Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την διεθνή άνοδο, άτονο το ΧΑ +0,26% στις 604 μον. με Μυτιληναίο +5% λόγω MSCI – Στις 580 - 630 μον. η διακύμανση προσεχώς

Παρά την διεθνή άνοδο, άτονο το ΧΑ +0,26% στις 604 μον. με Μυτιληναίο +5% λόγω MSCI – Στις 580 - 630 μον. η διακύμανση προσεχώς
Η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί με την επανεκκίνηση των οικονομιών αλλά και τα ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
(upd20)Άτονα ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 604 μονάδες, παρά τα κέρδη στις διεθνείς αγορές, με εμφανή την κόπωση στις τράπεζες και με τον Μυτιληναίο να ξεχωρίζει με άνοδο +5,37% λόγω της εισαγωγής του στον δείκτη MCSI Emerging Markets στις 12 Μαίου 2020.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες επειδή βγαίνουν από τον δείκτη MCSI Emerging Markets, οι αλλαγές θα ανακοινωθούν 12 Μαίου αλλά θα εκετλεστούν 29 Μαίου 2020, θα έχουν εκροές 193 εκατ δολάρια.
Επίσης, η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να παραμένει σήμερα 8/5 κλειστό λόγω της επετείου λήξης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην σταδιακή άρση των lockdowns και την επανεκκίνηση των οικονομιών ενώ ενθαρρυντικά είναι μηνύματα από το μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας καθώς σήμερα 8/5 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν τη «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας
Στο 14,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού .
Σε διάστημα 4 εβδομάδων εν μέσω της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία έχει χάσει 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας
Στο επίκεντρο του Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης θα είναι ο μηχανισμός για τη χορήγηση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στις χώρες της Ευρωζώνης που θα υποβάλουν σχετικό αίτημα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την απάλειψη των όρων οικονομικής προσαρμογής που συνοδεύουν συνήθως τη χορήγηση δανείων από τον ESM ενώ το μόνο που θα πρέπει να διασφαλίζεται με τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» των χωρών που θα πάρουν μία πιστωτική γραμμή είναι ότι οι χώρες αυτές θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους για να χρηματοδοτήσουν υγειονομικές δαπάνες σχετικές με τον κορωνοϊό.
Επισημαίνεται ότι τα κεφάλαια που συνολικά αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 604 μονάδες πλησίον στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων με στήριξη τις 580 μονάδες και με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες.
Στις τράπεζες, σημειώθηκαν έντονες διακυμάνσεις ενώ τελικά ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες. Ειδικότερα ανοδικά έκλεισε μόνο η Πειραιώς με κέρδη +1,72% ενώ οι υπόλοιπες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο με την Eurobank -1,01%, Alpha Bank -0,72% και Εθνική -0,18%.
Με κέρδη +2,3% έκλεισε η Aegean με υψηλό ημέρας +7,36%, με την HSBC να συνιστά σύσταση αγοράς (αμετάβλητη) ενώ αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,75 ευρώ από 5,45 ευρώ καθώς εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται σοβαρά από τον COVID-19 λόγω της επίδρασης του τουρισμού εντούτοις η ίδια η εταιρεία έχει εξαιρετικά ισχυρή θέση ρευστότητας. 
Πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα καθώς πέρα από την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται με αδύναμα κεφάλαια, κέρδη, υψηλό ποσοστό προβληματικων δανείων …αναμένεται σύμφωνα με την εκτίμηση της Societe Generale να βρεθούν εκτός του δείκτη MCSI Emerging Markets στις 12 Μαίου.
Ειδικότερα πρόκειται για τις μετοχές των Αlpha Bank, Eurobank, Εθνικής αλλά και του Τιτάνα όπου θα υπάρξουν μεγάλες εκροές που θα φτάσουν τα 193 εκατ. δολάρια ενώ για την
μετοχή του Μυτιληναίου που αναμένεται να ενταχθεί, λόγω των επιπέδων κεφαλαιοποίησής του θα έχουμε εισροές 34,76 εκατ. δολαρίων.
Σήμερα 8 Μαίου 2020 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s θα προχωρήσει στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας outlook από σταθερές σε αρνητικές χωρίς να μεταβάλλει την πιστοληπτική ικανότητα σε Β1, η αντίστοιχη βαθμολογία της Fitch Β+.
Η επόμενη τακτική αξιολόγηση της Moody's για την ελληνική οικονομία έχει προσδιοριστεί στις 6 Νοεμβρίου 2020 ενώ η  ύφεση της ελληνικής οικονομίας με όρους Moody's θα ανέλθει το 2020 στο -8% και ανάκαμψη +5% το 2021.
Και πρόσφατα δεν υπήρξαν εκπλήξεις, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν μόνο τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές καθώς επικαλούνται την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας το 2021 ενώ είναι αντιληπτό ότι η  ΕΚΤ έχει στείλει άμεσα ή έμμεσα μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης να μην προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις δημιουργώντας μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ανοδικά κινείται σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα νέα στοιχεία για τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2% στα 30,10 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +3% στα 24,10 δολ. ανά βαρέλι.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,16% και το ιταλικό 10ετές στο 1,82% με το μεταξύ τους spread στις 34 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 274 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις  12297 μονάδες από  12443 μονάδες χθες 07/5.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,5% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,57%.
Περί τις 13:30 με ήπιες αγοραστικέ ςπαρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και σε πελεγμένες μετοχεές του FTSE 25, όπως Μυτιληναίο, Aegean.. o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,05%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 309,45 μονάδες με πτώση -0,39% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άτονη άνοδο +0,26% στις 604 μονάδες έχοντας υψηλό στις 608,77 μονάδες και χαμηλό στις 604,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,32 εκατ. ευρώ και όγκου 167 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 100 χιλ.τεμάχια  αξίας 1,16 εκατ. ευρώ kai h  Viohalco 67 χιλ.τεμάχια αξίας 159 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 604 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και 550  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 309 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 μονάδε
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 370-380 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο το εξής ερώτημα πως θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία από τις τράπεζες χωρίς όμως να μετατραπούν τα χορηγούμενα δάνεια σε προβληματικά.
Επίσης πως θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία και οι επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη και όχι αυτές που έχουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και διαθέτουν ρευστότητα άρα τα δάνεια που θα χορηγηθούν δεν θα στηρίξουν την οικονομία και δεν θα αποτρέψουν την ύφεση.
Αναφέρεται ότι οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία να εισφέρουν 25 δισεκ. νέα δάνεια όμως το παρελθόν είναι διδακτικό, οι τράπεζες δεν μπορούσαν να στηριχθούν στις εγγυήσεις του δημοσίου καθώς σε πολλές περιπτώσεις το κράτος αθετούσε τις υποχρεώσεις του και άφηνε το πρόβλημα να το επιλύσουν οι τράπεζες, κοινώς να εγγράψουν νέες προβλέψεις.
Οι τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές ή θα δανείσουν εταιρίες που δεν τα έχουν ανάγκη για να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια που χορηγούν δεν θα μετατραπούν σε προβληματικά ή θα δανείσουν εταιρίες που τα έχουν ανάγκη αλλά η χαμηλή πιστοληπτική τους ικανότητα αυξάνει την πιθανότητα να μετατραπούν τα δάνεια σε προβληματικά.
Υπό αυτό το πρίσμα οι  εναλλακτικές είναι δύο
1)Το ελληνικό δημόσιο να παρέχει σοβαρό και φερέγγυο εγγυοδοτικό μηχανισμό στις τράπεζες.
Επειδή στο παρελθόν το κράτος έχει φανεί ασυνεπές προς τις τράπεζες θα πρέπει οι νέες εγγυοδοσίες να είναι αξιόπιστες και προσεγγίζουν το 100% , το κράτος πρέπει να παρέχει στις τράπεζες αξιοπιστία ότι δεν θα τις ανακαλέσει και εάν στο μέλλον προκύψει πρόβλημα με προβληματικά δάνεια θα έρθει να καλύψει την ζημία.
2)Το ελληνικό δημόσιο να κινηθεί όπως οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δανείζουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ύφεση απευθείας με συγκεκριμένους μηχανισμούς που περνούν από τις τράπεζες που απλά διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές.
Το ελληνικό δημόσιο ας δανειστεί από τις αγορές 6-8 δισεκ. και αυτά τα χρήματα ας τα δανείσει στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη στήριξης ή ας χρησιμοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η επικαιρότητα

Με προσεκτικές κινήσεις προχωράει η σταδιακή επιστροφή στην μετά τον κορωνοϊό καθημερινότητα από τις κυβερνήσεις που επέλεξαν να άρουν τους περιορισμούς, με κανόνες, τήρηση αποστάσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους και κλειστούς χώρους και με την αισιοδοξία να συνυπάρχει με τον φόβο μιας υποτροπής της ασθένειας.
Τα περισσότερα κράτη έχουν ήδη άρει, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, περιοριστικά μέτρα και lockdowns, ελπίζοντας σε μια όσο το δυνατόν ομαλή επιστροφή στην μετά κορωνοϊό πραγματικότητα, για να ξεκινήσει η επούλωση των πληγών στις κοινωνίες και τις οικονομίες τους.
Από την άλλη, όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και πως η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει με προσεκτικά και μετρήσιμα - ως προς την επίδραση τους στην πορεία της νόσου - βήματα προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,8 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 270 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 1,29 εκατομμύρια.
 Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.256.972 και σε νεκρούς με 75.670 ενώ δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 30.689 θανάτους και 207.977 τα κρούσματα
Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία η Ιταλία με 29.958 και 215.858 κρούσματα ενώ δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 221.447 και 26.070 νεκρούς.
Στην Ελλάδα , φθίνουσα είναι η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ προβληματισμός επικρατεί για τις συναθροίσεις σε διάφορες περιοχές της Αθηνας
με τους ειδικούς να  επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους γεγονότα είναι ικανά να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση της επιδημίας και υπογραμμίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο κόσμος επειδή ακούει για πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, να πιστέψει ότι η επιδημία τελείωσε.
Σημειώνεται ότι νεκροί στην Ελλάδα έχουν ανέλθει στους 150 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 2.678

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (8/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, όσο και από τις θετικές εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +2,56%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,83%, ο δείκτηςHang Seng στο Χονγκ Κονγκ με άνοδο +1,04% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,89%.
 
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Ανοδικά κινούνται σήμερα Παρασκευή (8/5) οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς θετική είναι η επενδυτική ψυχολογία καθώς εξομαλύνεται η πανδημία του κορωνοϊού και αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα ενώ ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από το μέτωπο της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας συζήτησαν την Παρασκευή για την πορεία εφαρμογής της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει ότι συμφώνησε στη βλετίωσης του κλίματος.
Eπίσης σημαντικά κέρδη καταγράφονται και στην Wall Street πρα τα δραματικά στοιχεία για την ανεργία.
Ειδικότερα στο 14,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020, ενώ σε διάστημα 4 εβδομάδων εν μέσω της πανδημίας, η αμερικανική οικονομία έχει χάσει 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας

Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,80% ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω της επετείου λήξης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,3%, ο S&P στο +1,2% και ο Nasdaq στο +1,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,74% (17,79 δολ.).

Συνεχίστηκε η μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Συνεχίστηκαν οι έντονες διακυμάνσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1280 ευρώ, με πτώση -0,18%  με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6056 ευρώ, με πτώση -0,72%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 935 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1210 ευρώ, με άνοδο +1,72% με όγκο 573 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 489 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3316 ευρώ, με πτώση -1,01% με όγκο 5,6 εκατ.τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6430 ευρώ, με πτώση -0,62% και με κεφαλαιοποίηση 287 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2030 ευρώ, με άνοδο +0,25% και όγκο 311 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Μυτιληναίος +6% λόγω εισαγωγής στον MCSI

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με επίκεντρο τον Μυτιληναίο καθώς αναμένεται να ενταχθεί στις 12/5 στον δείκτη MCSI Emerging Markets.
Επίσης, κέρδη εκτός του Μυτιληναίου κατέγραψαν Viohalco,ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Aegean..  
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισε ο Τιτάνας καθώς αναμένεται να βρεθεί εκτός MCSI Emerging Markets και ακολούθησαν ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΤΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 21,71 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση στα 8,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,42 ευρώ, με πτώση -1,97% και αποτίμηση 5,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,60 ευρώ, με άνοδο +2,36% και αποτίμηση 603 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,07 ευρώ, με άνοδο +2,48% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,95 ευρώ με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,62 ευρώ, με πτώση -4,28% και κεφαλαιοποίηση 958 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,83 ευρώ με πτώση -2,18% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,06 ευρώ με άνοδο +5,37% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,29 ευρώ με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,78 ευρώ, με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 722 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,35 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 174 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0633 ευρώ, με άνοδο +1,93% και κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση εντός και εκτός Ελλάδος στα ομόλογα με το 10ετές 2,16%, με την Ιταλία 1,82%  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα μετά μάλιστα και τις αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει μερικώς παράνομο το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.
Η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Μαΐου και θα υποβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές.
Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,16% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,82%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,16% με το αμερικανικό 10ετές 0,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,19%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 100 μονάδες βάσης και απόδοση 2%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,10% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,07%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,67 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16% με απόδοση αγοράς 2,18% και απόδοση πώλησης 2,13%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,25 μονάδες βάσης και 2,17% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 2,27%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,40%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 271 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12.297 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,74% ή 274 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… μετά μάλιστα και τις δηλώσεις της Lagarde ΕΚΤ ότι θα δώσει διπλωματική απάντηση στο Γερμανικό Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Μαΐου 2020 στο 1,82%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/5/2020 στο -0,55% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,82% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,06%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης