Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζει σε αρνητικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας 8 Μαίου - Η ύφεση το 2020 στο -8% - Κίνδυνος για την αξιολόγηση

Moody's: Υποβαθμίζει σε αρνητικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας 8 Μαίου - Η ύφεση το 2020 στο -8% - Κίνδυνος για την αξιολόγηση
Οι αρνητικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος υηποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στο μέλλον που με όρους Moody's βρίσκεται στην κλίμακα Β1
Στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας outlook από σταθερές σε αρνητικές θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s χωρίς να μεταβάλλει την πιστοληπτική ικανότητα σε Β1 σήμερα 8 Μαίου 2020.
Ωστόσο οι αρνητικές προοπτικές υποδηλώνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος υηποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στο μέλλον που με όρους Moody's βρίσκεται στην κλίμακα Β1 η αντίστοιχη βαθμολογία της Fitch Β+.
Η επόμενη τακτική αξιολόγηση της Moody's για την ελληνική οικονομία έχει προσδιοριστεί στις 6 Νοεμβρίου 2020.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας με όρους Moody's θα ανέλθει το 2020 στο -8% και αακαμψη +5% το 2021.

Και πρόσφατα δεν υπήρξαν εκπλήξεις, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν μόνο τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές.
Το bankingnews είχε αναφέρει ότι θα υποβαθμιστούν σε αρνητικές χωρίς να υπάρξει υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
Η ίδια στρατηγική και με την Ιταλία και Πορτογαλία, υποβάθμιση προοπτικών αλλά όχι υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, πλην μιας εξαίρεσης.
Κάτι δεν πάει καλά.
Οι οίκοι αξιολόγησης που υποβάθμιζαν με μεγάλη ευκολία την Ελλάδα το διάστημα 2011 με 2016… για λόγους λιγότερο σοβαρούς από ότι την τρέχουσα περίοδο με τον κορωνοιό… απέναντι σε ένα σοκ κάνουν τα στραβά μάτια.
Τι υποστηρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;
(Οι βασικοί οίκοι αξιολόγησης – που αναγνωρίζονται - είναι Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRS).
Ότι ενώ είναι μεγάλο το σοκ στις οικονομίες το 2020, θα ανακάμψουν το 2021 οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι βαθμολογίες.
Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ με βιασύνη έσπευσε να αλλάξει φωτογραφικά τους κανόνες ειδικά για Ιταλία και Πορτογαλία και να αποφασίσει ότι θα αποδέχεται και ομόλογα BB δηλαδή ομόλογα σκουπίδια στην ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ ανησυχούσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν σε junk bond τα Ιταλικά ή Πορτογαλικά ομόλογα και για να αποτραπούν τα χειρότερα… και μείνει π.χ. η Ιταλία εκτός ποσοτικής χαλάρωσης… άλλαξε τους κανόνες, προσωρινά έως Σεπτέμβριο του 2021.
Την ίδια στιγμή παγκοσμίως κράτη με δημοσιονομικά κίνητρα και κεντρικές τράπεζες με νομισματικές στρατηγικές έχουν ρίξει ή θα ρίξουν στην παγκόσμια οικονομία 13 τρισεκ.
Ο κορωνοιός προκάλεσε κραχ, ο πλανήτης πανικοβλήθηκε και φάνηκε από την αντίδραση στα μέτρα στήριξης των οικονομιών, η ύφεση θα είναι ιστορικών διαστάσεων και οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν την ύφεση -8% σε σταθερές προοπτικές.
Για την Ελλάδα η Fitch προβλέπει ύφεση -8,1% για το 2020 και ανάπτυξη 5,1% για το 2021.
Η Standard and Poor’s προβλέπει ύφεση -9% για την Ελλάδα το 2020 και ανάπτυξη 5,5% το 2021.
Η DBRS βλέπει ύφεση άνω του 5% το 2020 και ανάπτυξη.
Ενώ όλοι εστιάζουν στο σοκ, στα δημοσιονομικά ελλείμματα, για να δικαιολογήσουν την σχεδόν αστεία υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος από θετικές σε ουδέτερες… επικαλούνται την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας το 2021…
Ενώ αναλύουν, προβλέπουν… αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας… την ίδια στιγμή μπορούν και προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια για το τι θα γίνει το 2021.
Οι οίκοι αξιολόγησης, είναι προφανές τι στρατηγική ακολουθούν.
Το μορατόριουμ με την ΕΚΤ είναι προφανέστατο.
Υπό άλλες συνθήκες, οι οίκοι αξιολόγησης θα είχαν προχωρήσει σε επιθετικές υποβαθμίσεις έως 2 κλίμακες.
Αντί υποβαθμίσεων για ύφεση -8% βλέπουν σταθερές προοπτικές.
Η ΕΚΤ έχει στείλει άμεσα ή έμμεσα μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης, φάνηκε στην περίπτωση της Ιταλίας, της Ελλάδος και της Πορτογαλίας.
Μην προχωρήσετε σε υποβαθμίσεις και δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αυτό είναι το μήνυμα.
Οι οίκοι αξιολόγησης… από αυτή την κρίση του κορωνοιού αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Για τους οίκους αξιολόγησης υπάρχει ένα πρόβλημα.
Επιβιώνουν από τις αξιολογήσεις σε κράτη και εταιρίες, εάν υποβαθμίσουν τις χώρες από τις οποίες ζουν μαζικά λόγω της Πανδημίας θα δεχθούν πολύ ισχυρή πίεση από τα κράτη.
Την ίδια στιγμή και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μπει στο παιχνίδι της πίεσης και έτσι καταλήξαμε ύφεση -8% να χαρακτηρίζεται ως προς τις προοπτικές σταθερές.
Ύφεση -8% σε ένα έτος, πλήρη δημοσιονομική εκτροπή, αύξηση χρέους… θεωρούνται όλα… σταθερές προοπτικές.
Μετά από αυτό κανένα άλλο σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης