Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steinmeier (Γερμανία): Με αφορμή την επέτειο της 8ης Μαΐου, καλεί τους Γερμανούς να στηρίξουν την ΕΕ

Steinmeier (Γερμανία): Με αφορμή την επέτειο της 8ης Μαΐου, καλεί τους Γερμανούς να στηρίξουν την ΕΕ
Ο Γερμανός πρόεδρος Steinmeier χαρακτηρίζει την ξενοφοβία και τους νέους εθνικισμούς ως παλιά κακά πνεύματα με νέο ένδυμα και καλεί τους Γερμανούς να στηρίξουν την ενοποίηση της ΕΕ στην παρούσα κρίση λόγω του κορωνοϊού
Πολλές δεκαετίες η 8η Μαΐου θεωρούνταν, προπαντός στη δυτική Γερμανία, ημέρα ήττας, μέχρι το 1985 όταν σε ομιλία-τομή ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Richard Von Weitzecker τη χαρακτήρισε ως «ημέρα απελευθέρωσης».
Τον χαρακτηρισμό αυτό υιοθέτησε σήμερα το μεσημέρι στην ομιλία του και ο νυν γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Τότε η Γερμανία απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους «σήμερα», τόνισε, «θα πρέπει εμείς να απελευθερωθούμε από τον πειρασμό ενός νέου εθνικισμού», από μίσος, ξενοφοβία και περιφρόνηση της δημοκρατίας, «που δεν είναι τίποτα άλλο από τα παλιά κακά πνεύματα με νέο ένδυμα
Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση, το 87% των Γερμανών θεωρούν ότι η 8η Μαΐου 1945, ημέρα συνθηκολόγησης του γερμανικού στρατού πριν 75 χρόνια, είναι ημέρα απελευθέρωσης.

Ευρωπαϊκή διάσταση της 8ης Μαΐου
Ο κ. Steinmeier κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να υποστηρίξουν την ενοποίηση της ΕΕ.
Όπως επεσήμανε, «αν δεν διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης μέσα σε αυτή την πανδημία αλλά και μετά από αυτή, τότε δεν θα είμασταν άξιοι της 8ης Μαΐου.»
Η μνήμη αυτής της ημέρας συνιστά για τους Γερμανούς δέσμευση για μια ισχυρότερη Ευρώπη τόνισε και ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Wolfgang Scheuble.
Σύμφωνα πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas η Γερμανία που προκάλεσε το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου φέρει «ιδιαίτερη ευθύνη» για την καταπολέμηση του  ακροδεξιού φαινόμενου και του αντισημιτισμού.
Ο H. Maas ανακοίνωσε ότι τα θέματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά τον Ιούλιο.
Πριν από τη ομιλία του ο Frank-Walter Steinmeier, ο Wolfgang Scheuble, η καγκελάριος Angela Merkel, ο πρόεδρος του Ομόσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Andreas Voschkule και ο πρόεδρος της βουλής των κρατιδίων (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) Dietmar Weutke κατέθεσαν στεφάνια στο κεντρικό μνημείο της Γερμανίας, τη Νέα Φρουρά στη Λεωφόρο Υπό τας Φιλύρας (Unter den Linden).
Η προγραμματισμένη εκδήλωση 1600 ατόμων με καλεσμένους από όλο τον κόσμο μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ ακυρώθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Ημέρα αργίας;
Στο Βερολίνο η 8 Μαΐου είναι σήμερα ημέρα αργίας.
Αλλά αυτό ισχύει μόνο για φέτος και μόνο για το κρατίδιο του Βερολίνου.
Στα υπόλοιπα 15 γερμανικά κρατίδια είναι εργάσιμη ημέρα.
Δύο πρωτοβουλίες παρέδωσαν εχθές στο προεδρείο της βουλής υπομνήματα που υπέγραψαν 110.000 άτομα και είχαν το αίτημα να καθιερωθεί η 8η Μαΐου ημέρα αργίας. Σχετική πρόταση της Κ.Ο. του κομματος «Η Αριστερά» την Πέμπτη στη βουλή υποστηρίχθηκε μόνο από τους Πράσινους.
Ενδεικτική για την στάση των άλλων κομμάτων είναι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas.
Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επεσήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι να καθιερωθεί ημέρα αργίας.
Πολύ πιο σημαντικό είναι η 8η Μαΐου «να τοποθετείται στη Γερμανία στο σωστό πλαίσιο», δηλαδή ως ημέρα απελευθέρωσης μεν, αλλά να αναλογίζονται ταυτόχρονα οι Γερμανοί, τόνισε ο κ. Maas, «πόση δυστυχία φέραμε στον κόσμο όσο και την ευθύνη που προκύπτει για εμάς.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης