποβάθμιζε διαρκώς την επιδημία, χαρακτηρίζοντας τον κορωνοϊό «γριπούλα».
Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τετάρτη 6/5 πακέτο στήριξης ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πόλεις και τις πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.
Το σχέδιο νόμου αυτό διαβιβάστηκε στον πρόεδρο Bolsonaro προς υπογραφή και κύρωση.

Image
Ρωσία: Σε κρίσιμη κατάσταση 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό, με 177 χιλ. κρούσματα και 1625 νεκρούς στην 5η θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων

Περίπου 4.000 ασθενείς με κορωνοϊό στην Ρωσία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 1.200 έως 1.500 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη την επικράτεια, ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashka.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία είχε καταμετρήσει 177.160 κρούσματα και 1.625 νεκρούς, ενώ έχουν ιαθεί περισσότεροι από 21.000 ασθενείς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στη Ρωσία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 126.000 κλίνες διαθέσιμες για ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών κλινών που διαθέτει η χώρα.
Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα του φαρμάκου Favipiravir που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορωνοϊό, είπε ότι είναι ελπιδοφόρα
«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και μας κάνουν να ελπίζουμε ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να λειτουργήσει» δήλωσε ο Murashka, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιούνται επτά φάρμακα.
Οι αρχές της Μόσχας παρέτειναν τα περιοριστικά μέτρα στην ρωσική πρωτεύουσα που αφορούν την μετακίνηση πολιτών και την λειτουργία επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους και κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, της εστίασης και της ψυχαγωγίας, έως την 31η Μαΐου.
Όλες οι επιχειρήσεις στην Μόσχα στο τομέα των υπηρεσιών, του εμπορίου, της εστίασης , στον τομέα της παιδείας , του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και σε άλλους μη παραγωγικούς τομείς, οι οποίες έχουν κλείσει, θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές έως την 31η Μαΐου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin.
Image
Φθίνει ο κορωνοϊός στην Κίνα – Μόλις 2 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς οι Αρχές ανακοίνωσαν πως για ένα ακόμα 24ωρο δεν αναφέρθηκε ούτε ένας θάνατος παρά μόνο δύο νέα κρούσματα, «εισαγόμενα».
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα τηςΤετάρτης 6/5 αναφέρθηκαν 2 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, αμφότερα «εισαγόμενα», στην ηπειρωτική Κίνα, δηλαδή, αναφέρονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κίνα μολυσμένοι και κανένας θάνατος.
Πρόκειται για απολογισμό πανομοιότυπο με αυτόν της προηγουμένης.
Ο ένας ασθενής εντοπίστηκε στη Σαγκάη και ο δεύτερος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Η Εθνική ΕπιτροπήΥγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης τον εντοπισμό 6 νέων ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού από 20 την προηγουμένη.
Ο επίσημος απολογισμός της Κίνας μέχρι χθες κάνει λόγο για 4.633 θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 82.885 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Διεθνής μελέτη για τον κορωνοϊό: Περίπου 200 μεταλλάξεις του ιού

Την τάση μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, εξέλιξης και προσαρμογής του στους ανθρώπους ξενιστές του, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε γονιδιώματα του ιού SARS-CoV-2 από 7.666 ασθενείς με νόσο Covid-19, προερχόμενους από διάφορες χώρες.
Η μελέτη, η οποία θα φανεί χρήσιμη στους επιστήμονες που ετοιμάζουν νέα αντι-ιικά φάρμακα και εμβόλια, εντόπισε 198 επαναλαμβανόμενες γενετικές μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες φαίνεται να έχουν συμβεί ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορές.
Επίσης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Infection, Genetics and Evolution» ανακοίνωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας γονιδιακής ποικιλομορφίας του νέου κορωνοϊού καταγράφεται σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την Covid-19.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι υπήρξε εκτεταμένη παγκόσμια μετάδοση του ιού ήδη από πολύ πρώιμο στάδιο της επιδημίας, ενώ σημαίνει επίσης ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπήρξε ένας μοναδικός «ασθενής μηδέν», αλλά ο ιός εισέδυσε ανεξάρτητα αρκετές φορές και από διαφορετικές οδούς.
Το πρώτο πλήρες γονιδίωμα του κορωνοϊού δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου και έκτοτε χιλιάδες άλλα γονιδιώματά του έχουν μελετηθεί και δημοσιευθεί με βάση δείγματα από ασθενείς σε όλο τον κόσμο.
Τα νέα φυλογενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο ιός εμφανίστηκε στο τέλος του 2019, προτού αρχίσει την ταχεία παγκόσμια επέλαση του.
Όλα τα γονιδιώματα των κορωνοϊών στους ανά τον κόσμο ασθενείς φαίνεται να έλκουν την καταγωγή τους από ένα κοινό πρόγονο που εμφανίστηκε μεταξύ της 6ης Οκτωβρίου και της 11ης Δεκεμβρίου 2019.
Κάπου τότε ο νέος ιός «πήδηξε» από κάποιο ζώο στον πρώτο άνθρωπο και τον μόλυνε.
Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στους ανθρώπους για καιρό προτού ανιχνευθεί στη Wuhan της Κίνας, πέρυσι το Δεκέμβριο.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν η διαχρονική μετάλλαξη του ιού τον κάνει σταδιακά πιο θανατηφόρο ή όχι, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση.
«Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο.
Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε αν ο ιός γίνεται περισσότερο ή λιγότερο φονικός και μολυσματικός» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών.
 
Μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό και αρκετά πιο επιθετικό είναι το στέλεχος του κορωνοϊού που χτύπησε τόσο τις ΗΠΑ και όσο και την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Covid-19, που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της Κίνας πριν από τέσσερις μήνες, μεταλλάχθηκε και απέκτησε μία πολύ πιο επικίνδυνη εκδοχή.
Το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου πριν μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθιστώντας την κυρίαρχη μορφή του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έγραψαν ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, σε μια έκθεση 33 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου.
Εάν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα σημαίνει ότι έχει μεταλλαχθεί ακόμα περισσότερο – κάτι που ενδεχομένως θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που απομονώθηκα από τις υγειονομικές αρχές στις αρχές της επιδημίας.
«Αυτά είναι πολύ κακά νέα.
Αλλά ας μην απογοητευόμαστε από αυτό.
Η ομάδα μας στο LANL μπόρεσε να τεκμηριώσει αυτήν τη μετάλλαξη και τον αντίκτυπό της λόγω μιας παγκόσμιας προσπάθειας ανθρώπων, οι οποίοι καθιστούν διαθέσιμες νέες αλληλουχίες του ιού (SARS-CoV-2) όσο πιο γρήγορα μπορούν» δήλωσε η Bette Korber, βιολόγος του Los Alamos και επικεφαλής της ομάδας που συνέγραψε την εν λόγω μελέτη.
Image
Να επισημανθεί πως η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα της μετάλλαξης ήταν επείγοντα, δεδομένου ότι περισσότερα από 100 εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης.
Στις αρχές Μαρτίου, Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του κορωνοϊού.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου, οι επιστήμονες στη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστερ της Σανγκάης διαπίστωσαν ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του κορωνοϊού αντιπροσώπευε περίπου το 70% των αναλυθέντων στελεχών, ενώ το 30% των στελεχών συνδεόταν με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.
Το πιο επιθετικό και θανατηφόρο στέλεχος επικράτησε στα πρώτα στάδια της πανδημίας στη Wuhan, την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.
Οι ερευνητές του Los Alamos, με τη βοήθεια επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ και στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, μπόρεσαν να αναλύσουν χιλιάδες αλληλουχίες του κορωνοϊού που συλλέχθηκαν.
Μέχρι χθες έχουν εντοπιστεί 14 μεταλλάξεις.
Οι μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στον ξενιστή.
Τη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεϊνη την ονόμασαν Spike D614G οι ερευνητές.
Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.
Η συχνότητα εμφάνισης της G614 αυξανόταν με ανησυχητικό ρυθμό στη διάρκεια του Μαρτίου, όπως έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
Φαίνεται, πάντως, ότι κάποια στιγμή η μετάλλαξη G614 και μια άλλη μετάλλαξη, D614, συγχωνεύτηκαν για να «δώσουν» τη μετάλλαξη D614G.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιο μολυσματική, εισβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία σε πνευμονικά κύτταρα, ενώ «ξεφεύγει» από τα αντισώματα που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα ενάντια στον ιό.
Image

ΠΟΥ: Λογικά, ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2021

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το τέλος του επόμενου έτους, εξέφρασε ο Dale Fisher, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου επισήμανσης και καταγραφής επιδημιών (The Global Outbreak Alert and Response Network) του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.
Όπως εξήγησε ο Fisher, αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πολύ λογικό καθώς είναι απαραίτητες οι δοκιμές της Φάσης 2 και 3 ώστε οποιοδήποτε εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή, όπως και η πραγματική χορήγηση του εμβολίου.
Ο Fisher επεσήμανε ότι «επί του παρόντος στοχεύουμε σε ένα εμβόλιο το 2021 καθώς είναι σε εξέλιξη πέντε μελέτες στη Φάση 1».
«Πάντα αισθανόμασταν ότι περίπου τον Απρίλιο, Μάιο, θα ήμασταν σε μελέτες Φάσης 1, οπότε αυτό σημαίνει ότι έχει εφευρεθεί ένα πιθανό εμβόλιο.
Τώρα το δοκιμάζουμε σε άτομα, βασικά για να δούμε αν είναι ασφαλές», δήλωσε ο Fisher στο CNBC.
Οι τρέχουσες δοκιμές θα επέτρεπαν την «έγκαιρη συλλογή δεδομένων» ώστε να εκτιμηθεί εάν το πιθανό εμβόλιο «λειτουργεί πραγματικά», προτού μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο Fisher.
Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ πρόωρα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2020.

Η Ιαπωνία ενέκρινε το φάρμακο Remdesivir κατά του κορωνοϊού

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία έγινε χθες η δεύτερη χώρα που δίνει έγκριση στο φάρμακο Remdesivir για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.
Οι διαδικασίες έγκρισης ενός νέου φαρμάκου στην Ιαπωνία είναι συνήθως χρονοβόρες, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε αυτήν τη φορά να ενεργήσει ταχέως, μπροστά στην απουσία έγκυρων θεραπευτικών λύσεων εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Το φάρμακο έλαβε την περασμένη Παρασκευή έκτακτη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), που βασίστηκε στα αποτελέσματα αμερικανικής κλινικής μελέτης.
Το πειραματικό φάρμακο των αμερικανικών εργαστηρίων Gilead Sciences είχε αρχικά αναπτυχθεί για την φροντίδα ασθενών με τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, όμως δεν είχε ποτέ εγκριθεί για κάποια άλλη ασθένεια πριν από την Covid-19.
Είναι η πρώτη θεραπεία που κατέδειξε αποτελεσματικότητα κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης με σημαντικό δείγμα, καθώς περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 και έλαβαν θεραπεία με Remdesivir είδαν το χρόνο αποκατάστασής τους να μειώνεται κατά 4 ημέρες, από τις 15 στις 11 ημέρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης.
Η Ιαπωνία σκοπεύει επίσης να εγκρίνει αυτόν τον μήνα ένα άλλο αντιικό φάρμακο, το Avigan (φαβιπιραβίρη), εναντίον της Covid-19, έγινε χθες γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης Γοσιχίντε Σούγκα.

Αμερικανική έρευνα: Κανένα αποτέλεσμα από τη χορήγηση υδροχλωρικίνης σε ασθενείς με covid-19

Η χορήγηση υδροχλωρικίνης, του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, δεν βελτίωσε ούτε επιδείνωσε με σημαντικό τρόπο την κατάσταση της υγείας των ασθενών που νόσησαν βαριά από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη και πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.
«Ο κίνδυνος να χρειαστεί να διασωληνωθούν οι ασθενείς ή να πεθάνουν δεν μειώθηκε ούτε αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε υδροχλωρικίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο», διευκρίνισαν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας και διενεργήθηκε σε ασθενείς με covid-19 που διακομίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων New York-Presbyterian Hospital και Columbia University Irving Medical Center.
Σε 811 ασθενείς χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 600 mg υδροχλωρικίνη την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια 400 mg καθημερινά επί τέσσερις ημέρες.
Σε 565 ασθενείς δεν χορηγήθηκε κανένα φάρμακο.
Η έρευνα “δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν” πιθανά οφέλη ή κίνδυνοι από τη χορήγηση υδροχλωρικίνης, ανέφεραν οι επιστήμονες.
“Ωστόσο τα αποτελέσματά μας δεν στηρίζουν τη χρήση υδροχλωρικίνης προς το παρόν για άλλες περιπτώσεις πέραν της διενέργειας κλινικών ερευνών προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά της”, πρόσθεσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης